InPost Fresh

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie

16 grudnia 2022
5 min

Polędwiczki wieprzowe w gęstym sosie to alternatywa dla klasycznego strogonowa z wołowiny. Sycące mięso, pieczarki i papryka duszone razem z aromatycznym czosnkiem i cebulą stanowią propozycję na ciekawy obiad lub danie główne na przyjęciach. Podpowiadamy, jak robi się strogonowa oraz z czym najlepiej podawać tę rozgrzewającą potrawę.

 

Co jest potrzebne do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie?

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie, czyli strogonow w postaci wieprzowego gulaszu (choć oryginalnie Strogonow stanowiący połączenie kuchni francuskiej i rosyjskiej przyrządza się z polędwicy wołowej) bazuje na mięsie oraz warzywach. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne: polędwica wieprzowa, cebula, pieczarki, czosnek oraz papryka w różnych kolorach. Wśród składników na strogonowa odnaleźć można także bulion (wołowy lub warzywny), koncentrat pomidorowy, mąkę i olej do smażenia. Warto zaopatrzyć się również w przyprawy takie jak: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa oraz mielona papryka w wersji wędzonej i słodkiej.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie – przygotowanie

W Internecie odnaleźć można mnóstwo przepisów na polędwiczki wieprzowe w sosie w różnych wydaniach. To jednogarnkowe danie jest tańszą wersją tradycyjnego boeuf strogonow, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak zrobić dobry strogonow z wieprzowiny? Przyrządzanie gulaszu rozpocznij od dokładnego umycia oraz oczyszczenia mięsa, a następnie pokrojenia go w grubsze paski. Następnie przypraw kawałki wieprzowiny solą, pieprzem oraz papryką. Według uznania możesz dodać również inne przyprawy, na przykład majeranek czy rozmaryn.

Kolejnym krokiem w przepisie na strogonowa jest smażenie polędwicy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. W dalszej kolejności należy zająć się warzywami, rozpoczynając od pokrojenia cebuli i czosnku, a następnie wrzucenia ich na patelnię z mięsem. Po 5 minutach do całości dodaj także pokrojone w plasterki pieczarki oraz paprykę i duś potrawę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dobry przepis na strogonowa musi uwzględniać gotowanie mięsa w bulionie. W osobnym naczyniu wymieszaj bulion wraz z koncentratem pomidorowym, mąką i pozostałymi przyprawami, a następnie zalej mięso i duś do momentu, aż stanie się miękkie (przez 20-30 minut).

Z czym podawać polędwiczki wieprzowe w sosie?

Gotowe danie możesz podawać tradycyjnie z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami albo kluskami śląskimi. Świetnie smakuje również serwowane w towarzystwie białego lub brązowego ryżu, makaronu oraz różnego rodzaju kasz, na przykład kaszy gryczanej, jęczmiennej czy bulgur. Dobrym pomysłem jest także proste zestawienie polędwiczek wieprzowych w sosie z pieczywem w postaci świeżego chleba, bułek bądź bagietki. Sycąca wieprzowina w gęstym sosie z warzyw to prosta, a zarazem smaczna potrawa, dlatego warto znać na nią przepis. Strogonow świetnie sprawdzi się jako danie główne na ważnej imprezie lub po prostu jako sycący obiad.

Czytaj również