Tajskie curry massaman to jedna z najbogatszych w smaku, a jednocześnie najbardziej złożonych wersji curry. Wiąże się to z historią potrawy - danie powstało prawdzie w Tajlandii, zawiera jednak także elementy perskie i malajskie, pochodzi bowiem z dalekowschodniej kuchni muzułmańskiej. Bogactwo smaku łączy się ze szczególną różnorodnością przypraw i dodatków. Massaman nie jest więc prostą wersją curry, jego przygotowanie jest też nieco trudniejsze niż wielu innych wersji tego dania. Podajemy tu klasyczny przepis na massaman curry z kurczakiem – przepis można jednak modyfikować, np. zmniejszając znaczną ostrość pasty curry.
Jeśli chcemy przygotować ciekawe, klasycznie tajskie danie, warto wybrać właśnie massaman curry – przepis stanowi jednak kombinację tradycji i wpływów wielu kultur Azji. W języku tajskim nazwa dania znaczy "curry muzułmańskie". Danie powstało już w XVII wieku pod wpływem kuchni krajów islamskich – Persji, Malezji i Indonezji. Stało się niezwykle popularne, gdyż w XVIII wieku król Tajów Rama II napisał o nim poemat.
Massaman curry przygotowuje się najczęściej z kurczakiem. Możliwe jest jednak także zastosowanie innych mięs, w tym kaczki i wołowiny. Danie wywodzi się z kuchni muzułmańskiej, zgodnie z zasadami halal nie stosuje się więc wieprzowiny. Przygotować można także bezmięsne massaman curry – wegetariańskie wersje dania zastępują mięso smażonym tofu. Wegetariańska forma wymaga też zastąpienia sosu rybnego i pasty krewetkowej. Na rynku pojawiły się już wegańskie odpowiedniki sosu rybnego, pastę krewetkową można natomiast zastąpić intensywnym, ciemnym miso.
Składniki:
Składniki do pasty curry:
Przygotowanie
Massam curry z kurczakiem jest potrawą gotową do podania, którą serwujemy w głębokich talerzach lub miseczkach, polewając ryż jaśminowy curry. Nie wymaga ona dodatków, można ją natomiast przyozdobić liśćmi świeżej kolendry. Jako przystawkę można jednak podać sałatkę – może to być klasyczna sałatka tajska z fasolki, kapusty pak choi, marchewki, ogórka, tajskiej bazylii i mięty. Do sałatki takiej przygotowujemy dressing z sokiem z limonki, czosnkiem, galangalem i odrobiną cukru.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można