pierogi z kapustą i grzybami do ugotowania

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

30 września 2024
5 min

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, które pojawia się w większości domów wśród dwunastu potraw wigilijnych. Można je jeść ugotowane, podsmażone, a także pieczone. Poznaj dobry przepis na pierogi z kapustą i grzybami i zachwyć smakiem swoją rodzinę w święta i nie tylko!

 

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami

Co trzeba przygotować, aby wykonać przepis na ciasto na pierogi z kapustą i grzybami? Oto potrzebne komponenty:

  • 1 kg mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Aby wykonać przepis na kapustę z grzybami do pierogów, musisz przygotować:

  • 500 g suszonych grzybów,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Jeśli chcesz zrobić przepis na 100 sztuk pierogów z kapustą i grzybami, zaopatrzysz się w niezbędne składniki zarówno stacjonarnie, jak i online. Sprawdź dostępność np. w aplikacji InPost Fresh. Zamówisz tam produkty i ze sklepów w ramach marketplace.

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis krok po kroku

Realizację przepisu na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami można zacząć od zrobienia ciasta, ale najpierw trzeba zalać grzyby gorącą wodą. Oto instrukcja krok po kroku:

Na stolnicy lub w dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę z solą. Powoli dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto, aż wszystkie komponenty się ze sobą połączą i stworzą jednolitą masę. Pod koniec dodaj również oliwę z oliwek i dokładnie zagnieć kulę. Przykryj gotowe ciasto ściereczką i odstaw na czas robienia nadzienia.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami – przepis:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw je do zmięknięcia nawet na kilka godzin. Gdy będą już gotowe, umyj je pod bieżącą wodą, dokładnie odcedź i posiekaj nożem lub blenderem. Kapustę gotuj około 10 minut. Następnie odcedź. Pokrój cebule w drobną kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż je na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj na patelnię suszone grzyby i chwilę podsmażaj, po czym dołącz jeszcze kapustę. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Spróbuj nieco nadzienia i dopraw jeszcze solą lub pieprzem, jeśli tego wymaga. Gdy farsz ostygnie, rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego szklanką okrągłe placki. Na każdy z nich nałóż łyżkę nadzienia i sklej ze sobą boki, formując kształt pieroga.

W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę i dosyp do niej łyżkę soli. Zmniejsz nieco ogień i wrzucaj surowe pierogi. Gotuj je do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładaj je na bawełnianą ściereczkę w taki sposób, aby się nie dotykały.

Pierogi możesz serwować ugotowane np. ze smażoną cebulką czy śmietaną. Sprawdzają się także chrupiące, podsmażone na oliwie z oliwek. Jeśli interesuje Cię przepis na pierogi z kapustą i grzybami pieczone, to rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Następnie wyłóż danie na blaszce z papierem do pieczenia i umieść je w piecu na około 20 minut. Podawaj jeszcze gorące.

Jak mrozić pierogi z kapustą i grzybami?

Aby zamrozić pierogi, najpierw trzeba je dokładnie ostudzić. Powinny być zimne i suche. Najwygodniej zamknąć je w specjalnych woreczkach do mrożenia, które są dość duże i płaskie, dzięki czemu pierogi da się rozłożyć w taki sposób, aby nie dotykały się wzajemnie. Najlepiej włożyć danie do kilku takich worków i w zamrażarce umieścić je płasko jeden na drugim. Każdy pieróg powinien mieć własną przestrzeń, by nie stykać się z innymi. Wystarczy ułożyć je w niewielkiej odległości np. centymetra.

 

Czytaj również