talerz z krupnikiem

Przepis na krupnik

20 grudnia 2022
5 min

Gęsty wywar z dodatkiem warzyw i kaszy jęczmiennej to posiłek, który przyrządzisz z kilku prostych składników. Krupnik to tradycyjna zupa, która od lat gości na polskich stołach zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Przepis na dobry krupnik może bazować na wieprzowinie, drobiu lub bulionie warzywnym, a jego przygotowanie jest stosunkowo proste i szybkie. Podpowiadamy, jak ugotować krupnik, który zachwyci kubki smakowe nawet najwybredniejszego smakosza.

 

Składniki potrzebne do przygotowania krupniku

Przepisów na krupnik jest wiele, a zupę możesz dowolnie modyfikować, aby idealnie wpasowała się w Twoje preferencje kulinarne. Najszybszym sposobem przyrządzenia krupniku, który dodatkowo pozwoli Ci nie marnować jedzenia, jest zrobienie go z rosołu. My proponujemy Ci tradycyjną wersję zupy krupnik na wywarze mięsnym, do której przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, czyli przede wszystkim: udka z kurczaka, kaszy jęczmiennej (na przykład pęczak lub wiejskiej) i ziemniaków. Niektóre przepisy na krupnik sugerują gotowanie go na żeberkach wieprzowych lub mięsie z indyka, a także z dodatkiem białego ryżu.

W zasadzie to, jak zrobisz krupnik, zależy od Twoich preferencji. Do zupy warto dodać także warzywa, dzięki którym wywar nie tylko nabierze smaku, ale i będzie wyjątkowo pożywny i zdrowy. Zanim rozpoczniesz gotowanie, przygotuj więc: marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i seler. Aby zupa była aromatyczna, trzeba wziąć pod uwagę również przyprawy, dlatego do ugotowania dobrego krupniku przydadzą się: sól, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Przepis na krupnik – jak go przygotować?

Przepis na krupnik domowy opiera się na sycącym wywarze mięsnym, od którego należy rozpocząć przyrządzanie zupy. Udka z kurczaka zalej wodą w wysokim garnku i dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Do bulionu warto dodać także cebulę oraz por, które nadadzą mu wyrazistego smaku. Całość gotuj przez około godzinę na małym ogniu. W międzyczasie zbieraj szumowiny z powierzchni bulionu, obierz warzywa i pokrój je w drobną kostkę. Pokrojone składniki wrzuć do garnka razem z kaszą jęczmienną.

Następnym krokiem w przepisie na krupnik jest gotowanie zupy pod przykryciem przez kolejne 30 minut i doprawienie jej solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz nieco pikantniejsze potrawy, możesz skorzystać z przepisu na zupę krupnik z dodatkiem charakterystycznej w smaku kurkumy. Następnie po zdjęciu zupy z ognia delikatnie zabiel ją śmietaną.

Z czym podawać krupnik?

Krupnik świetnie smakuje posypany koperkiem lub pietruszką. Zupę możesz podawać ze świeżym pieczywem, na przykład chlebem lub bułką oraz z mięsem wykorzystanym do wywaru. Niektóre przepisy na krupnik sugerują podanie zupy bez dodatków, ponieważ gęsty wywar nawet w pojedynkę jest bardzo sycący.

Przepis na zupę krupnik jest dość prosty i nie wymaga kupowania wielu składników. Łatwa w przyrządzeniu zupa jest niezwykle sycąca i świetnie sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie, jak i rozgrzewający obiad.

Czytaj również