placki krewetkowe

Przepis na placki krewetkowe

13 września 2024
5 min

Uwielbiasz owoce morza? W takim razie musisz koniecznie przetestować przepis na placki krewetkowe. Jest on prosty i szybki do wykonania, a gwarantuje pyszną potrawę, idealną na obiad lub śniadanie. Co będzie Ci potrzebne?

Przepis na placki krewetkowe – składniki

Czego będziesz potrzebować do przyrządzenia smacznych placków krewetkowych? Tak naprawdę niewiele. Istnieje szansa, że większość wymaganych produktów znajduje się już w Twoim domu. To naprawdę nie jest nieskomplikowane danie.

Musisz przygotować:

  • krewetki – 500 g;
  • cebulkę – małą i drobno posiekaną;
  • jaja – jedna sztuka;
  • czosnek – wystarczające będą dwa ząbki;
  • kolendrę – dużą garść;
  • bułkę tartą – około połowę szklanki;
  • mąkę kukurydzianą – około ćwierć szklanki;
  • sos sojowy – jedną łyżkę;
  • olej sezamowy – jedną łyżeczkę;
  • papryczkę chilli – jedną małą;
  • sól i pieprz – do smaku.

W InPost Fresh dostarczymy wybrane przez Ciebie produkty pod wskazany adres lub do pobliskiego urządzenia Paczkomat®. Ty skup się wyłącznie na gotowaniu.

Przygotowanie placków krewetkowych krok po kroku

Jak przygotować takie placuszki? Nic prostszego. Należy rozpocząć od oczyszczenia i obrania krewetek. Pozbądź się ogonków, a potem pokrój całość na drobne kawałeczki – będą łatwiejsze do połączenia z pozostałymi składnikami. Mają zamienić się niemalże w papkę.

Przygotuj dużą miskę. Wrzuć tam krewetki i dodaj do tego:

  • jajko;
  • bułkę tartą;
  • mąkę kukurydzianą;
  • sos sojowy;
  • olej sezamowy.

Wymieszaj wszystko. Ma powstać jednolita masa. Wyszła odrobinę zbyt luźna? Dosyp mąki. Powinna być ona odpowiednia do tworzenia niewielkich placuszków. Udało się? W takim razie stwórz kilka płaskich sztuk i odłóż je na talerz.

Wstaw na mały ogień wok. Posmaruj jego wnętrze olejem. Poczekaj, aż całość się rozgrzeje i wrzuć placuszki do środka. Musisz smażyć je przez około 3-4 minuty. Mają stać się złociste i chrupiące. Odsącz gotowe danie na papierowym ręczniku. Placki staną się odrobinę zdrowsze do zjedzenia.

Takie placuszki po usmażeniu możesz podawać jako danie główne lub serwować jako przystawkę. Pierwszy scenariusz wymaga przygotowania tzw. side dish. Odpowiednie w tym celu będą m.in. frytki lub pieczone ziemniaczki.

Najlepsze dodatki do placków krewetkowych

Czym da się urozmaicić placki krewetkowe? To proste, różnymi sosami. Można zdecydować się na takie smaki jak:

  • chutney mango;
  • czosnkowy;
  • chilli-miodowy;
  • guacamole;
  • cytrynowy dip jogurtowy.

Szczególnie ciekawie przedstawia się ten ostatni. Miksujemy jogurt z ulubionymi ziołami i sokiem z cytryny, i to tyle. Gotowe! Kwaskowatość idealnie podkreśla smak owoców morza. Twoje kreweto-placki na pewno będą pyszne. W międzyczasie sprawdź inne produkty na InPost Fresh, dzięki którym stworzysz oryginalne dania. Smacznego!

Czytaj również