placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane

30 września 2024
5 min

Potrzebujesz przepisu na placki ziemniaczane? Już znalazłeś! Jak zrobić je smaczne i chrupiące? Sprawdź ten przepis na dobre placki ziemniaczane, które właśnie takie będą i podasz je zarówno na słodko z cukrem bądź śmietaną, jak i na słono z sosem!

 

Przepis na placki ziemniaczane – składniki

Jakie składniki będą Ci potrzebne do wykonana przepisu na chrupiące placki ziemniaczane? Przekonaj się poniżej!

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 30 g mąki pszennej,
  • 1 duża cebula, 
  • 2 średniej wielkości jajka,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Pamiętaj również o przygotowaniu wybranych dodatków. Możesz na przykład przygotować do nich sos.

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Kiedy zgromadzisz odpowiednie składniki, możesz przystąpić do przygotowywania placków ziemniaczanych. Jak zrobić placki ziemniaczane? Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków, a następnie starcie ich na tarce (najlepiej o dużych bądź średnich oczkach). Kiedy już to zrobisz, odsącz z nich wodę za pomocą sitka, lecz nie wylewaj, gdyż wytrącona na dnie skrobia przyda się później.

Do miski włóż odsączane ziemniaki, a następnie zetrzyj na tarce cebulę i dodaj ją do ziemniaków wraz z jajkami, cebulą mąką oraz przyprawami. Dodaj również wytrąconą skrobię. Całą masę wymieszaj. Możesz przystąpić do smażenia. Zacznij od rozgrzania oleju na patelni. Kiedy będzie on odpowiednio gorący, nakładaj masę łyżką i smaż do momentu kiedy będą one rumiane. Gotowe placki ziemniaczane przekładaj na talerz, wyłożonym wcześniej ręcznikiem papierowym. Usuniesz dzięki temu nadmiar tłuszczu.

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

Zastanawiasz się jakie ziemniaki będą najlepsze do zrobienia placków ziemniaczanych? Najczęściej zalecane są ziemniaki typu C. Związane jest to z ich składem, który zawiera dużo skrobi. Zaliczają się do nich między innymi odmiany Gustaw, Gracja, Bryza czy Tajfun. Jeżeli jednak akurat tej odmiany nie ma w Twoim sklepie, postaw na te typu B. Ich skład jest podobny do typu C, jednak nie są one tak bardzo mączyste. Wśród nich można wymienić między innymi odmiany Oman, Bila, Ingrid czy Irys.

Przy wyborze ziemniaków kieruj się również ich wiekiem. Młode ziemniaki zawierają o wiele więcej wody, niż te starsze. Będzie to przydatne w momencie ich smażenia, ponieważ masa zrobiona ze starych ziemniaków jest bardziej zwarta, przez co łatwiej się ją piecze. Planujesz zrobić na obiad placki ziemniaczane? Przepis, który znajduje się powyżej, z pewnością Ci w tym pomoże. Zasmakują one każdemu, podane zarówno na słodko, jak i na słono.

Placki ziemniaczane - z czym podawać

Placki ziemniaczane to danie, które można podawać na wiele sposobów. Tradycyjnie, w polskiej kuchni, często serwuje się je z kwaśną śmietaną. Innym popularnym wyborem jest podawanie ich z sosem grzybowym lub mięsnym, na przykład gulaszem. To danie znane jako placki po węgiersku lub po zbójnicku, gdzie chrupiące placki stanowią doskonałą bazę do aromatycznego, mięsnego sosu. Gulasz, wykonany z wołowiny lub wieprzowiny, wzbogacony papryką i przyprawami to idealny obiad na chłodne dni. Alternatywnie, placki mogą być podawane z sosami grzybowymi.

Czytaj również