aromatyczny ramen z jajkiem, mięsem i makaronem

Przepis na ramen

13 lutego 2023
5 min

Ramen to obok sushi, najbardziej znane japońskie danie. Tę niezwykle odżywczą zupę w Kraju Kwitnącej Wiśni oferuje tysiące barów i restauracji. Wobec tego istnieje równie wiele interesujących przepisów, według których można przygotować tę potrawę. Jednak jak zrobić zupę ramen w domu?

 

Ramen – co to za potrawa?

Ramen to potrawa nazywana niekiedy japońskim rosołem. O tym, jak dalekie są polskie skojarzenia od prawdy, świadczy zarówno sposób wytwarzania jej podstawowego składnika, czyli makaronu, jak i samo przygotowanie tej zupy. Ze znanym nam z polskich stołów rosołem łączą go tylko bardzo ogólnie artykuły spożywcze jak np. makaron, mięso i warzywa.

Co ciekawe, japoński bulion w rzeczywistości ma inny rodowód. Pomysł na zupę ramen przywędrował wraz z chińskimi emigrantami na początku XX wieku. Nie jest to więc japońskie danie tradycyjne i to z dwóch powodów. Po pierwsze, ważnym składnikiem tej zupy jest czerwone mięso. W japońskiej kuchni stosuje się przede wszystkim ryby i owoce morza. Przykładem jest zupa miso. Po drugie, jest to potrawa o stosunkowo krótkim, jak na tradycyjne potrawy, zaledwie stuletnim rodowodzie.

Ciekawostką jest fakt, że to właśnie ramen posłużył za bazę do stworzenia znanych także u nas zupek chińskich. Autorem tego pomysłu był Momofuku Andō. Człowiek ten, założyciel firmy spożywczej Nissin Foods, chciał pomóc zwalczyć powojenne niedobory żywności. Dlatego właśnie w 1958 roku opracował proces przygotowania ramenu z gotowych składników, które wystarczyło zalać wrzątkiem.

Ramen – co jest potrzebne do jego przygotowania?

Japoński ramen jest smacznym i pożywnym bulionem. W Europie często uchodzi za przysmak. Co ciekawe, w Japonii postrzegany jest jako fast food, podobnie jak np. takoyaki, onigiri czy okonomiyaki. Z tego też powodu nie istnieje tradycyjny przepis na ramen. Każdy bar z ulicznym jedzeniem i osobna restauracja ma własny sposób przygotowania tej potrawy.

Prosty przepis na ramen wymaga przede wszystkim zakupu makaronu, od którego bierze się nazwa bulionu. Oryginalny smak i kształt zapewnia mu kasuni, czyli sól ługowa. Drugim produktem jest mięso. Najlepiej, by była to wieprzowina chashu, czyli duszona lub gotowana w sosie sojowym, sake, cukrze i mirin – słodkawej, płynnej japońskiej przyprawie o 14% zawartości alkoholu.

Podstawowy, oryginalny przepis na ramen zawiera również pędy bambusa i cebulę dymkę. Wszystkie zagotowane składniki przelewa się następnie do specjalnej czary. Miska do ramen charakteryzuje się wąską stopką i szeroką średnicą pozostałej części naczynia. W Japonii zupę spożywa się przy pomocy pałeczek i łyżki. Mniej eleganckim (ale jak najbardziej dopuszczalnym) sposobem jest spożywanie stałych składników pałeczkami, a płynnych poprzez wypijanie bezpośrednio z talerza.

Dodatki, które można dołożyć do ramen

Od początku street foodowy charakter dania sprawia, że nie istnieje jeden przepis na zupę ramen. Każdy uliczny bar i mniejsza lub większa restauracja starają się przyciągnąć klientów oryginalnością przygotowania tej potrawy. Często spotykanym dodatkiem są jajka. Czasem są ugotowane na twardo, a kiedy indziej marynowane w sosie sojowym. Typowe japońskie składniki do ramen to także grzyby. Delikatnie wędzony posmak zupie nadadzą shiitake. Do przygotowania wariantu pikantnego wykorzystuje się matsutake. Do garnka trafia też czosnek, imbir lub gotowana ryba.

Popularność ramenu w Japonii przyczyniła się do poznania tej zupy również przez mieszkańców innych państw. Dzięki temu powstały wersje tego dania z dodatkiem np. kukurydzy lub chili. Do wywaru można dorzucić nawet szczypiorek i marchewkę, a wieprzowinę zastąpić drobiem.

Przepis na ramen – jak przyrządzić go w domu?

Przykładowy przepis na domowy ramen rozpoczyna się od rozgrzania w garnku dwóch dużych łyżek oleju. W międzyczasie należy posiekać czosnek, cebulę i imbir, a następnie przełożyć do naczynia. Kolejnym krokiem jest dołożenie trawy cytrynowej i gotowanie na małym ogniu przez maksymalnie pół godziny. Później trzeba zalać grzyby (np. shiitake) wrzącą wodą. Najlepiej kupić je w opakowaniu i dodać wszystkie do zupy. Powinny się one moczyć przez 5 min. Następnie należy je odsączyć i pokroić. Do całości dokłada się też ugotowane jajko.

Na patelni podsmaża się wieprzowinę (200 g) i grzyby. Następnie mięso wystarczy pociąć w paski, a całość odcedzić przy pomocy sita. Na koniec do wywaru można włożyć paczkę makaronu ramen oraz warzywa i przyprawy ugotowane w tłuszczu. Chińscy emigranci, a następnie sami Japończycy ramenem udowodnili, że fast food nie musi być niezdrowy. Ta pyszna, a przy tym pełna korzystnych dla organizmu człowieka składników zupa ramen warta jest przyrządzania także w domu. Dzięki niej można się nie tylko najeść, ale też posmakować wyjątkowej kuchni azjatyckiej.

Czytaj również