- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na polędwiczki wieprzowe

Przepis na polędwiczki wieprzowe
Soczyste wieprzowe polędwiczki – jak zrobić to pyszne danie, które podbije serca i żołądki domowników? Przepisów na polędwiczki jest wiele, ale ogólny sposób przygotowania mięsa zawsze pozostaje taki sam. Poznaj sprawdzoną i tradycyjną recepturę na mięsny obiad. Dowiedz się także, jak przygotować polędwiczki w nieco bardziej alternatywny sposób.
Przepis na polędwiczki wieprzowe – składniki
Przepis na polędwiczki wieprzowe nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim nawet mało wprawiony kucharz. Prostota receptury wynika poniekąd z małej ilości składników potrzebnych do przyrządzenia potrawy. Co zawiera przepis na obiad z polędwiczek? W jego skład wchodzą następujące elementy:
- 500 g polędwicy wieprzowej;
- 2 cebule;
- kilka ząbków czosnku;
- bulion lub woda;
- 2 łyżki śmietany 12%;
- 1 łyżeczka mąki;
- przyprawy takie jak sól, pieprz, oregano, majeranek i tymianek;
- oliwa lub olej.
Podane składniki posłużą Ci do przyrządzenia klasycznej wersji polędwiczek. Dodatkowe składniki mogą jednak wchodzić w grę, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na przygotowywanie jednego z rodzajów sosów, o których przeczytasz w dalszej części artykułu.
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe? – przepis na obiad
Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe? Zrobienie potrawy na bazie tego mięsnego specjału jest dość łatwe i nie zabiera wiele czasu. Pierwszym krokiem w przygotowywaniu dania z polędwiczek jest obrobienie samego surowego mięsa. Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym. Ułóż polędwiczkę na desce do krojenia i sprawnymi ruchami noża usuń z nich błony oraz tłuste przerosty. Te elementy mięsa w końcowym daniu nie są zbyt smaczne, a już na pewno nie wyglądają apetycznie.
Tak przygotowany kawałek mięsa pokrój na plasterki o grubości około centymetra. Następnie powstałe talarki wieprzowiny dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą i ewentualnie przyprawą do tego rodzaju mięsa. Po tym etapie polędwiczki są gotowe do smażenia. Przepis na polędwiczki wieprzowe radzi, aby proces ten zacząć od rozgrzania dużej patelni oraz rozpuszczenia na niej masła – najlepiej klarowanego.
Następnie na gorącą powierzchnię wyłóż kawałki polędwicy i smaż je na małym ogniu przez kilka minut. Wszystkie plasterki mięsa powinny uzyskać z obydwu stron lekko rumiany kolor. Kiedy polędwiczki nie będą już blade, dolej do nich bulion lub wodę. Potem zamknij patelnię pokrywką i duś mięso do uzyskania miękkości.
W międzyczasie na drugiej patelni możesz zacząć podsmażać drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony czosnek. Do wykonania tej czynności rozgrzej naczynie z kapką oliwy lub oleju. Następnie smaż warzywne składniki na średnim ogniu. Po kilku minutach obróbki dodaj zarumienioną mieszankę cebuli i czosnku do duszącego się mięsa. Pomysł na polędwiczki wieprzowe z dodatkiem tych składników sprawi, że całe danie zyska niepowtarzalny smak i aromat.
Co jeszcze możesz zrobić, aby wyszły Ci soczyste polędwiczki wieprzowe? Przepis sugeruje dodanie do mięsno-warzywnej mieszanki elementów tworzących sos. Ten może przybierać różne formy. Klasyczną i delikatną polewę uzyskasz ze śmietany rozrobionej z łyżeczką mąki. Alternatywnie można przyrządzić też sos musztardowy. Potrzebna będzie do niego śmietana, sos sojowy, musztarda francuska oraz delikatesowa. Jako dodatek do polędwiczek świetnie sprawdzi się też sos grzybowy, curry albo jeszcze bardziej oryginalny dip – orzechowy czy pieprzowy.
Całość warto wzbogacić o przyprawy takie jak oregano, majeranek i tymianek. Po chwili duszenia w sosie polędwiczki wieprzowe staną się miękkie, a wtedy będą gotowe do serwowania na obiad.
Z czym podawać polędwiczki wieprzowe?
Wiesz już, jak zrobić polędwiczki wieprzowe, ale warto też wspomnieć o tym, z czym można je podać. Sposobów na polędwiczki jest wiele. Jedne przepisy polecają podanie mięsa z klasycznie ugotowanymi ziemniakami, a drugie w towarzystwie kaszy gryczanej lub innej. Do skomponowania dania zawierającego medaliony z polędwicy świetnie nadadzą się także ryż albo makaron. Takie potrawy mogą przyjąć formę i klimat orientalny bądź styl włoski.
Jeśli chodzi o dodatki do polędwiczek wieprzowych, to nie może zabraknąć także tych warzywnych. Na talerzu obok mięsa warto umieścić kiszonego ogórka, zasmażaną kapustę, duszoną paprykę czy chociażby tradycyjną mizerię. Wieprzowe talarki świetnie odnajdują się też w towarzystwie kaparów oraz suszonych pomidorów. Podsmażany szpinak czy inne zapiekane warzywa również sprawdzą się u boku tego delikatnego mięsa.
Ciekawym rozwiązaniem jest także zawinięcie polędwiczek w boczek. Podsmażenie wieprzowego mięsa z tym dodatkiem uzupełni jego walory smakowe i doda mu nieco odmiennej faktury. Wartym uwagi jest również pomysł przełamania mięsnego dania mniej wytrawnym posmakiem. Warto wiedzieć, że dodatki do polędwiczek wieprzowych mogą także przybierać słodką formę. Do mięsnych wypieków pasują składniki takie jak jabłka, orzechy czy żurawina, które urozmaicają klasyczny smak dania.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można