- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na makaron

Przepis na makaron
Chcesz poznać prosty przepis na makaron, który wykonasz z łatwością we własnej kuchni? Przedstawiamy szybką instrukcję na makaron swojski. Przepis możesz wykorzystać do wielu różnych dań. W artykule znajdziesz także wskazówki, jak ulepszyć swoje przepisy na makaron i jakich produktów najlepiej używać.
Przepis na makaron – składniki potrzebne do jego przygotowania
Jeśli masz ochotę na makaron własnej roboty, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przygotuj mąkę pszenną, świeże jajka, sól i oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdzą się jaja od kur z gospodarstw ekologicznych. Na sporą porcję makaronu przyda Ci się około 400 g mąki, 3 całe jajka, 2 żółtka, łyżka soli i łyżka oliwy. Oczywiście wiele zależy też od wielkości jaj, dlatego podczas przygotowywania makaronu najlepiej ocenisz, czy należy dodać któregoś ze składników, by osiągnąć odpowiednią konsystencję.
Jak przygotować makaron krok po kroku?
Makaron domowy – przepis na pyszną pastę jest prosty tak samo, jak proste są potrzebne składniki. Wymaga jedynie chęci i nieco cierpliwości. Oto instrukcja, jak zrobić domowy makaron krok po kroku:
- Oczyść blat lub wyłóż na niego stolnicę. Przesiej całą mąkę i usyp z niej kopiec;
- W środku kopca z mąki zrób wgłębienie, do której następnie przełóż wbite wcześniej do szklanki trzy całe jajka i dwa żółtka;
- Do środka dodaj jeszcze sól i oliwę;
- Zacznij powoli zagniatać ciasto, aby dokładnie połączyć ze sobą wszystkie komponenty;
- Zagniataj ciasto cierpliwie, aż kula będzie całkowicie gładka i elastyczna;
- Gdy kula z ciasta będzie gotowa, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki najlepiej przynajmniej na godzinę;
- Po wyjęciu ciasta z lodówki przekrój kulę na kilka mniejszych części, aby łatwiej było je rozwałkować;
- Rozwałkuj ciasto na taką grubość, jakiej ma być Twój makaron;
- Pokrój makaron w docelowy kształt – jeśli chcesz, aby makaron był długi, możesz zwinąć ciasto oprószone mąką w rulonik i wtedy kroić je na paski; jeśli natomiast interesują Cię inne kształty, np. kwadraty – wytnij je nożem;
- Czas na gotowanie – doprowadź osoloną wodę do wrzątku i ugotuj makaron. Czas gotowania może różnić się w zależności od grubości pasty. Podczas gotowania delikatnie mieszaj makaron;
- Jeśli makaron chcesz ugotować nazajutrz lub później, pozostaw pokrojone kawałki do wyschnięcia na blacie. Przykryty i lekko otulony mąką możesz przechowywać w lodówce lub nawet zamrozić w zamrażarce.
Porady – jak przygotować idealny domowy makaron?
Wiesz już, jak się robi ciasto na makaron, więc czas na porady, które sprawią, że przepisy na makaron domowy wyjdą Ci jeszcze lepiej. Postaw na jakość produktów używanych podczas przygotowywania. Najlepiej sprawdzi się włoska mąka, jajka od kur z wolnego wybiegu i wysokiej klasy oliwa z oliwek. Jeśli planujesz robić makaron regularnie, warto zainwestować w maszynkę do makaronu. Pomoże Ci ona w idealnym rozwałkowaniu placków ciasta, a także w wykonaniu bardziej wyrafinowanych kształtów pasty. Gdy zrobisz już makaron, możesz go wykorzystać na wiele sposobów. Przepisy z makaronu pozwalają na stworzenie wielu dań z kurczakiem, warzywami czy aromatycznymi sosami. Kluski z patelni czy łazanki to idealny pomysł na szybki obiad.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można