InPost Fresh

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

23 lutego 2023
5 min

Śniadania powinny być lekkie, pożywne i zdrowe. To od nich zaczyna się dzień. Dodatkowo dają zastrzyk energii, który jest tak bardzo potrzebny w porannych godzinach. Niestety, zazwyczaj rano nie ma czasu, aby przygotowywać coś skomplikowanego do zjedzenia. Dlatego warto znać kilka sprawdzonych przepisów, które sprawdzą się zawsze. Jedną z lepszych propozycji są naleśniki wegetariańskie ze szpinakiem!

 

Przepis na naleśniki ze szpinakiem – szybkie i pożywne danie na każdą okazję

Naleśniki są ulubionym daniem wielu osób. Można jeść je bez niczego, ale również ze słonymi lub słodkimi dodatkami. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Ich największą zaletą jest wszechstronność. Pasuje do nich większość składników, które posiada się zazwyczaj w kuchni.

Przepisy na naleśniki ze szpinakiem potrafią być zróżnicowane, jednak przede wszystkim należy zacząć od ich smażenia, które wymaga wprawy. Najlepsze dwie rady dla początkujących kucharzy domowych brzmią: nie wylewać ciasta naleśnikowego na patelnię, która znajduje się bezpośrednio nad palnikiem (w celu uniknięcia przywarcia) i użyć w przepisie odrobiny oleju (nie trzeba go będzie wtedy wylewać na rozgrzaną powierzchnię). Proces przewracania placków najlepiej ułatwić sobie za pomocą noża lub silikonowej łopatki kuchennej.

Kiedy naleśniki będą już gotowe, najlepiej wypełnić je farszem. Jako że mowa o wersji śniadaniowej, to najlepiej jakimś zdrowym. Jednym z lepszych możliwych pomysłów jest wykorzystanie w tym celu szpinaku. Roślina ta zawiera małą ilość kalorii (23 kcal na 100 g), potas, witaminy z grupy B i magnez. A do tego z dodatkiem czosnku lub sera szpinak jest niesamowicie pyszny! Aby naleśniki były całkowicie fit, do wyrobienia ciasta należy użyć mąki pełnoziarnistej. Dzięki temu staną się wartościowym posiłkiem, któremu nie sposób się oprzeć.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? Proces ten dzieli się na dwa główne etapy, czyli przygotowanie ciasta oraz farszu. Obie części nie zajmują dużo czasu – wystarczy niecała godzina. Co najlepsze, obie można wykonywać równocześnie – pod warunkiem, że ma się dostęp do dwóch palników w tym samym czasie.

Naleśniki ze szpinakiem – prosty przepis

W przepisie na naleśniki ze szpinakiem należy zacząć od przygotowania ciasta naleśnikowego. Najpierw powinno się wymieszać ze sobą wszystkie jego składniki w misce za pomocą miksera lub trzepaczki, a powstałą masę rozlać na patelni, kierując na środek jej powierzchni. Placki smażą się około 2-3 min i w trakcie tego procesu najlepiej nie dotykać rączki przyrządu kuchennego, ponieważ nawet delikatne ruchy mogą spowodować nierównomierne przypalanie się ciasta na powłoce teflonowej. Gdy placki będą gotowe, można rozpocząć przygotowanie farszu do naleśników ze szpinakiem.

W przypadku nadzienia wystarczy usmażyć mrożony szpinak z dodatkiem ulubionych przypraw (np. zmielonymi ząbkami czosnku lub gałką muszkatołową) i dodać do niego odrobinę masła, mleka lub śmietany. Niektórzy jako zagęszczacza używają kurzych jaj. Całość należy gotować, aż odparuje większość wody.

Na sam koniec pozostaje nadziewanie naleśników przygotowanym farszem. Lepiej nie przesadzać z jego ilością, bo placki trzeba jeszcze zawinąć. Gdy już się uda, powstałe rulony można obsypać ulubionym rodzajem sera (dobrze sprawdza się mozzarella i parmezan) i wsadzić je do piekarnika, aby je delikatnie przypiec. Ten krok można pominąć, ale naprawdę warto spróbować przygotowanych tak naleśników.

Co należy przygotować do przyrządzenia naleśników ze szpinakiem?

Jak przygotować naleśniki ze szpinakiem? Najlepiej zacząć od skompletowania potrzebnych produktów. W ten sposób najłatwiej ominąć przykrą niespodziankę, która mogłaby wydarzyć się już w trakcie smażenia. Do ciasta potrzebne będą:

  • 1 jajko;
  • 200 ml mleka;
  • 100 g mąki (dowolny rodzaj np. pszenna lub pełnoziarnista).

Ilość składników pozwala przyrządzić ciasto na naleśniki ze szpinakiem, które wystarczy dla czterech osób. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, żeby użyć ich więcej. Wtedy trzeba jedynie postarać się o zachowanie proporcji.

Aby wykonać farsz ze szpinaku do naleśników, należy nabyć:

  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego (czyli 400 g lub 500 g);
  • 100 ml lub 150 ml śmietany (szklanka);
  • 100 g startego sera żółtego (albo wybranego według własnych preferencji);
  • 3 łyżki oleju lub oliwy;
  • przyprawy według uznania, zwłaszcza czosnek i gałka muszkatołowa;
  • sól.

Śmietanę można zastąpić masłem, mlekiem lub jajkami. Osoby chcące użyć mniejszej ilości oleju muszą liczyć się z tym, że szpinak zacznie przywierać do patelni.

Dodatki, jakie można dodać do naleśników ze szpinakiem

Farsz do naleśników wcale nie musi wykorzystywać liści smażonych lub duszonych! Naleśniki ze świeżym szpinakiem są tak samo smaczne, ale zawierają jeszcze więcej witamin i minerałów, bo roślina nie jest poddana żadnym obróbkom termicznym. A w jaki sposób można urozmaicić sobie nadzienie szpinakowe do naleśników? Możne do niego dodać inne warzywa, np. pieczarki, cebulę, a nawet pomidory. Dobrze komponuje się również wkładka mięsna, a najlepiej drobiowa.

Smaczne są również naleśniki ze szpinakiem i serem białym. Ten sposób docenią osoby, które dbają o wysoką podaż białka w ciągu doby. Twaróg jest niskokaloryczny i z pewnością nada się na okres redukcji wagi masy ciała. Naleśniki ze szpinakiem dla dzieci są najprostszym sposobem na przyzwyczajenie się do zdrowego odżywiania. Dorośli cenią je za to, że są dobre w smaku i łatwe w przygotowaniu. Warto jednak jeść je niezależnie od wieku, bo mają dużą wartość odżywczą.

Czytaj również