- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na ogórki małosolne

Przepis na ogórki małosolne
Lato to wspaniały moment, aby zamknąć smaki świeżych owoców i warzyw w słoikach i móc cieszyć się nimi w chłodne zimowe wieczory, albo już po kilku dniach. Przepisy na dobre ogórki małosolne to świetne rozwiązanie, jeśli szukasz orzeźwiającego i zdrowego akcentu w swojej diecie. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak robić ogórki w słoikach i poznać przepisy na szybkie ogórki małosolne, ten artykuł jest dla Ciebie!
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania ogórków małosolnych?
Aby zrobić delikatne, jednocześnie lekko kwaskowate i orzeźwiające w smaku ogórki małosolne, będziesz potrzebować tylko kilku składników. Robienie kiszonek to wcale nie trudna sztuka! Do zrobienia ogórków małosolnych przygotuj:
- ogórki gruntowe 2 kg
- czosnek 2 główki
- kilka gałązek kopru z kwiatami
- średniej wielkości korzeń chrzanu
- liść laurowy 4-5 sztuk
- sól kamienną do przetworów i wodę w proporcji 1:1 (na 1 litr wody 1 czubata łyżka)
- wodę 3 litry
Na powyższą ilość ogórków, powinno wystarczyć naczynie o pojemności około 5 litrów. Może to być słoik, kamionka, lub garnek gliniany. Możesz też użyć mniejszych naczyń o łącznej pojemności około 6 litrów.
Ogórki małosolne – jak je dobrze zakisić?
Dobre ogórki małosolne to wyjątkowy sposób na przetworzenie warzywa z dwóch powodów – robi się je wyłącznie raz do roku, a sezon na krótkie kiszenie jest stosunkowo niedługi. Co ciekawe, ogórki mogą być już gotowe nawet po dwóch dniach, wszystko zależy od tego, jakie najbardziej Ci smakują. Jeśli wolisz te bardziej chrupiące i mniej zakiszone, wyciągaj je po dwóch, trzech dniach, jeśli wolisz ogórki mocniej kwaskowate i bardziej miękkie, pozwól im postać nawet do tygodnia. Ogórek jest najbardziej małosolny, gdy nadal pozostaje chrupiący i intensywnie zielony, jednak jego smak zmienił się, stał się bardziej słony i ukiszony, w smaku ciężko odczuć jedynie ogórek. Sygnałem, że Twoje kiszonki są już gotowe, jest mętniejąca woda zalewy.
Aby ogórki zakisiły się równomiernie, pamiętaj, aby dokładnie wymieszać sól z gorącą wodą. Dobrze wymieszana zalewa to podstawa ogórków małosolnych. Dzięki temu będą tak samo twarde i jędrne, jednocześnie delikatnie ukiszone pod wpływem płynnego zakwasu.
Sprawdzony sposób na ogórki małosolne
Zacznij od przygotowania naczyń. Kamionkę lub garnek dokładnie umyj i osusz, jeśli wybierasz słoiki, wykonaj te same czynności, a następnie dokładnie je wyparz, razem z nakrętkami. Odetnij końcówki ogórków, następnie dokładnie je umyj i osusz. Umyte warzywa, obrany czosnek, chrzan i koper ułóż ciasno w słoikach – najpierw napełniając naczynie ogórkami, następnie w puste przestrzenie upychając przyprawy.
Przygotuj zalewę – zagotuj wodę, następnie dodaj do niej sól i dokładnie mieszaj, do całkowitego jej rozpuszczenia. Wrzątek wlej do pełna do słoików. Wlewaj powoli, tak, aby woda mogła wejść we wszystkie zakamarki między ogórkami i dokładnie otuliła przyszłe kiszonki. W kamionce i garnku ogóreczki mogą być ułożone luźniej.
W każdym słoiku do sucha wytrzyj szyjkę, tak, aby w rowkach zakrętki nie znajdowała się woda, dokładnie zakręć. Kamionkę i garnek przykryj z góry talerzykiem, pokrywką lub gazą i postaw w temperaturze pokojowej. Słoiki odstaw do kiszenia. Teraz poczekaj kilka dni, a Twoje kiszonki będą gotowe!
Ciekawym i małopopularnym sposobem kiszenia ogórków jest tzw. metoda na sucho. Oczyszczone i umyte ogórki przełóż do foliowej torebki, dodaj wszystkie przyprawy, następnie zasyp wszystko łyżką soli. Zamknij woreczek i dokładnie potrząśnij, tak, aby wszystkie składniki się wymieszały. Całość wstaw do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie torebkę postaw na blacie w temperaturze pokojowej, na około dobę do dalszego kiszenia. Po tym czasie twoje ogórki będą gotowe!
Co można dodać do ogórków małosolnych – chilli, imbir
Przepisy na ogórki małosolne w słoikach podają składniki w różnych proporcjach. W zależności od tego, czy chcesz, aby kiszonki przybrały bardziej chrzanowy lub czosnkowy smak, możesz ich dodać więcej. Jeśli jesteś fanem ogórków małosolnych na ostro, spróbuj zrobić ogórki z przepisu z chilli – świeżość lekko zakiszonych warzyw będzie mieszać się z pikantną papryką. Możesz także spróbować dodać trochę imbiru.
Staropolski przepis na ogórki małosolne uwzględnia wśród składników liście z drzewa wiśni lub krzewu porzeczki, co dodatkowo nadaje słodkości i kwaskowości warzywu. Innym wariantem kiszenia jest zrobienie ogórków małosolnych bez kopru – finalny produkt będzie mniej korzenny oraz delikatniejszy. Innym popularnym dodatkiem do kiszonek jest ziele angielskie i nasiona gorczycy, które nadają jeszcze większej cierpkości i gorzkości oraz wiążą smak całej słonej marynaty.
Jeśli lubisz eksperymentować, do ogórków możesz dodać także wiele innych ziół i przypraw. Fani zielnych aromatów mogą spróbować z tymiankiem, estragonem lub bazylią, jeśli wolisz kwiatowy lub słodki posmak, wypróbuj gałązki winorośli, liście dębowe lub miód. Masz ochotę na coś niespotykanego? Ogórki małosolne z dodatkiem orzechów włoskich. Spróbuj i przekonaj się, czy to coś dla Ciebie!
Ogórki małosolne czy kiszone – jaka jest różnica?
Ogórki małosolne i kiszone to dwa stadia tego samego procesu. Różnią się czasem przygotowania i stopniem ukiszenia. Jeśli wolisz delikatną kwaskowatość, połączoną z jeszcze wyczuwalnymi nutami świeżych ogórków i koperkowym aromatem, ogórki małosolne są dla Ciebie. Jeśli wolisz kwaśne smaki, bardzo mocne, bardziej czosnkowe i chrzanowe, postaw na długo dojrzewające ogórki kiszone.
Czas i proces przygotowania ogórków jest podobny, na ogórki kiszone musisz dłużej oczekiwać. Zazwyczaj są gotowe po około dwóch tygodniach, ale nic się im nie stanie, jeśli postoją całą zimę (pamiętaj, że tyczy się to tylko ogórków w słoikach; kiszonki z glinianek i kamionek muszą być zjedzone na świeżo). Na ogórki małosolne czeka się czasem ledwie 24 godziny; na pewno będą gotowe od 3 do 5 dni od zakiszenia. Pamiętaj, że ogórki małosolne to ogórki kiszone zatrzymane w procesie kiszenia, jeśli będą stać dłużej i się kisić, ostatecznie też nabiorą wyrazistego smaku kiszonych ogórków.
Ogórki małosolne w kamionce czy słoikach – co lepiej się sprawdzi?
Poza składnikami, do wykonania ogórków będzie ci potrzebne coś, w czym będą mogły się ukisić. Popularne są przepisy na ogórki małosolne w kamionce lub w garnku glinianym, ponieważ możesz szybko sprawdzić, czy ogórki są gotowe, próbując ich z łatwo otwieranego naczynia.
Co więcej, kiedy postawisz je na blacie w kuchni, możesz łatwo podjadać ogórki lub używać ich jako dodatek do dań w ciągu dnia. Przez specyfikę otwartych naczyń do przygotowania kiszonek, nie mogą one stać tak długo, jak ogórki w słoikach, odcięte od dostępu powietrza. Możesz je też inaczej ułożyć – nie muszą być powciskane w słoik, mogą być ułożone tak, aby wygodnie wypływać na wierzch, gdy są gotowe. Niemniej wiele osób preferuje przepisy na ogórki małosolne w słoikach, szczególnie kiedy robi się ich większą ilość. Należy jednak pamiętać, że w zawekowanych słoikach może być to trudniej kontrolować proces, w efekcie uzyskując ogórki kiszone.
Ogórki małosolne – niezawodny dodatek i przepyszna przekąska
Twoje ogórki małosolne już dochodzą do idealnego stanu, a Ty nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Sposobów na zagospodarowanie kiszonek jest wiele, a Ty na pewno znajdziesz coś dla siebie. Poza zwyczajnym dodatkiem do kanapek, w towarzystwie sera żółtego i pomidora, lub pokrojonego obok w słupki, spróbuj wkroić je do twarożku razem z rzodkiewką i szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem. Ogórki podane do obiadu zamiast surówki, również świetnie się sprawdzą, szczególnie w towarzystwie ziemniaków i zrazików w ciepłe, letnie dni, gdy potrzeba Ci orzeźwienia.
Alternatywą, szczególnie jeśli ogórki kiszą się chwile dłużej, może być sałatka – ogórki utrzyj, dodaj do nich pokrojoną drobno cebulkę, majonez i odrobinę musztardy, całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. W kilka chwil masz gotową przepyszną, letnią surówkę! Ostatni pomysł na ogórki małosolne to zupa ogórkowa. Do wrzącego bulionu wlej sok z ogórków, a następnie dodaj utarte warzywa. Możesz dodać marchewkę i cebulkę, aby wzmocnić smak. Całość przypraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Robienie ogórków małosolnych i kiszonek to nie tylko dobra zabawa i czas poświęcony na odpoczynek od codziennych czynności, ale także źródło wielu składników odżywczych i antyoksydantów, które poprawia jakość twojej diety. Zawarte w ogórkach elementy to między innymi: błonnik, pozytywnie wpływający na pracę jelit, bakterie kwasu mlekowego, acetylocholina, witaminy A, C, K, E, witaminy z grupy B. Ponadto ogórki w procesie fermentacji są lekkostrawne i niskokaloryczne, a także zwiększają przyswajalność żelaza. W dodatku razem z procesem fermentacji obniża się pH produktu, przez co po ich spożyciu zdrowo zakwaszają organizm, ograniczając uczucie głodu i chęć podjadania.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można