- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na kuskus

Przepis na kuskus
Kuskus to kasza, która ma też pewne właściwości makaronu. Przepis na kuskus jest prosty, ponieważ produkt ten nie wymaga skomplikowanej obróbki termicznej. Wystarczy zalać go wodą lub bulionem i odstawić do napęcznienia. Kaszę kuskus można łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Doskonale smakuje zarówno w towarzystwie warzyw, jak i ryb czy mięs. Drobne ziarenka kuskusu można serwować także w słodkiej odsłonie. Sprawdź, z czym jeszcze jeść kuskus!
Przepis na kuskus – do czego można użyć kaszy kuskus?
Kuskus to małe żółte granulki, które powstają z mieszanki wody oraz pszennej mąki durum. Ze względu na swój kształt i właściwości kuskus powszechnie nazywany jest kaszą. Warto jednak wiedzieć, że ten produkt ma w sobie również pewne cechy makaronu. Kasza kuskus wywodzi się z północno-zachodniej Afryki, gdzie jedzona była już 3 tys. lat p.n.e. Od tamtego czasu produkt znacznie się rozsławił, dzięki czemu powstało wiele przepisów na dania z kuskusem.
Pomysłów na podanie kaszy kuskus jest wiele. Potrawy z kuskusem mogą przybierać różne formy, ponieważ produkt świetnie spisuje się zarówno jako samodzielny dodatek, jak i integralna część całego dania. Z czym jeść kaszę kuskus? Można ją wykorzystać do sałatki, gulaszu, faszerowanych warzyw oraz wielu innych potraw. Wśród przepisów na potrawy z kuskusem znajdują się nawet placki, kotlety czy pierogi z mięsem i kaszą.
Kasza kuskus – jak zrobić?
Ziarenka kaszy kuskus nie wymagają skomplikowanej i długiej obróbki. Jednak jak przygotować kuskus? Wystarczy wsypać go do miseczki, a następnie zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem. Wywar powinien przykrywać całą kaszę, a nawet sięgać na ok. 1 cm ponad jej linię. Całość należy zamknąć pokrywką lub talerzykiem i odstawić na 5 min. W tym czasie kasza zacznie wchłaniać płyn i pęcznieć. Przygotowując dania z kaszy kuskus, warto pamiętać, że podczas kąpieli ziarenka podwajają swoją objętość. Nie trzeba więc sypać do miski dużej ilości suchego produktu.
Po upływie kilku minut od zalania kaszy można zdjąć pokrywkę i sprawdzić, czy woda lub bulion zostały wchłonięte. Jeśli nie ma już po nich śladu, warto jeszcze dokładnie wymieszać kuskus. Można to zrobić widelcem albo nawet palcami. Wbrew pozorom nie ma to służyć lepszemu połączeniu składników. Celem jest rozdzielenie zlepionych ziarenek kaszy. W ten sposób kuskus uzyska sypki charakter, który jest dla niego charakterystyczny.
Przepis na kuskus – z czym podać kaszę?
Wiele osób myśli, że kasza kuskus jest dietetyczna i sycąca. Cechy te przylgnęły do produktu, ponieważ zawiera on bardzo mało kalorii i dość szybko pęcznieje. Warto jednak zauważyć, że pomimo pęcznienia kuskus wcale nie zapewnia długotrwałego wrażenia pełności. Wszystko dlatego, że w kuskusie występują znikome ilości błonnika, który odpowiada za poczucie sytości. Brak błonnika sprawia, że po zjedzeniu samej kaszy głód szybko powraca. Na nic więc zda się niska zawartość kalorii, jeśli trzeba będzie dojadać.
Zastanawiasz się, z czym kuskus będzie tworzył pełnowartościowe danie? Aby uniknąć nienajedzenia się, warto przygotować fit obiad z kaszą kuskus w towarzystwie dodatków takich jak lekkostrawne mięso, ryba czy po prostu warzywa. Należy pamiętać, że ugotowany kuskus ma niewiele witamin i składników odżywczych. Dlatego też dania z kaszy warto wzbogacać o produkty, które uzupełnią braki aminokwasów, minerałów, węglowodanów oraz tłuszczów.
Jakie warzywa wykorzystują przepisy na kuskus?
Jeśli chodzi o warzywa, to kasza kuskus doskonale komponuje się na przykład z ciecierzycą, brokułem, gotowaną marchewką, cukinią czy nawet szpinakiem. Świetnymi dodatkami do dania z kaszy będą również pomidory, papryka bądź pieczarki. Kalafior, bakłażan czy ziemniak również będą pasować.
Poza tym przepisy na kuskus często sugerują, aby wzbogacić potrawę o cebulę lub czosnek. Wyraziste dodatki są bardzo mile widziane, ponieważ smak samego kuskusu nie jest zbyt intensywny. Oprócz warzyw warto więc dodać do kuskusu także przyprawy. Curry, kmin, pieprz cayenne, kurkuma, kolendra oraz ostra lub słodka papryka zadbają o podbicie kubków smakowych.
Mięso i kuskus – przepisy na obiad podpowiadają, jak je łączyć
Kolejnym doskonałym dodatkiem do dań z kuskusem jest mięso. Kasza szczególnie dobrze łączy się z baraniną. Jednak nie jest to jedyny rodzaj mięsa, który pasuje do pszenicznego granulatu. W przepisie na kuskus można wykorzystać również jagnięcinę, wieprzowinę oraz drób.
Osoby, które przebywają na diecie, zazwyczaj łączą kuskus i kurczaka. To lekkostrawne mięso ma niską zawartość tłuszczu oraz bardzo dużo białka. Ponadto da się je przygotować na wiele różnych sposobów. Pierś z kurczaka może stanowić dodatek do sałatki z kuskusu albo główną część dania, w którym to właśnie kasza jest uzupełnieniem całości.
Przepis na kuskus z rybą i owocami morza
Kasza kuskus stanowi także świetny dodatek do potraw składających się z ryb oraz owoców morza. Przepisy na kuskus polecają łączenie go z krewetkami, dorszem, tuńczykiem czy łososiem. Tak naprawdę ta błyskawiczna kasza sprawdzi się w wielu różnych daniach. Jej uniwersalność wynika z tego, że kuskus ma chłonną strukturę. Dzięki temu ziarenka kaszy z łatwością nabierają smaku z głównego składnika potrawy i dopasowują się do niej, tworząc spójną całość.
Ser jako dodatek do dania z kaszą kuskus
W przepisach na kuskus często można znaleźć również sery. Do tej drobnej kaszy pasują niemalże wszystkie rodzajów wyrobów mlecznych. W daniach z kuskusem sprawdzą się zarówno sery krowie, jak i owcze czy kozie. Kasza często łączona jest z fetą, serem typu blue lub innymi dojrzewającymi produktami. Intensywne smaki tych wyrobów są doskonałym uzupełnieniem przygotowywanego dania.
Czy kuskus można zjeść na słodko?
Smakowa uniwersalność kaszy kuskus jest tak duża, że można wykorzystać ją zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Bez problemu wpisze się ona w konwencję śniadania lub deseru. Kaszy może towarzyszyć także miód, jak i garść ulubionych owoców.
Ciekawym dodatkiem do kuskusu jest banan, który po rozgnieceniu widelcem, tworzy z nim gęstą oraz pożywną mieszankę. Oprócz tego do kaszy można dodać również starte jabłka, maliny czy inne owoce jagodowe. Mają one dużo soków, które kuskus wchłonie. Słodki kuskus można wzbogacić także o rodzynki bądź migdały. Chrupka struktura dodatków będzie atrakcyjnym wyróżnikiem na tle delikatnej, sypkiej kaszy.
Warto pamiętać, że podczas przygotowywania kuskusu na słodko ziarenka można zalać różnymi płynami. Kasza napęcznieje zarówno pod wpływem wody, jak i gorącego mleka czy napoju roślinnego. Wykorzystanie smakowych płynów to okazja do przekazania ich aromatów ziarenkom kuskusu.
Popularne przepisy na danie z kaszą kuskus
Kasza kuskus to jeden z czołowych przysmaków kuchni marokańskiej. Danie w stylu afrykańskim wyróżnia się dużą zawartością warzyw. Według tamtejszych przepisów kuskus powinien zawierać aż 7 ich rodzajów! Poznaj przepis na kuskus po marokańsku oraz inne receptury na popularne dania z wykorzystaniem drobnej kaszy.
Przepis na kuskus po marokańsku
Według marokańskiej tradycji do kaszy kuskus należy dodać warzywa takie jak cebula, marchew, cukinia, papryka, a także ziemniaki (mogą być zarówno słodkie, jak i normalne). Oprócz tego do dań z kuskusem często wykorzystuje się także sezonowe rośliny. Pożądane są m.in. dynia, biała rzodkiew, bakłażan czy kapusta. Na talerzu powinna pojawić się także posiekana pietruszka. Całość należy przyprawić kolendrą, kurkumą, szafranem oraz imbirem. Tak przygotowany kuskus jest idealnym daniem dla wegan i wegetarian. Osoby, które nie bazują na diecie roślinnej, mogą wzbogacić kuskus np. o jagnięcinę. Delikatne mięso będzie świetnie pasować do mieszanki kaszy oraz warzyw.
Papryka faszerowana kaszą kuskus
Marokański przepis na kuskus to nie jedyna propozycja, która cieszy się dużą popularnością. Wiele osób chwali sobie również danie składające się z papryki faszerowanej drobnymi ziarenkami kaszy. Przepis na ten przysmak sugeruje, aby kuskus połączyć z piersią indyka, marchewką, pietruszką i bulionem, w którym te składniki zostały ugotowane. Następnie w napęczniałej mieszance należy rozbić jajko i całość przełożyć do papryki z usuniętym gniazdem. Później paprykę trzeba włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min.
Warto pamiętać, że papryka to nie jedyne warzywo, które można faszerować kaszą. Bakłażan czy cukinia nadają się do tego równie dobrze. Kuskus można wykorzystać nawet do nadziania pomidorów. W tym przypadku warzywo z sałatką kuskus podaje się na surowo, ponieważ jego struktura nie jest odporna na wysoką temperaturę.
Proste i szybkie kotlety z kaszy – idealna propozycja dla wegetarian
Kaszę kuskus można też wykorzystać do wykonania wegetariańskich kotlecików. Do ich przygotowania potrzebne będą jedynie kuskus i woda lub bulion, jajko, bułka tarta, posiekana cebula oraz czosnek. Jest to podstawowa lista składników, którą można, oczywiście, modyfikować według własnych preferencji smakowych. Jednak cukinia lub papryka na pewno będą dobrym dodatkiem.
Jak przygotować kotlety z kaszy? Napęczniały kuskus należy połączyć z resztą składników, a następnie użyć mieszanki do formowania kotletów. Gotowe krążki trzeba obtoczyć w bułce i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Kotlety powinny pozostać na patelni do czasu, aż zarumienią się z obydwu stron.
Kuskus w stylu curry – alternatywa dla ryżu
Kuskus będzie również świetną bazą do przyrządzenia najpopularniejszego dania po indyjsku – curry. Przed zalaniem kaszy wystarczy dodać do niej aromatyczną przyprawę curry. Następnie napęczniałą mieszankę należy wzbogacić o kurczaka, a także warzywa z patelni.
Warto przy tym pamiętać, że kaszy kuskus można używać w większości potraw jako zamiennika ryżu bądź ziemniaków. Takie rozwiązanie będzie bardziej dietetyczne oraz oryginalne. Wprowadzanie nawet niewielkich innowacji do klasycznych przepisów sprawi, że dania nie będą się szybko nudzić.
Czy kuskus zawiera gluten?
Gluten to grupa roślinnych białek, która występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i pszenżycie (hybrydzie pszenicy i żyta). Chociaż jest to składnik pochodzenia naturalnego, to wiele ludzi wykazuje wobec niego nietolerancję czy reakcje alergiczne. Osoby, które źle reagują na gluten, powinny unikać produktów wytwarzanych ze wspomnianych zbóż.
Tradycyjny kuskus powstaje na bazie pszenicy, a więc zawiera gluten i tym samym zalicza się do artykułów szkodzących osobom z tego typu nietolerancją. Na sklepowych półkach można jednak znaleźć alternatywę dla pszennego kuskusu. Z myślą o alergikach powstała kukurydziana wersja kaszy, która jest wolna od glutenu.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można