- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie
Polędwiczki wieprzowe w gęstym sosie to alternatywa dla klasycznego strogonowa z wołowiny. Sycące mięso, pieczarki i papryka duszone razem z aromatycznym czosnkiem i cebulą stanowią propozycję na ciekawy obiad lub danie główne na przyjęciach. Podpowiadamy, jak robi się strogonowa oraz z czym najlepiej podawać tę rozgrzewającą potrawę.
Co jest potrzebne do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie?
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie, czyli strogonow w postaci wieprzowego gulaszu (choć oryginalnie Strogonow stanowiący połączenie kuchni francuskiej i rosyjskiej przyrządza się z polędwicy wołowej) bazuje na mięsie oraz warzywach. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne: polędwica wieprzowa, cebula, pieczarki, czosnek oraz papryka w różnych kolorach. Wśród składników na strogonowa odnaleźć można także bulion (wołowy lub warzywny), koncentrat pomidorowy, mąkę i olej do smażenia. Warto zaopatrzyć się również w przyprawy takie jak: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa oraz mielona papryka w wersji wędzonej i słodkiej.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie – przygotowanie
W Internecie odnaleźć można mnóstwo przepisów na polędwiczki wieprzowe w sosie w różnych wydaniach. To jednogarnkowe danie jest tańszą wersją tradycyjnego boeuf strogonow, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak zrobić dobry strogonow z wieprzowiny? Przyrządzanie gulaszu rozpocznij od dokładnego umycia oraz oczyszczenia mięsa, a następnie pokrojenia go w grubsze paski. Następnie przypraw kawałki wieprzowiny solą, pieprzem oraz papryką. Według uznania możesz dodać również inne przyprawy, na przykład majeranek czy rozmaryn.
Kolejnym krokiem w przepisie na strogonowa jest smażenie polędwicy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. W dalszej kolejności należy zająć się warzywami, rozpoczynając od pokrojenia cebuli i czosnku, a następnie wrzucenia ich na patelnię z mięsem. Po 5 minutach do całości dodaj także pokrojone w plasterki pieczarki oraz paprykę i duś potrawę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dobry przepis na strogonowa musi uwzględniać gotowanie mięsa w bulionie. W osobnym naczyniu wymieszaj bulion wraz z koncentratem pomidorowym, mąką i pozostałymi przyprawami, a następnie zalej mięso i duś do momentu, aż stanie się miękkie (przez 20-30 minut).
Z czym podawać polędwiczki wieprzowe w sosie?
Gotowe danie możesz podawać tradycyjnie z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami albo kluskami śląskimi. Świetnie smakuje również serwowane w towarzystwie białego lub brązowego ryżu, makaronu oraz różnego rodzaju kasz, na przykład kaszy gryczanej, jęczmiennej czy bulgur. Dobrym pomysłem jest także proste zestawienie polędwiczek wieprzowych w sosie z pieczywem w postaci świeżego chleba, bułek bądź bagietki. Sycąca wieprzowina w gęstym sosie z warzyw to prosta, a zarazem smaczna potrawa, dlatego warto znać na nią przepis. Strogonow świetnie sprawdzi się jako danie główne na ważnej imprezie lub po prostu jako sycący obiad.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można