- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na pierś z kurczaka

Przepis na pierś z kurczaka
Mięso drobiowe jest szybkie i łatwe do przyrządzenia, a jednocześnie ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Przepisów na dania z piersią kurczaka jest mnóstwo – pieczona, duszona, podana z ryżem, a może jako składnik dania na bazie makaronu? Przedstawiamy przykładowe przepisy oraz podpowiadamy, co zrobić z piersią kurczaka, aby nadać jej niesamowitego smaku.
Pierś z kurczaka w piekarniku – co jest potrzebne do jej przygotowania?
Przepis na pierś z kurczaka w piekarniku to pomysł na delikatne i szybkie danie. Możesz przygotować ją na niezliczoną ilość sposobów, jednak my proponujemy Ci niezwykle aromatyczną, a zarazem prostą wersję z ziołami i czosnkiem. Według przepisu na pierś z kurczaka w ziołach potrzebne Ci będą: trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, tymianek i ostra papryka. Z kurczakiem dobrze komponują się także rozmaryn i tymianek, szczególnie w niezmielonej postaci. Do przygotowania pysznych piersi z kurczaka potrzebna będzie również oliwa oraz rękawy foliowe przeznaczone do pieczenia.
Przepis na pierś z kurczaka – pierś pieczona
Pomysł na pierś z kurczaka w wersji pieczonej to świetna propozycja na obiad, którą możesz zestawiać z wieloma składnikami. Sprawdzi się w połączeniu z ziemniakami, kaszą lub ryżem, pieczonymi warzywami czy lekką sałatką. Innym sposobem na pierś z kurczaka jest podanie jej z makaronem, sosem beszamelowym, brokułami oraz pieczarkami.
Przyrządzanie pysznej piersi z kurczaka rozpocznij od jej dokładnego umycia i pokrojenia w grube i dość szerokie paski. Następnie przygotuj marynatę składającą się z oliwy, przypraw oraz przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego czosnku. Mięso natrzyj marynatą i pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę. Kolejnym krokiem w przepisie na pierś z kurczaka jest nagrzanie piekarnika do temperatury 180 stopni, a następnie pieczenie mięsa w rękawach przez około 45 minut.
Przepis na duszoną pierś z kurczaka – składniki i przygotowanie
Duszone piersi z kurczaka to alternatywa dla wersji pieczonej. Duszone mięso jest nieco delikatniejsze i świetnie sprawdzi się zarówno jako klasyczny domowy obiad, jak i lunch na wynos. Również w tym przypadku metod przyrządzenia jest wiele, a my proponujemy Ci wariant ze szpinakiem. Oprócz piersi z kurczaka do przyrządzenia dania będą Ci potrzebne: świeże liście szpinaku, czosnek, ser feta oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, ostra papryka i bazylia). Kurczaka umyj, podziel na grubsze kawałki i przypraw. Następnie na małej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż pierś z kurczaka i czosnek, a do całości dodaj liście szpinaku. Potrawę duś pod przykryciem przyprawiając solą, pieprzem oraz posypując odrobiną sera feta do smaku. Danie możesz urozmaicić suszonymi pomidorami i podawać z kaszą, ryżem lub makaronem tagliatelle.
Przepisy na pierś z kurczaka potrafią być niekonwencjonalne lub proste. W zależności od tego, w jakiej formie podasz kurczaka, może on być zarówno sycącym daniem głównym, treściwym elementem sałatki, jak i szybką przekąską do pracy.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można