- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na ogórki kiszone

Przepis na ogórki kiszone
Przepis na ogórki kiszone to jedna z najczęściej wyszukiwanych receptur w okresie letnim. Kiedy krzaki pokrywają się zielonymi warzywami, wiele osób zastanawia się, jak kisić ogórki. W artykule omawiamy, jakie ogórki do kiszenia są najlepsze i po jakie składniki trzeba sięgnąć, by zrobić kiszonki. Ogórki kiszone – przepis, wskazówki, ciekawostki i wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz poniżej. Zapraszamy!
Przepis na ogórki kiszone – co jest potrzebne do ich przygotowania?
Stosy słoików z ogórkami kiszonymi kojarzą się przede wszystkim ze spiżarnią u rodziców czy dziadków. I choć smakołyk ten stanowi nieodłączny element polskiej kuchni, to okazuje się, że to wcale nie Polska jest jego krajem ojczystym. Ogórki kiszone zaczęto przyrządzać już ponad 2 tysiące lat p.n.e. w Mezopotamii. Mimo upływu tylu lat zielone, kiszone warzywa wciąż zadawalają kubki smakowe ludzi na całym świecie. Aby przygotować pyszne ogórki kiszone, potrzeba wysokiej jakości składników. Co to oznacza? Najlepiej, jeśli składniki potrzebne do przygotowania ogórków kiszonych pochodzą z ekologicznych gospodarstw, na których nie stosuje się szkodliwych nawozów.
Przepis na kiszone ogórki nie obejdzie się zatem bez zielonych, świeżych ogórków, czosnku, chrzanu, kopru, soli i liści wiśni lub porzeczki. Poza tym potrzebna jest woda i słoiki (najlepiej litrowe) ze szczelnymi zakrętkami. Jeśli masz wszystkie te rzeczy, możesz zrobić pyszne ogórki kiszone na zimę i nie tylko. W czym kisić ogórki, jeśli nie masz litrowych słoików? Są także inne rozwiązania! Weki, beczki gliniane i drewniane czy ogromne słoje kilkulitrowe. Sposobów jest sporo, a wybór odpowiedniego zależy też od tego, jak chcesz wykorzystać swoje ogórki. Jeśli masz ochotę na ogórki małosolne, które będą gotowe do zjedzenia zaledwie po kilku dniach, można wybrać pojemnik z przykrywką. Jeśli jednak planujesz ukiszenie ogórków i schowanie ich w spiżarni na dłuższy czas, wtedy zamknięcie słoika musi być bardzo szczelne.
Jak zrobić ogórki kiszone?
Przepis na ogórki kiszone w słoikach może wydawać się skomplikowany, jednak tak naprawdę wcale nie jest trudny. Jeśli masz wszystkie potrzebne składniki i odpowiednie naczynia, w których umieścisz kiszonki, możesz zaczynać. Na początku bardzo dokładnie umyj wszystkie ogórki, chrzan i koper – wszystko to, co znajdzie się w słoikach. Następnie wyparz słoiki, do których trafią Twoje przetwory. Gdy wszystko jest idealnie czyste, możesz przejść do kiszenia.
Do każdego słoika włóż kawałek korzenia chrzanu, koper razem z koroną, kilka ząbków czosnku (nie muszą być one obrane) i ewentualnie liście wiśni czy porzeczki. Następnie zacznij umieszczać w słoikach świeże, soczyście zielone ogórki. Wygodnie będzie, jeśli przechylisz nieco słoik i zaczniesz układać pierwsze ogórki na bocznej ściance naczynia, aby były one umieszczone w słoikach pionowo. Wkładaj ogórki w taki sposób, aby w każdym pojemniku było ich jak najwięcej. Warto zacząć od nieco większych okazów u dołu, a im wyżej, tym lepiej zapełniać słoik mniejszymi ogórkami.
Ogórki kiszone – zalewa
Gdy wszystkie ogórki będą już w słoikach, możesz przejść do przygotowywania zalewy. Jej ilość najlepiej oszacować „na oko”. Zobacz, ile masz słoików z ogórkami. Średnio na 6 litrowych słoików przypada około 3 litrów zalewy. Wszystko zależy od tego, jak szczelnie umieścisz ogórki w słoikach, a także od tego, w jakich rozmiarach będą naczynia. Zagotuj wodę i na każdy litr przygotowywanej zalewy wsyp do garnka czubatą łyżkę soli kamiennej. Oznacza to, że jeśli gotujesz np. 5 litrów wody, musisz dodać 5 sporych łyżek soli. Gdy sól całkowicie się rozpuści, należy wypełnić zalewą każdy słoik. Kiszenie ogórków w słoikach przebiegnie prawidłowo, gdy całe warzywa zostaną przykryte zalewą. Niekiedy wodzie z solą trudno przedostać się do wszystkich zakamarków naczynia ze względu na ciasno ułożone ogórki. Delikatnie przekręcaj wtedy słoik dookoła, aby zalewa dotarła do każdego ogórka i wypełniła naczynie.
Przepis na dobre ogórki kiszone głosi, że gdy słoiki zostaną wypełnione zalewą, należy je bardzo dokładnie zakręcić. Pamiętaj, że zakrętki (tak samo, jak słoiki) muszą być wyparzone, czyste i suche. Upewnij się wcześniej, że na pewno są dopasowane i możesz nimi zakręcić naczynie. Po zakręceniu wszystkich słoików odstaw je do zacienionego miejsca w temperaturze pokojowej. Już za kilka dni (około 3) będziesz mógł cieszyć się małosolnymi ogórkami do obiadu czy kanapek. Po około 2 tygodniach ogórki powinny być ukiszone. Jak widzisz, przepis na ogórki kiszone na zimę wcale nie jest trudny i właściwie każdy może zrobić te przetwory we własnej kuchni. Jeśli chcesz bardziej poeksperymentować, to niektórzy dodają do ogórków kiszonych chili, gorczycę czy liście dębu. Składniki te jeszcze bardziej podkręcają smak przetworów.
Jakie ogórki najlepiej się sprawdzą jako ogórki kiszone?
Aby domowe ogórki kiszone wyszły jak najpyszniejsze, konieczne jest użycie wysokiej jakości składników. Przede wszystkim – dobrych ogórków. Co to znaczy, że ogórki są dobre? Jak wybrać odpowiednie okazy do kiszenia? Podpowiadamy! Najpierw zwróć uwagę na gatunek ogórka. Do kiszenia sprawdzą się m.in. Śremski, Śremianin, Borus czy Octopus. Każdy ogórek musi być świeży, pozbawiony wszelkich przebarwień czy plam i mieć bardzo małą komorę nasienną. Najlepiej będzie, jeśli rozmiar i kształt wszystkich ogórków będzie do siebie zbliżony, aby wygodnie było pakować je do słoików. Warzywa muszą być twarde i nie powinny mieć więcej niż 15 cm długości. Będą najsmaczniejsze, gdy ukisisz je jak najszybciej po zerwaniu z krzaka. Świeżość i jędrność to podstawa!
Ogórki kiszone – zastosowanie
Dobre ogórki kiszone sprawdzą się w każdej kuchni. Można wykorzystywać je do wielu dań i mają liczne korzyści zdrowotne. Ogórki kiszone domowe można spożywać samodzielnie, jako dodatek do obiadu (np. ziemniaków i jajka sadzonego), pokrojone w plasterki na kanapkach czy w burgerach prosto z grilla. Stanowią one też obowiązkowy element zupy ogórkowej, sałatki jarzynowej czy tatara. Świetnie urozmaicą smak jajka w majonezie czy śledzika. Są uwielbianą zakąską do alkoholu i dobrze komponują się ze smakiem tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę mogą być także składnikami sosów, np. sosu tatarskiego.
Woda z ogórków kiszonych jest ceniona ze względu na swoje korzyści dla zdrowia. Zawiera potas, kwas mlekowy, żelazo, witaminy czy sód. Wpływa na wzmocnienie odporności, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i stan skóry, paznokci oraz włosów. Regularne picie soku z ogórków wzmacnia organizm, poprawia gospodarkę elektrolitową i sprawia, że człowiek czuje się lepiej. Zawarte w tej wodzie składniki zapobiegają powstawaniu wielu dolegliwości i niwelują niektóre już powstałe.
Jak zrobić ogórki kiszone – porady
Niekiedy mimo starań ogórki kiszone nie wychodzą tak smaczne, jak byśmy tego chcieli. Oto kilka rad na to, jak zrobić ogórki kiszone w słoiku, aby zwiększyć szanse na ich doskonałą jakość i smak:
- Koniecznie zadbaj o jakość i świeżość ogórków;
- Jeśli masz taką możliwość, umieszczaj ogórki w ciemnych słoikach czy beczkach, a jeśli nie – tuż po zrobieniu przenieś słoiki do zaciemnionego pomieszczenia;
- Przechowuj kiszone ogórki w chłodnej temperaturze, nie wystawiaj ich na działanie ciepłych promieni słonecznych;
- Kiś jak najszybciej po zerwaniu ogórków z krzaka;
- Nie pomijaj w przepisie chrzanu, ponieważ działa on bakteriobójczo.
Ciekawostki o ogórkach
Przepisy na ogórki kiszone już znasz, więc czas na kilka ciekawostek i przydatnych informacji o ogórkach kiszonych i nie tylko. Oto one:
- Ogórki kiszone bez pasteryzacji mogą stać 10 miesięcy, a pasteryzowane nawet dłużej;
- Ogórki kiszone mogą się szybko zepsuć, jeśli zakisisz ogórki z plamkami;
- Ze zdrowotnych korzyści ogórków zdawali sobie sprawę nawet Kleopatra czy Hipokrates;
- Ogórek należy do grona roślin dyniowatych;
- Ogórki oraz woda po ogórkach kiszonych mają właściwości moczopędne.
Najlepsze ogórki kiszone nie mają już przed Tobą tajemnic i doskonale wiesz, jak przygotować je we własnej kuchni. Pamiętaj, aby kierować się jakością składników i najlepiej kisić ogórki z własnego ogródka. Jeśli nie masz ogrodu, znajdź sprzedawcę, który oferuje ekologiczne ogórki pozbawione szkodliwych nawozów. To bardzo ważne, ponieważ od tego zależy, czy Twoje kiszonki będą chrupiące i pyszne. Kiszenie ogórków – przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga uwagi i zaangażowania. Zrób swoje zdrowe słoiczki pełne warzyw i świetnego smaku. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można