- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na krem z białych warzyw

Przepis na krem z białych warzyw
Zupa krem to świetny starter dla wielu posiłków. Delikatna w smaku oraz konsystencji, ale nadal pożywna zostanie doceniona nawet przez największych niejadków i zwolenników jedzenia samego drugiego dania. Dlatego warto poznać kilka prostych przepisów na krem z białych warzyw, a potem sprawdzić, które z nich robią na zaproszonych gościach największe wrażenie.
Zupa krem z białych warzyw – przepis, który zadowoli kubki smakowe każdego domownika
Istnieje tak naprawdę wiele przepisów, które zadowolą kubki smakowe domowników, dlatego warto mieć asa w rękawie i poznać kilka z nich! Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby poeksperymentować i niektóre elementy jednej receptury zastosować w innej.
Zupa krem z białych warzyw z serkiem topionym
Potrzebne składniki to:
- kalafior;
- pietruszka;
- seler;
- 2 cebule;
- 6 ziemniaków;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 l wody;
- jedno opakowanie wybranego serka topionego (100 g);
- wybrane nasiona lub orzechy (np. słonecznik lub sezam).
Warzywa gotować przez około 20 min. Następnie zblendować je, gdy będą już miękkie, i dodać serek topiony. Ponownie wymieszać całość. Na talerzu przyozdobić garścią nasion lub orzechów.
Zupa krem z białych warzyw z migdałami
Wymagane produkty to:
- kalafior;
- seler;
- pietruszka;
- cebula;
- ząbek czosnku;
- 1,5 l bulionu (drobiowy lub wołowy);
- 100 ml śmietany 12%;
- łyżka octu balsamicznego;
- 100 g migdałów.
Warzywa ugotować w bulionie, a następnie pokroić w kostkę. Dodać śmietanę, ocet oraz migdały i zblendować całość na jednolitą masę. Podać w głębokim talerzu, a na sam wierzch zupy położyć płatki migdałowe oraz pietruszkę.
Zupa krem z białych warzyw z mlekiem kokosowym
W sklepie należy nabyć:
- seler;
- 4 korzenie pietruszki;
- 400-500 ml mleka kokosowego (w zależności od własnych preferencji – większa dawka doda słodkości);
- 0,5 l wody lub bulionu;
- 3 ziemniaki;
- cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 100 g masła lub 100 ml śmietanki;
- kolendra.
Ugotować seler, pietruszkę, cebulę i ziemniaki w bulionie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekany), masło oraz mleko kokosowe. Zmiksować wszystko razem za pomocą blendera, a na sam koniec ozdobić świeżą kolendrą. Warto mieć na uwadze, że zupa krem z białych warzyw bez kalafiora jest świetnym wyborem dla osób, które nie mogą go spożywać lub po prostu im nie smakuje.
W jaki sposób przygotować aksamitny krem z białych warzyw?
Co zrobić, aby uzyskać aksamitny krem z białych warzyw? Istotne są dwa elementy: odpowiednie rozgotowanie surowizny, a potem dokładne zblendowanie jej. Efektu tego nie da się osiągnąć podczas rozgniatania wszystkich produktów samemu, bez użycia urządzenia elektrycznego.
Co najlepiej podawać do kremu z białych warzyw?
Dobrym dodatkiem do kremu z białych warzyw są:
- chleb;
- grzanki;
- krakersy;
- chrupiące warzywa.
Po białej zupie krem koniecznie trzeba spróbować również wersji czerwonej oraz zielonej. Są tak samo pyszne i pożywne!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można