- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na pasticcio

Przepis na pasticcio
Pasticcio to niezwykle popularne i łatwe do wykonania danie. Grecka zapiekanka bazuje na makaronie penne lub innym, dwóch aromatycznych sosach oraz serze. Jak przygotować pyszne pasticcio według oryginalnego przepisu z Półwyspu Bałkańskiego?
Domowa zapiekanka grecka – przepis na pasticcio
Co to jest pasticcio? Grecka zapiekanka makaronowa to danie, które na Półwyspie Bałkańskim jest znane o wiele bardziej niż w Polsce. A szkoda, ponieważ pasticcio to potrawa, którą cechuje banalnie proste przygotowanie i przede wszystkim smak. Jakie składniki sprawiają, że Grecy tak bardzo uwielbiają pasticcio? Oryginalny przepis zawiera w sobie kilka podstawowych składników:
- makaron;
- ser;
- sos mięsny;
- sos beszamelowy.
Przygotowywanie zapiekanki makaronowej pasticcio trzeba podzielić na kilka etapów. Najpierw należy zająć się mięsnym sosem, więc gotowanie rozpocznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie wrzuć ją do garnka z oliwą i zeszklij. Później dodaj czosnek oraz seler naciowy i podsmażaj przez chwilę. Do mieszanki wlej pomidory z puszki, a także bulion lub wodę. Całość dopraw cynamonem, mielonymi goździkami, oregano oraz liściem laurowym i pozostaw na ogniu przez pół godziny.
Gdy sos będzie już prawie gotowy, zacznij gotować makaron. Pamiętaj, aby nie przebywał we wrzątku zbyt długo – po odcedzeniu powinien być al dente. Ostatni element zapiekanki to beszamel. W celu przygotowania sosu na dnie garnka roztop masło, dodaj do niego mąkę i smaż około minuty. Następnie stopniowo wlewaj do rondelka mleko. Cały czas wszystko mieszaj, aby nie powstały grudki. Na koniec mieszanka powinna się gotować przez około 6 min. Powstały sos dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Kiedy wszystkie części dania będą gotowe, przychodzi czas na ułożenie potrawy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka grecka pasticcio powinna być ułożona w następującej kolejności:
- makaron z kilkoma łyżkami beszamelu i serem;
- sos mięsny;
- makaron;
- sos mięsny;
- pozostały makaron;
- beszamel i ser.
Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika rozgrzanego na 180°C. Przepis na pasticcio sugeruje, aby piec potrawę przez 35 min.
Przepis na pasticcio – jaki makaron wybrać?
Makaron stanowi bazę pasticcio i dlatego należy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju produktu. Co do zasady makaron w tym daniu powinien mieć formę rurek. Tradycyjnie używa się odmiany ziti, ale można też wybrać szersze rigatoni, drobne tubetti, większe tortiglioni czy popularne penne.
Dodatki do pasticcio, których nie można pominąć
Jakie dodatki do greckiego dania sugeruje przepis? Pasticcio tradycyjnie powinno zawierać ser z mleka owczego. Według oryginalnej receptury danie zapieka się z wyrobem o nazwie kefalotiri. Jest to twardy ser dojrzewający o dość intensywnym zapachu i nieco pikantnym smaku. Czasami kefalotiri zamieniany jest na ser pecorino, również z owczego mleka. Przepis na pasticcio można jednak modyfikować poprzez dodawanie innych rodzajów serów. Obecnie coraz częściej używa się fety, mozzarelli, parmezanu lub grana padano.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można