- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na quiche lorraine

Przepis na quiche lorraine
Gdy myślimy o francuskiej kuchni, zazwyczaj przychodzą nam do głowy takie dania jak żabie udka czy ślimaki. Zwłaszcza jeśli nie zajmujemy się zawodowo gastronomią. Warto jednak być świadomym różnorodności tej kuchni. Jednym z najbardziej kultowych dań francuskiej gastronomii jest placek lotaryński, inaczej tarta quiche lorraine, zwana również po prostu quiche lorraine. Przed omawianiem tego, jak zrobić quiche lorraine, warto zadać sobie pytanie, co to właściwie jest? Najprościej mówiąc, tarta jest zapiekanym plackiem podawanym na słono, pochodzącym z Lotaryngii. Jeśli chodzi o składniki, sytuacja się nieco komplikuje, dlatego przejdźmy do właściwej części oryginalnego przepisu na quiche lorraine.
Przepis na quiche lorraine — co potrzebujemy do jego przygotowania?
Do przygotowania quiche lorraine będziemy potrzebowali takich składników jak:
- 250 g mąki,
- 130 g masła,
- soli,
- pieprzu,
- 250 g boczku w plastrach,
- 4 jajek, 200 ml śmietany,
- łyżki proszku do pieczenia,
- dużej cebuli,
- pęczku pietruszki,
- 200 g sera.
Jak przygotować quiche lorraine?
Na początku należy pokrojone w kostkę masło wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i trzema łyżkami zimnej wody. Po uformowaniu ciasta należy wyłożyć je na formę do tarty, nakłuć kilka razy widelcem, aby zapobiec wybrzuszeniu ciasta i włożyć je do lodówki na godzinę. Dzięki temu nasze ciasto będzie kruche i delikatne.
Kiedy nasze ciasto jest w lodówce, możemy zająć się siekaniem cebuli i krojeniem boczku. Następnie wkładamy wspomniane składniki na rozgrzaną na maśle patelnię i smażymy je przez kilka minut. Wtedy, do posiekanej cebuli i pokrojonego w kostki boczku możemy dodać odrobinę pieprzu.
W tarcie quiche lorraine bardzo istotne jest nadzienie. To one wypełni nam smakiem całe danie i będzie jego głównym komponentem. Aby je zrobić, najpierw ubijamy jajka ze śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dalej wykładamy sto gramów sera na tartę, zasypujemy tę warstwę cebulą i boczkiem, a następnie kładziemy kolejną warstwę sera. Na koniec polewamy masą z jajek i śmietany i wkładamy do piekarnika. Ciasto należy piec czterdzieści minut w 180°C.
Z czym podawać quiche lorraine?
Quiche lorraine można podawać zarówno na zimno, jak i gorąco. Pokrojone w trójkąty kawałki tarty można podawać z posiekaną pietruszką. Tartę lotaryńską możemy także podawać z lekką, wiosenną sałatką bądź w towarzystwie sosu. W drugim przypadku, najlepiej sprawdzi się sos czosnkowy, jogurtowy lub ziołowy. Co się tyczy pory dnia, danie można podawać zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się z pewnością również podczas domowej imprezy, serwowane w formie przekąski.
Jeśli mówimy o podawaniu quiche lorraine, warto wspomnieć również o winie. Jest ono bardzo istotne, ponieważ danie pochodzi z regionu, które słynie również ze wspomnianego alkoholu. Z tego rodzaju posiłkiem idealnie skomponuje się białe wino. Enolodzy szczególnie zalecają alzackie wina, takie jak Pinot-gris d'Alsace, Pinot d'Alsace czy Edelzwicker. Nie obawiajmy się jednak, jeśli nie będziemy w stanie ich znaleźć. Inne białe wina również świetnie będą się nadawać. Co więcej, możemy pokusić się nawet o serwowanie tarty z czerwonym winem czy piwem. Takie połączenie wydaje się także przepyszne.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można