mężczyzna przygotowujący kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

15 lutego 2023
5 min

Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym to danie pochodzące z Chin, ale często przyrządza się je także w polskich domach. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek stanowi ciekawą odmianę od tradycyjnej, polskiej kuchni. Jak więc zrobić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym – przepis na szybki i smaczny obiad

Sos słodko-kwaśny z kurczakiem? Przepis na to danie ma trzy zalety. Po pierwsze danie szybko się przygotowuje, po drugie receptura nie jest skomplikowana, a po trzecie potrawa smakuje naprawdę wspaniale i zapewne polubi ją cała rodzina. Kurczaka z ryżem w sosie słodko-kwaśnym zajadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest pożywny, sycący i doskonale sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, bo dzięki zawartości imbiru i curry potrafi rozgrzać.

Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym nie wymaga kupowania trudno dostępnych składników. Do przygotowania potrzeba: pół kilograma piersi z kurczaka, 2 papryki, dużą marchewkę lub dwie małe, sporą cebulę, małą puszkę ananasa, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, 100 ml ketchupu, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki soku pomarańczowego, nieco mąki ziemniaczanej, olej oraz przyprawy. Wśród przypraw powinny być: imbir, papryka słodka, sól, pieprz i nieco curry. A jak zrobić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym – sposób przygotowania

Przepis na sos słodko-kwaśny z kurczakiem nie jest trudny. Oto proste wyjaśnienie w kilku krokach:

  1. Umyj dokładnie piersi z kurczaka, oczyść je i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę.
  2. Umyj wszystkie warzywa i pokrój w drobne kawałki cebulę, paprykę oraz marchewkę. Czosnek posiekaj w cienkie talarki lub przeciśnij przez praskę.
  3. Rozgrzej olej na dwóch patelniach. Na jednej podsmaż kurczaka, a na drugiej warzywa. W międzyczasie pokrój ananasa na drobne kawałki, a sok przelej do małej miseczki. Warzywa duś tyle czasu, aż będą miękkie. Możesz dolać do nich nieco wody.
  4. Gdy mięso będzie podsmażone, a warzywa miękkie, wszystko ze sobą połącz, a następnie dodaj do tego ananasa.
  5. W miseczce z sokiem z ananasa wymieszaj wszystkie składniki sosu słodko-kwaśnego do kurczaka, czyli ocet winny, ketchup, sos sojowy, sok pomarańczowy i łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotową mieszankę przelej do patelni i przypraw wszystko według uznania.
  6. Całość gotuj ze sobą przez kilka minut i co chwilę mieszaj, aby danie nie przywarło do dna.

Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym da się podawać na kilka sposobów, ale zdecydowanie najlepiej smakuje z białym ryżem. Możesz go z nim wymieszać, położyć na wierzchu ryżu lub podzielić talerz na pół i wypełnić go po jednej części ryżem, a po drugiej sosem z kurczakiem. Ostatni sposób prezentuje się najlepiej wizualnie, więc warto z niego skorzystać, gdy masz gości. Potrawę często posypuje się sezamem lub świeżymi liśćmi ulubionych ziół. Jeśli chcesz, aby w sosie dominowały nuty słodyczy, możesz dodać do dania jeszcze łyżkę cukru. Wymieszaj ją z sosem tuż przed dodaniem go do garnka i gotowe. Smacznego!

 

Czytaj również