- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie
Staropolski przepis na pierogi ruskie to gwarancja, że danie wyjdzie idealnie. Ta pochodząca z pogranicza polsko-ukraińskiego potrawa od wielu lat gości w kuchni w wielu domach i często wybierana jest jako danie postne zamiast pierogów z kapustą i grzybami. Zastanawiasz się, co zrobić, aby wyszły i smakowały tak jak u babci? Poznaj sprawdzony przepis na pierogi ruskie i zrób je samodzielnie!
Składniki na pierogi ruskie
Jeżeli chcesz zrobić tradycyjne pierogi ruskie w swoim domu, zacznij od zgromadzenia składników. Co będzie Ci potrzebne do ich wykonania? W pierwszej kolejności przygotuj produkty na ciasto.
- Pierwszą konieczną rzeczą jest kilogram mąki pszennej. Do zrobienia ciasta na pierogi sprawdzi się najlepiej ta typu 500, ewentualnie 450 lub 650.
- Przygotuj także łyżkę soli.
- Nie zapomnij także o ciepłej wodzie, której będziesz potrzebować około 500-600 mililitrów.
Bardzo ważną rzeczą jest farsz. W przepisie na farsz na ruskie pierogi bardzo dużą rolę odgrywają jakościowe składniki. Co musisz przygotować do zrobienia smakowitego nadzienia?
- Podstawowym składnikiem farszu do pierogów ruskich jest kilogram ziemniaków.
- Drugim składnikiem, którego nie można pominąć, jest kilogram twarogu. Najlepiej sprawdzi się ten typu krajanka. W zależności od preferencji może być to zarówno twaróg półtłusty, jak i tłusty.
- Konieczne będą także dwie cebule.
- Nie zapomnij również o soli i pieprzu (najlepiej sprawdzi się pieprz ziołowy).
Ilość składników możesz dopasować pod siebie. Pamiętaj jednak, aby zmniejszać, bądź zwiększać ją proporcjonalnie.
Jak przygotować smaczny farsz na pierogi ruskie?
Pierwszym krokiem do smacznych pierogów ruskich jest ich farsz. Stanowi on ich bazę, a więc ważne jest to, aby wyszedł on jak najlepiej. Jak wygląda przepis na farsz na pierogi ruskie?
Podstawowym zadaniem jest obranie i ugotowanie ziemniaków. Kiedy będą gotowe, należy je utłuc, aby przypominały one puree. Do powstałej masy należy dodać twaróg, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Pierwszą część farszu możesz odstawić na bok i zająć się przygotowaniem cebuli. Należy ją obrać i drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni na maśle. Ważne jest, aby się nie przypaliła. Kiedy cebula będzie gotowa, można dodać ją do masy, która powstała z połączenia ziemniaków i twarogu, a następnie ponownie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem według własnego smaku.
O czym warto pamiętać, przygotowując farsz na pierogi ruskie? Dzięki przyprawom, które dodajesz, możesz jeszcze lepiej dopasować je do swojego podniebienia. W tym celu możesz dodać do farszu np. wybrane zioła, ale również inne przyprawy jak papryka mielona czy gałka muszkatołowa. Warto też zostawić farsz na jeden dzień w lodówce.
Jeżeli natomiast chcesz dodać do pierogów mięso, warto spróbować przepisu na pierogi ruskie z boczkiem. Do podanych wcześniej składników należy doliczyć jeszcze około 400 gramów boczku, który po podsmażeniu dodaje się do masy twarogowo-ziemniaczanej razem z cebulką.
Pierogi ruskie – sposób przygotowania
Dobry przepis na pierogi ruskie nie obędzie się bez przepisu na idealne ciasto na pierogi ruskie. Jak je zrobić? Zacznij od przesiania mąki ze szczyptą soli na stolnicy, bądź kuchennym blacie. Powoli zacznij dodawać do niej ciepłej przegotowanej wody. Pamiętaj jednak, aby nie była ona zbyt gorąca. Kiedy składniki będą wymieszane, a woda odpowiednio wsiąknie, możesz zacząć wyrabiać ciasto. Jest ono gotowe w momencie, gdy wygląda ono na gładkie i puszyste. Możesz wtedy odłożyć je na około pół godziny i przykryć ściereczką.
Po upływie 30 minut podziel ciasto na kilka mniejszych części i zacznij je rozwałkowywać. Za pomocą szklanki zacznij wykrawać koła z ciasta. Na ich środku, za pomocą łyżki nakładaj przygotowany przez siebie farsz i dokładniej sklejaj boki. Gotowe pierogi odkładaj na tacy. Zagotuj osoloną wodę na wrzątek. Wkładaj do garnka z nią po kilka pierogów i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Będą one wtedy wystarczająco miękkie.
Aby przechowywać pierogi ruskie, najlepiej umieścić je w chłodnym i suchym miejscu, aby zachowały świeżość i smak. Jeśli nie zamierzasz ich spożywać od razu, rozważ ich zamrożenie. Po ugotowaniu, ostudź pierogi do temperatury pokojowej, a następnie rozłóż je na talerzu czy tacy, unikając ich zlepiania się. Po zamarznięciu przenieś je do szczelnie zamkniętych pojemników lub torebek do mrożenia.
Przepis na pierogi ruskie z okrasą czy bez?
Zrobiłeś pyszne pierogi ruskie? Czym są one jednak bez dodatków? Jeżeli zastanawiasz się, z czym je podawać to odpowiedź znajdziesz poniżej. Najlepszym pomysłem jest podanie ich z okrasą, czyli przysmażonym boczkiem razem z cebulą. Na słodko pierogi ruskie będą najlepiej smakować ze śmietaną. Świetnym pomysłem jest także podanie ich podsmażonych na maśle z dodatkiem cebulki. Równie dobrze sprawdzą się również tradycyjne skwarki. Dzięki różnym przyprawom, a także wybranym dodatkom z pewnością dopasujesz przepyszne pierogi do swojego gustu. Jeżeli jeszcze ich nie próbowałeś, zrób je własnoręcznie z tego przepisu i przekonaj się o tym sam!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można