InPost Fresh

Przepis na krem z selera

16 lutego 2023
5 min

Krem z selera to pyszna, gęsta i wartościowa zupa. Sprawdzi się zarówno w ramach rodzinnego obiadu, jak i jako poczęstunek dla gości. Co więcej, przygotowanie tego prostego posiłku nie zajmuje dużo czasu. Przepis na zupę krem z selera – jak przygotować sycące danie?

Krem z selera – przepis, który zachwyci każdego

Zupa krem z selera to świetny sposób, aby przemycić do codziennego menu cenne składniki odżywcze. Seler korzeniowy jest bogaty m.in. w witaminę B6, potas, magnez, witaminę K oraz witaminę C. Co więcej, warzywo zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu jego spożycie pozytywnie wpływa na proces odchudzania. Warto regularnie przyrządzać tę wartościową zupę. Tym bardziej że przepis na krem z selera jest bardzo prosty i wymaga wykorzystania kilku podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce. Jest to więc świetna propozycja na rozgrzewający obiad dla całej rodziny, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale nie tylko.

 

Składniki potrzebne do zrobienia kremu z selera

Do przygotowania zupy krem z selera korzeniowego niezbędne są warzywa, czyli: duży seler, ziemniaki, por, cebula oraz czosnek. Należy przygotować również masło, oliwę, bulion warzywny oraz śmietankę kremową do dodatkowego zagęszczenia i zabielenia aksamitnej zupy. Oczywiście warto zaopatrzyć się także w niezbędne przyprawy, czyli sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz majeranek. Dodatkowo krem z selera i ziemniaków pod koniec warto posypać pokruszonymi orzechami makadamia, orzechami nerkowca, startym parmezanem, mozzarellą lub serem pleśniowym typu blue.

Zupa krem z selera korzeniowego – przygotowanie

Przyrządzanie kremu z selera korzeniowego należy rozpocząć od dokładnego umycia i obrania warzyw. Następnym krokiem jest pokrojenie ziemniaków i selera w kostkę, posiekanie cebuli i pora oraz przepuszczenie czosnku przez praskę. Warzywa należy podsmażyć przez kilka minut w dużym garnku przy użyciu oliwy oraz masła. Bardzo ważne, aby pamiętać o dodaniu czosnku do całości dopiero na samym końcu smażenia. Warzywa należy doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz niewielką ilością majeranku.

Później całość można przykryć i dusić przez około 15 minut. Następnie warzywa należy zalać bulionem jarzynowym i gotować na małym ogniu przez około 30 minut do momentu, aż zmiękną. Później zupę krem z selera zdejmuje się z ognia i czeka, aż trochę przestygnie. Wtedy można ją zblendować i dodać do całości jedną szklankę kremowej śmietanki, która nada zupie aksamitnego smaku. Później warto spróbować zupy i w razie potrzeby ponownie ją doprawić. Krem z selera należy podzielić na mniejsze porcje i podawać w niewielkich miseczkach. Na końcu warto oprószyć zupę świeżo zmielonym pieprzem i wedle uznania – posypać orzechami lub startym serem.

Przepis na zupę krem z selera warto urozmaicić o grzanki czosnkowe z majerankiem, które stanowią idealny dodatek do tego typu dań. Zupę krem można również śmiało podawać z groszkiem ptysiowym, prażonymi migdałami lub chipsami kukurydzianymi typu nachos.

Czytaj również