zupa krem z pomidorów

Przepis na krem z pomidorów

21 lutego 2023
5 min

Krem z pomidorów sprawdzi się jako obiad przez cały rok. W okresie jesienno-zimowym gęsta zupa nasyci i rozgrzeje, natomiast krem przygotowany latem to możliwość wykorzystania świeżych warzyw z własnego ogródka. Jak zrobić zupę krem pomidorowy?

Przepis na krem z pomidorów – pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny

Zupa krem pomidorowy to świetna propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i lunch. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a składniki nasycają i dodają energii na długi czas. Co więcej, przepis na krem pomidorowy można modyfikować wedle uznania i wzbogacać go o inne składniki. Miłośnikom pikantnych potraw z pewnością przypadnie do gustu zupa z papryką chili oraz dużą ilością czosnku. Z kolei wiosenne wydanie pomidorowej zupy krem ze świeżych pomidorów warto wzbogacić o nasiona słonecznika, rukolę, listki bazylii bądź szpinaku.

Składniki niezbędne do kremu z pomidorów

Oczywistością jest, że przepis na krem z pomidorów wymaga użycia pomidorów. Sprawdzą się zarówno świeże warzywa, jak i pomidory z puszki, które znacznie przyspieszą proces przyrządzania obiadu. Oprócz tego do zupy krem niezbędne są: bulion drobiowy bądź warzywny, odrobina octu winnego, cebula, czosnek, masło, sól i cukier oraz śmietanka do zup. Przepis można również wzbogacić o czerwoną paprykę, paprykę chili, odrobinę marchwi czy natkę pietruszki.

Oprócz soli i cukru do zupy krem warto dodać inne, aromatyczne przyprawy. Świetnie sprawdzi się bazylia, która tworzy z pomidorami wyjątkowo zgrany duet. Do tego przepis na zupę krem można urozmaicić o oregano, ostrą paprykę, czosnek granulowany czy wędzoną paprykę w proszku.

Krem z pomidorów – przygotowanie zupy krok po kroku

Przygotowanie zupy należy rozpocząć od sparzenia i obrania pomidorów, które są niezbędnym składnikiem kremu pomidorowego. Przepis uwzględniający wykorzystanie warzyw z puszki pozwala ten etap pominąć. Następnym krokiem jest drobne posiekanie cebuli i czosnku. Warzywa smaży się na małym ogniu. Należy pamiętać, aby najpierw dodać cebulę, a na samym końcu czosnek. W przeciwnym razie czosnek spali się i będzie gorzki.

Później do garnka można dodać pokrojone pomidory, a całość doprawić solą, odrobiną cukru i pozostałymi przyprawami. W tym momencie warto zalać całość małą ilością octu. Warzywa należy delikatnie przysmażyć, a następnie zalać gorącym bulionem. Po zagotowaniu zupy powinno się zdjąć ją z ognia i poczekać, aż nieco przestygnie. Wówczas całość powinno się zmiksować przy użyciu blendera, a na końcu delikatnie zabielić śmietanką i posypać świeżo mielonym pieprzem.

Krem z pomidorów warto podawać z listkami bazylii, kawałkami mozzarelli lub pestkami dyni czy słonecznika. Jako dodatek do zupy świetnie sprawdzą się również aromatyczne grzanki czosnkowe. Do ich przygotowania potrzebna jest bagietka, którą kroi się na kawałki i smaruje mieszanką przepuszczonego przez praskę czosnku, masła oraz posiekanej pietruszki. Na końcu grzanki należy przypiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 5 min.

 

Czytaj również