kobieta gotująca krem z białych warzyw

Przepis na krem z białych warzyw

22 lutego 2023
5 min

Zupa krem to świetny starter dla wielu posiłków. Delikatna w smaku oraz konsystencji, ale nadal pożywna zostanie doceniona nawet przez największych niejadków i zwolenników jedzenia samego drugiego dania. Dlatego warto poznać kilka prostych przepisów na krem z białych warzyw, a potem sprawdzić, które z nich robią na zaproszonych gościach największe wrażenie.

Zupa krem z białych warzyw – przepis, który zadowoli kubki smakowe każdego domownika

Istnieje tak naprawdę wiele przepisów, które zadowolą kubki smakowe domowników, dlatego warto mieć asa w rękawie i poznać kilka z nich! Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby poeksperymentować i niektóre elementy jednej receptury zastosować w innej.

Zupa krem z białych warzyw z serkiem topionym

Potrzebne składniki to:

  • kalafior;
  • pietruszka;
  • seler;
  • 2 cebule;
  • 6 ziemniaków;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 l wody;
  • jedno opakowanie wybranego serka topionego (100 g);
  • wybrane nasiona lub orzechy (np. słonecznik lub sezam).

Warzywa gotować przez około 20 min. Następnie zblendować je, gdy będą już miękkie, i dodać serek topiony. Ponownie wymieszać całość. Na talerzu przyozdobić garścią nasion lub orzechów.

Zupa krem z białych warzyw z migdałami

Wymagane produkty to:

  • kalafior;
  • seler;
  • pietruszka;
  • cebula;
  • ząbek czosnku;
  • 1,5 l bulionu (drobiowy lub wołowy);
  • 100 ml śmietany 12%;
  • łyżka octu balsamicznego;
  • 100 g migdałów.

Warzywa ugotować w bulionie, a następnie pokroić w kostkę. Dodać śmietanę, ocet oraz migdały i zblendować całość na jednolitą masę. Podać w głębokim talerzu, a na sam wierzch zupy położyć płatki migdałowe oraz pietruszkę.

Zupa krem z białych warzyw z mlekiem kokosowym

W sklepie należy nabyć:

  • seler;
  • 4 korzenie pietruszki;
  • 400-500 ml mleka kokosowego (w zależności od własnych preferencji – większa dawka doda słodkości);
  • 0,5 l wody lub bulionu;
  • 3 ziemniaki;
  • cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 100 g masła lub 100 ml śmietanki;
  • kolendra.

Ugotować seler, pietruszkę, cebulę i ziemniaki w bulionie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekany), masło oraz mleko kokosowe. Zmiksować wszystko razem za pomocą blendera, a na sam koniec ozdobić świeżą kolendrą. Warto mieć na uwadze, że zupa krem z białych warzyw bez kalafiora jest świetnym wyborem dla osób, które nie mogą go spożywać lub po prostu im nie smakuje.

 

W jaki sposób przygotować aksamitny krem z białych warzyw?

Co zrobić, aby uzyskać aksamitny krem z białych warzyw? Istotne są dwa elementy: odpowiednie rozgotowanie surowizny, a potem dokładne zblendowanie jej. Efektu tego nie da się osiągnąć podczas rozgniatania wszystkich produktów samemu, bez użycia urządzenia elektrycznego.

Co najlepiej podawać do kremu z białych warzyw?

Dobrym dodatkiem do kremu z białych warzyw są:

  • chleb;
  • grzanki;
  • krakersy;
  • chrupiące warzywa.

Po białej zupie krem koniecznie trzeba spróbować również wersji czerwonej oraz zielonej. Są tak samo pyszne i pożywne!

Czytaj również