InPost Fresh

Przepis na kurczaka

19 grudnia 2022
5 min

Przepis na kurczaka, który będzie aromatyczny, soczysty i z chrupiącą skórką, to prawdziwy rarytas. Poznaj tajniki przygotowania idealnego obiadu oraz odkryj pomysły na dania z kurczaka!

Przepis na kurczaka pieczonego – składniki i przygotowanie

Szukasz pomysłu na ciekawe dania z kurczakiem? Potrawy z kurczaka nie muszą być skomplikowane – wystarczy upiec mięso z odpowiednimi dodatkami. Aromat świeżych ziół i chrupiąca skórka zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Składniki:

  • Kurczak w całości – do 2 kg;
  • Olej – 200 ml;
  • Tymianek (ok. 3-4 łyżeczki);
  • Papryka słodka (2-3 łyżeczki);
  • Czosnek – 3 ząbki;
  • 3 łyżeczki cukru;
  • Sól i pieprz.

Kurczaka umyj, a następnie dobrze wysusz i odstaw na blat, aby nabrał temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotuj marynatę. Do miseczki wlej 200 ml dowolnego oleju, świeży tymianek, słodką paprykę, zmielony czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Mięso połóż grzbietem do góry i dobrze wetrzyj odstawioną wcześniej marynatę. Pozostaw ok. 50 ml mikstury – przyda się później. Piekarnik nastaw na 190 stopni – kurczak powinien się upiec w ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmij brytfannę z pieca i przewróć kurczaka na grzbiet – w taki sposób piecz go przez kolejne 40 minut. W międzyczasie możesz podlewać kurczaka wytapiającym się tłuszczem. Po odpowiednim czasie ponownie przekręć kurę i zostaw w piekarniku na kolejne 10 minut.

Jest jeden sposób na kurczaka, który jest niezawodny – polewanie go pod koniec pieczenia marynatą z dodatkiem cukru. Skorupka będzie wtedy aromatyczna i chrupiąca. Smacznego!

 

Smażony kurczak – co jest potrzebne i jak go przygotować?

Ciekawe przepisy na kurczaka nie muszą ograniczać się do pieczenia go – szybki obiad z kurczakiem usmażysz w zaledwie kilka chwil. A oto czego będziesz potrzebować:

  • Pierś z kurczaka (ok. 500 gramów);
  • Pieczarki (ok. 200 gramów);
  • Świeży szpinak (ok. 75 gramów);
  • Śmietanka 18% (ok. 150 ml);
  • Oliwa z oliwek;
  • Czosnek (5 ząbków);
  • Tymianek, oregano, rozmaryn;
  • Sól i pieprz.

Umyty filet pokrój w ok. 4-centymetrowe paski, a następnie przełóż do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek. Do mieszanki dosyp niewielka ilość przypraw i odstaw na chwilę. W międzyczasie przygotuj pieczarki i szpinak – warzywa umyj i przekrój na mniejsze kawałki. Trzy ząbki czosnku zgnieć, a resztę pokrój w cienkie plasterki i dodaj na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Dołóż zamarynowanego kurczaka z warzywami oraz rozmarynem i resztą przypraw i poczekaj, aż wszystko się usmaży. Kiedy woda ze szpinaku wyparuje, dolej do kurczaka śmietankę i mieszaj przez kilka minut. Oto przepis na danie z kurczakiem, które można wykonać w mniej niż pół godziny!

Z czym podawać kurczaka?

Przepis na potrawę z kurczaka nie byłby kompletny bez dodatku w postaci makaronu, ryżu lub ziemniaków – to najpopularniejsze z produktów, które kompletują przepisy na kurczaka. W zależności od tego, jaki pomysł na kurczaka masz, pasować do niego będą inne dodatki. Raczej nie podasz kurczaka teriyaki z makaronem pszennym, a piersi nadziewanej suszonymi pomidorami z ryżem basmati. Dobrą wskazówką dotyczącą tego, z czym podawać kurczaka jest podążanie za tym, co się lubi i jak serwuje się go w rejonach kulinarnych, z których czerpiemy inspirację.

Czytaj również