przepis na pizzę włoską

Przepis na pizzę włoską

21 lutego 2023
5 min

Włoska pizza to przysmak, którego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Bez wątpienia jest to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Jeśli jesteś jej fanem, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: nie musisz odwiedzać restauracji, by móc zjeść pyszną pizzę włoską. Zarówno ciasto na pizzę włoską, jak i pojedyncze składniki możesz przygotować we własnym zakresie. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem pizzy włoskiej, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, przeczytaj nasze wskazówki dotyczące przygotowywania idealnego włoskiego ciasta.

 

Przepis na pizzę włoską – od czego należy zacząć?

Jeśli chcesz upiec najlepszą pizzę włoską – przepis jest naprawdę prosty. Zanim będziesz mógł delektować się smakiem włoskiego przysmaku, musisz pamiętać o takich pozornie nieistotnych kwestiach, jak odpowiedni przepis na ciasto do pizzy włoskiej. Do tego celu musisz użyć między innymi drożdży. To one powodują, że ciasto na pizzę rośnie i nadaje jej charakterystyczny smak. Do tradycyjnej włoskiej pizzy należy użyć aktywnych suchych lub świeżych drożdży. Tak przygotowane składniki trzeba rozpuścić w wodzie jeszcze przed dodaniem do innych składników, podczas gdy świeże drożdże można dodawać bezpośrednio do mieszanki mącznej. Woda jest kolejnym ważnym składnikiem spodu do pizzy włoskiej, a jej temperatura ma również wpływ na produkt końcowy. Aby uzyskać najlepsze wyniki, użyj wody o temperaturze pokojowej. Pomoże to aktywować drożdże i wytworzy bardziej spójne ciasto. Jeśli woda jest zbyt zimna, ciasto będzie rosło dłużej; jeśli jest za gorąco, może całkowicie zabić drożdże.

Pizza włoska a składniki – jakie będą niezbędne?

Do kwestii składników przejdziemy w dalszej części tekstu, teraz jednak musimy nadmienić, że mąka jest najważniejszym składnikiem ciasta na pizzę. Rodzaj użytej mąki określi konsystencję i smak ciasta. Do tradycyjnej włoskiej pizzy wystarczy użyć mąki uniwersalnej. Ten rodzaj mąki ma niższą zawartość białka, dzięki czemu ciasto będzie lekkie. Ponadto, żółty ser również jest najważniejszym dodatkiem do pizzy, dlatego ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj sera. Do klasycznej włoskiej pizzy najlepsza jest mozzarella. Ten ser dobrze się topi i ma łagodny smak, który nie przytłacza innych dodatków. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczny ser, spróbuj użyć parmezanu lub Asiago. A jeśli szukasz czegoś naprawdę wyjątkowego, spróbuj użyć sera koziego lub sera pleśniowego.

Jak przygotować klasyczną pizzę włoską, czyli co należy zrobić krok po kroku?

Ciasto to podstawa dobrej pizzy, dlatego ważne jest, aby wybrać właściwą mąkę, uzyskać optymalną temperaturę i użyć odpowiednich drożdży. Wybierz klasyczny sos pomidorowy lub biały sos czosnkowy. I nie zapomnij posypać pizzy dużą ilością sera oraz ulubionymi dodatkami. Jeśli chodzi o pieczenie, zawsze używaj gorącego piekarnika i piecz przez tyle czasu, aby skórka była chrupiąca, a ser roztopiony. Mając na uwadze te wskazówki, będziesz w stanie zrobić naprawdę niesamowitą włoską pizzę, o którą wszyscy będą prosić. Jak zrobić pizzę włoską? Pieczenie idealnej pizzy wymaga odpowiedniej temperatury. Przed włożeniem pizzy piekarnik należy rozgrzać do temperatury 250-270°C. Jeśli piekarnik jest zbyt gorący, skórka się przypali. Jeśli piekarnik nie jest wystarczająco gorący, pizza będzie ciastowata. Pizza powinna piec się około 15-20 minut. Ponownie, jeśli pizza będzie pozostawiona zbyt długo, ulegnie spaleniu. Jeśli nie zostanie pozostawiona wystarczająco długo, będzie niedopieczona.

Jakie dodatki wybrać do włoskiej pizzy?

Spód pizzy to ważny, ale nie jedyny element, o którym należy pamiętać. Oprócz tego niezwykle ważne są również dodatki. Zazwyczaj stosuje się takie rozwiązania jak na przykład:

  • pomidory,
  • mozzarella,

oraz wiele innych. Tak naprawdę, ogranicza Cię jedynie własna wyobraźnia. Uniwersalizm potrawy polega na tym, że istnieją nieskończone możliwości, jeśli chodzi o składniki. Możesz trzymać się klasycznych dodatków, takich jak pepperoni i grzyby, lub wykazać się kreatywnością z bardziej nietypowymi dodatkami, takimi jak ananas i szynka. Wybierając dodatki, zastanów się, jakie smaki będą dobrze do siebie pasować i pamiętaj o zrównoważeniu składników, aby jeden nie przytłaczał pozostałych.

Oprócz tego ważnym, choć czasem niedocenianym składnikiem stosowanym podczas przygotowywania pizzy jest odpowiedni sos – to on nadaje pizzy niepowtarzalnego smaku. Istnieje wiele różnych rodzajów sosów do pizzy, od tradycyjnego sosu czerwonego po sosy białe, a nawet sosy zielone. Jeśli chodzi o wybór idealnego sosu do pizzy, tak naprawdę zależy to od osobistych preferencji. Jeśli lubisz klasyczny czerwony sos, sięgnij po tradycyjny na bazie pomidorów. Jeśli wolisz bardziej kremowy, wybierz biały sos z ricotty lub mozzarelli. A jeśli szukasz czegoś innego, spróbuj pesto lub zielonego sosu chili. Musisz jednak pamiętać, że możliwości jest znacznie więcej. Obecnie stosuje się co najmniej kilkadziesiąt różnych sosów.

Czytaj również