InPost Fresh

Przepis na placki z cukinii

17 lutego 2023
5 min

Placki z cukinii to doskonały sposób na wykorzystanie zielonego warzywa, bogatego w wiele cennych składników. To także prosty sposób na urozmaicenie diety i przemycenie w niej większej ilości niezbędnej porcji warzyw. Jak zrobić placki z cukinii? Nie ma nic prostszego!

Przepis na placki z cukinii – czyli jak kreatywnie możemy wykorzystać cukinię

Placki z cukinii to alternatywa do dobrze znanego dania ziemniaczanego. Użycie zielonego warzywa pozwala na uzyskanie aromatycznych i delikatnych placków, delikatnie chrupkich, a w połączeniu z jogurtowym sosem niezwykle orzeźwiających.

Jak zrobić placuszki z cukinii? Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki, jak:

  • 1 cukinia (ok. 350-400 g po obraniu);
  • 1 jajko;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 12%;
  • ząbek czosnku;
  • garść szczypiorku;
  • szczypta soli, pieprzu i cukru;
  • olej roślinny do smażenia.

Do przygotowania placków z cukinii można także dodać szczypiorek, drobno posiekaną cebulę dymkę lub por.

 

Sposób przygotowania placuszków z cukinii

Jak się robi placki z cukinii? Przepis jest banalnie prosty. Należy zacząć od przygotowania cukinii – trzeba ją dokładnie umyć pod zimną bieżącą woda i odkroić końce. Warzywo nie wymaga obierania, chyba że skórka jest już stwardniała. Starsza cukinia będzie także wymagała wyciągnięcia nasion, młoda nie.

Tak naszykowana cukinię należy utrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Następnie otarte warzywo należy na chwile odstawić. Można odlać zbierającą się wodę lub odcisnąć cukinię, jeśli woda wychodzi na wierzch. Do masy należy dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę i śmietanę. Całość dopraw sola, pieprzem i cukrem, a następnie wymieszaj.

Rozgrzać patelnie na małym ogniu, dodać olej. Gdy będzie nagrzany, na patelni należy układać niewielkie porcje ciasta i formować placuszki (1 placuszek z cukinii to ok. 1 czubata łyżka masy). Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, do momentu, aż placki się zarumienią. Placki lepiej smażyć dłużej, ale na mniejszym ogniu, aby odpowiednio ścięły się w środku. Ciasto przed kolejnymi partiami należy wymieszać. Usmażone placki można wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru oleju.

Z czym możemy podawać placki z cukinii?

Placki z cukinii to świetny pomysł na letni obiad, który jest lekki i sycący. Same w sobie będą smakować wyśmienicie, ale niektórym może brakować jakichś dodatków. Co serwować obok placków z cukinii? Latem idealnym dodatkiem będzie mizeria lub tzatziki, zadziała orzeźwiająco na całą potrawę. Placki można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, szczypiorkiem i kolendra, pomidorkami, sosem czosnkowym lub koperkowym. Jesienią niezastąpiony będzie sos grzybowy – pieczarkowy, kurkowy, lub borowikowy.

Placki mogą także stanowić zamiennik ziemniaków w daniach i tworzyć towarzystwo dla mięsa: grillowanych piersi z kurczaka, pulpetów lub mięs grillowanych, a także ryb. Przepis na placki z cukinii to szybki sposób, aby zrobić pyszny, lekki obiad, ciepłą kolację, lub przekąskę na przyjście gości. Tak samo dobrze smakują także na zimno!

Czytaj również