Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym to danie pochodzące z Chin, ale często przyrządza się je także w polskich domach. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek stanowi ciekawą odmianę od tradycyjnej, polskiej kuchni. Jak więc zrobić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?
Sos słodko-kwaśny z kurczakiem? Przepis na to danie ma trzy zalety. Po pierwsze danie szybko się przygotowuje, po drugie receptura nie jest skomplikowana, a po trzecie potrawa smakuje naprawdę wspaniale i zapewne polubi ją cała rodzina. Kurczaka z ryżem w sosie słodko-kwaśnym zajadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest pożywny, sycący i doskonale sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, bo dzięki zawartości imbiru i curry potrafi rozgrzać.
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym nie wymaga kupowania trudno dostępnych składników. Do przygotowania potrzeba: pół kilograma piersi z kurczaka, 2 papryki, dużą marchewkę lub dwie małe, sporą cebulę, małą puszkę ananasa, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, 100 ml ketchupu, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki soku pomarańczowego, nieco mąki ziemniaczanej, olej oraz przyprawy. Wśród przypraw powinny być: imbir, papryka słodka, sól, pieprz i nieco curry. A jak zrobić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?
Przepis na sos słodko-kwaśny z kurczakiem nie jest trudny. Oto proste wyjaśnienie w kilku krokach:
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym da się podawać na kilka sposobów, ale zdecydowanie najlepiej smakuje z białym ryżem. Możesz go z nim wymieszać, położyć na wierzchu ryżu lub podzielić talerz na pół i wypełnić go po jednej części ryżem, a po drugiej sosem z kurczakiem. Ostatni sposób prezentuje się najlepiej wizualnie, więc warto z niego skorzystać, gdy masz gości. Potrawę często posypuje się sezamem lub świeżymi liśćmi ulubionych ziół. Jeśli chcesz, aby w sosie dominowały nuty słodyczy, możesz dodać do dania jeszcze łyżkę cukru. Wymieszaj ją z sosem tuż przed dodaniem go do garnka i gotowe. Smacznego!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można