InPost Fresh

Przepis na kotlety mielone

22 grudnia 2022
5 min

Przepis na kotlety mielone jest bardzo prosty, jednak warto poznać kilka przydatnych sztuczek, dzięki którym Twoje danie wyjdzie idealne. Mielone z ziemniakami i surówką są jednym z popularniejszych polskich dań. Poznaj nasz przepis na mielone wieprzowe lub drobiowe i zrób doskonałe, soczyste kotlety.

Przepis na mielone – jakich składników potrzebujesz?

Nasz przepis na mielone z piekarnika jest niezwykle prosty, a składniki wystarczą Ci na około 8 sporych kotletów. Oto wszystkie niezbędne składniki do przygotowania mielonych:

  • 1 mała, czerstwa bułka (najlepiej kajzerka);
  • mleko lub woda do namoczenia bułki;
  • 500 g mięsa mielonego (mięsa z indyka, kurczaka, lub wieprzowego);
  • 1 średnia cebula;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka soli;
  • ½ łyżeczki czarnego, zmielonego pieprzu;
  • bułka tarta;
  • smalec, masło klarowane lub olej.

Poznaj nasz przepis na mielone z kurczaka, indyka lub mięsa wieprzowego i zrób sam chrupiące i soczyste kotlety.

 

Jak zrobić kotlety mielone?

Czas przystąpić do działania. Oto szybki i prosty przepis na mielone z indyka lub każdego innego mięsa, które preferujesz:

  1. Czerstwą bułkę mocz w wodzie lub mleku przez około 10-15 minut, tak by była całkowicie zanurzona.
  2. Do dużej miski włóż zmielone mięso. Zetrzyj na drobnej tarce cebulę. Dodaj do mięsa mielonego startą cebulę, jajko, pieprz i wcześniej namoczoną, odciśniętą bułkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Podczas wyrabiania mięsa dodawaj powoli zimnej wody. Mieszaj tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso. Masa powinna przywierać do dłoni oraz być dość lekka i luźna, dzięki czemu kotlety wyjdą miękkie, soczyste i delikatne.
  4. Uformuj kotlety z mięsa i obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony po około 1,5 do 2 minut. Po wysmażeniu wszystkich kotletów włóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do wcześniej rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Kotlety piecz przez około 15 minut. Dzięki takiej technice unikniesz długiego smażenia, tak więc kotlety będą zdrowsze, a do tego lepiej przyrządzone w środku.
  5. Jeśli nie masz w domu bułki tartej lub kajzerki albo nie możesz spożywać pieczywa, możesz zrobić kotlety mielone bez tych składników. Przepis na mielone bez bułki nie różni się niczym od receptury na klasyczne kotlety.
  6. Przepis na mielone z pieczarkami jest równie prosty, jak receptura na klasyczne kotlety, a może znacznie urozmaicić to danie. Wystarczy, że usmażysz pokrojone w kostkę pieczarki i dodasz do mięsa mielonego i reszty składników, a następnie będziesz normalnie wyrabiać kotlety.

Jakie mięso do kotletów mielonych?

Kotlety mielone możesz przygotować z większości rodzajów mięs. W zależności od Twoich preferencji możesz użyć wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. Polecamy kupienie dobrej jakości np. łopatki i samodzielne zmielenie jej w domu. Jeśli nie masz specjalnej maszynki do mielenia, wybierz się do sklepu mięsnego, w którym obsługa na miejscu może zmielić Ci wybrany kawałek wieprzowiny, wołowiny czy drobiu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wybrane przez Ciebie mięso jest świeże, a do tego jakościowe.

Ciekawe dodatki do mielonych — smażona cebula, buraczki

Kotlety mielone najlepiej będą smakować z klasycznymi ziemniakami oraz buraczkami lub mizerią. Jeśli chcesz nieco urozmaicić danie, możesz również podać je z zasmażaną cebulką oraz kaszą z sosem grzybowym lub pieczarkowym.

Czytaj również