pomidory na lasagne

Przepis na lasagne

3 października 2022
5 min

Lasagne to jedna z tych potraw, które na stałe podbiły serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące się z Włoch danie, można spotkać w dwóch wersjach, bolońskiej oraz neapolitańskiej. Jest świetnym pomysłem na obiad dla większej grupy, który przyrządzisz szybko i z łatwo dostępnych składników. Zastanawiasz się jak zrobić lasagne i w czym tkwi sekret jej popularności? Sprawdź nasz prosty przepis na lasagne!

Przepis na lasagne — składniki

Dobrą lasagne możesz przyrządzić na dwa sposoby. Włosi mają swoje regionalne wersje tego mięsnego dania. Pierwsza z nich to lasagne neapolitańska, która w przeciwieństwie do wersji bolońskiej, składa się z mięsa mielonego w postaci kulek. W wersji bolognese mięso układamy równo na kawałkach makaronu i dodajemy jedynie ser oraz sos. Poniższy przepis na lasagne to wersja neapolitańska, czyli jedna z propozycji na prostą lasagne.

Lasagne składniki:

  • 250-300 g sera mozzarella,
  • 250 g sera ricotta,
  • 10-15 listków bazylii,
  • 900 g pomidorów bez skórki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól pieprz,
  • 1 opakowanie makaronu lasagne (kwadratowe płaty),
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • starty parmezan (opcjonalnie),
  • 1 cebula.

 

 

Jak przygotować lasagne?

Na początek warto przygotować mięso. Zaczynamy od cebuli. Siekamy ją na drobne kawałki i mieszamy z umytym mięsem mielonym. Dodajemy pieprz, sól, odrobinę oliwy, bułkę tartą i jajko. Mieszamy wszystko ze sobą. Następnie rękami formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. Po smażeniu można odstawić mięso do ostudzenia.

Kolejnym etapem jest sos pomidorowy. Na patelni podsmażamy czosnek, tak żeby się zezłocił i szybko dodajemy wcześniej obrane ze skórki pomidory. Po chwili duszenia będą na tyle miękkie, że lekkie roztłuczenie ich widelcem nie będzie sprawiało większego problemu. Dzięki temu uzyskasz naturalną passatę. Opcjonalnie do uzyskania bardziej wyrazistego smaku, możesz dodać odrobinę przecieru. Taki sos dusimy na średnim ogniu przez około 5 minut.

W żaroodpornym naczyniu przygotowujemy kawałki makaronu na lasagne. Gdy jest on już gotowy, układamy go równomiernie, ciasno, kawałkami obok siebie. Na tak przygotowaną warstwę wylewamy sos pomidorowy, dodajemy mięso i ricottę z mozzarellą i bazylią. Na to wszystko nakładamy kolejną warstwę makaronu. Powtarzamy czynność, aż do wykończenia wszystkich składników.

Do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160-180 stopni wkładamy naszą lasagne i pieczemy przez 30 minut. Warto pod koniec dodać na wierzch parmezan, który rozpuści się na Twoim daniu. Po ostygnięciu możesz się cieszyć swoją lasagne domową!

Jak przygotować idealny sos beszamelowy?

Przedstawiony przez nas przepis na prostą lasagne, jest pozbawiony sosu beszamelowego, jednak dostępne przepisy na lasagne, proponują jego dodanie do włoskiego dania. Składa się on z mąki, masła, mleka, pieprzu, soli oraz gałki muszkatołowej. Na patelni należy rozgrzać masło i dodać mąkę. Energicznie mieszając to połączenie, należy powoli dolewać mleka i mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową i gotować, aż do momentu kiedy sos będzie puszysty.

Czytaj również