- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na paellę

Przepis na paellę
Paella to jedna z najbardziej znanych potraw o hiszpańskim rodowodzie. Duszony ryż z dodatkiem warzyw, mięsa czy owoców morza to właśnie podstawowe składniki dania, jakim jest paella. Przepisy na ten iberyjski przysmak zakładają również użycie mięsno-rybnych bulionów oraz aromatycznych win. Dowiedz się, jak przygotować doskonałą paellę na obiad czy kolację.
Potrawa hiszpańska paella – składniki
Paella to oryginalna hiszpańska potrawa, która wywodzi się z Walencji. Na przestrzeni lat powstało wiele ciekawych wariantów tego oryginalnego dania. Jednak mimo tego, że dodatki mogą być różne, to podstawa każdej paelli zawsze jest taka sama. Bazę iberyjskiej potrawy stanowi ryż. Jednak nie może to być jakikolwiek rodzaj ryżu. Paella wymaga produktów średnioziarnistych, ponieważ tylko one są w stanie odpowiednio wchłonąć soki oraz aromaty pozostałych składników dania.
Oprócz ryżu potrawa paella powinna zawierać również pomidory, groszek, fasolę, paprykę czy inne, wybrane warzywa. Niektóre przepisy zakładają również wykorzystanie kurczaka, mięsa króliczego albo nawet owoców morza takich jak krewetki, kalmary czy małże. Poza dodatkami podczas robienia paelli przyda się także woda i oliwa albo bulion rybny bądź mięsny. Czasami paella hiszpańska gotowana jest również z użyciem aromatycznego białego wina.
Jak zrobić paellę? Przepis oryginalny
Wykonanie paelli nie jest trudnym zadaniem. Przygotowanie tej oryginalnej hiszpańskiej potrawy musisz zacząć od podsmażenia składników dodawanych do ryżu. Kiedy warzywa, mięso czy owoce morza spędzą chwilę na rozgrzanej patelni, wtedy należy dodać do nich ryż.
Wszystkie składniki trzeba podlać bulionem lub wodą i ewentualnie również alkoholem. Po dodaniu płynnych składników całość pozostaw do zagotowania. Paellę należy trzymać na ogniu tak długo, aż nie wchłonie wszystkich płynów. Warto przy tym pamiętać, że podczas gotowania ryż nie powinien być mieszany.
Gotową paellę ściągnij z kuchenki i odstaw na kilka minut. Dania nie należy jeść od razu po ugotowaniu, ponieważ potrzebuje ono chwili na ostygnięcie. W tym czasie pojemnik z potrawą powinien być zamknięty pokrywką lub folią aluminiową. Dzięki temu paella zyskuje chwilę na lepsze wymieszanie się aromatów wszystkich składników.
Co sprawdzi się jako dodatek do paelli?
Tradycyjny przepis na paellę zakłada, że do ryżu dodawany jest szafran. To właśnie on nadaje potrawie charakterystyczny aromat oraz żółty kolor. Jednak szafran jest dość drogi i dlatego też z biegiem czasu zaczęto zastępować go innymi przyprawami. Warto pamiętać, że typową barwę dania można uzyskać dzięki kurkumie. Natomiast ogólny smak warto podbić dodatkami takimi jak wędzona papryka, kiełbasa chorizo, czosnek czy seler naciowy. Całość nie obejdzie się również bez szczypty soli oraz pieprzu. Hiszpańską potrawę możesz także wzbogacić o gałązki rozmarynu i tymianku. Dodatkowo przy nakładaniu paelli na talerze warto delikatnie polać ją oliwą z oliwek. Całość można także posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki. Wszystkie te zabiegi zadbają o to, aby potrawa uzyskała odpowiednie aromaty.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można