Smak pierożków ravioli cenią sobie zarówno miłośnicy włoskich smaków, jak i tradycyjnej polskiej kuchni. Można się nimi delektować podanymi samodzielnie lub też wykorzystać do sałatek czy zapiekanek. Jak zrobić ravioli? Istnieje wiele możliwości wykonania ravioli – przepis na ciasto jest w tym wypadku kluczowy.
Dobre ciasto na ravioli? Spieszymy z przepisem! O ile z farszem do ravioli możemy eksperymentować, ciasto musi być wręcz idealne. Nie za grube i niezbyt klejące, gdyż to właśnie od smaku i konsystencji ciasta w ogromnej mierze zależy cała reszta. Przedstawiamy przepis na zarówno na uniwersalne, ale jednocześnie oryginalne ciasto na ravioli, które będzie stanowić znakomitą bazę do wielu potraw. Jeśli masz zamiar przyrządzić ciasto dla sześciu osób, przygotuj następujące składniki:
Swoją pracę rozpocznij od wyrobienia ciasta na pierożki, łącząc przesianą mąkę pszenną z ciepłą wodą, dodając w tym czasie oliwę z oliwek. Podczas wyrabiania ciasta, możesz spotkać się z sytuacją, gdy zauważysz, iż jest ono zbyt rzadkie – wówczas wystarczy dodać odrobiny mąki, aby uzyskać perfekcyjną konsystencję. Kiedy natomiast ciasto okaże się za mało zwarte, dolej do niego nieco ciepłej wody. Tak oto przygotowane ciasto, odstaw na godzinę, uprzednio dzieląc je na kawałki i formując w kulki. Po upływie sześćdziesięciu minut przystąp do rozwałkowywania każdej kolejnej części ciasta. Ostatnim krokiem będzie wycięcie z ciasta kwadratów oraz posmarowanie ich brzegów jajkiem, mieszając żółtko z białkiem w oddzielnej miseczce.
W zależności od tego, jakie nadzienie do ravioli mamy zamiar przygotować, lista niezbędnych składników może się stanowczo różnić, zawierając niekiedy kilka, a w innym wypadku nawet kilkanaście pozycji. Istnieją jednak pewne składniki, w które powinna zaopatrzyć się każda osoba, która chce przyrządzić oryginalnie włoskie tortellini, zachwycające swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Do składników, które koniecznie musisz posiadać w swojej kuchni, należą:
Mając w planach przygotowanie ciasta i farszu do pierożków ravioli, warto mieć pod ręką również następujące składniki:
Przygotowując pierogi ravioli, należy zająć się nie tylko ciastem, ale również farszem. W tym przypadku jednak kuchnia włoska pozostawia Ci nieco większą dowolność, oferując możliwość przygotowania dania z parmezanem, ricottą, szpinakiem, a nawet mięsem. Największą popularnością wśród wielbicieli włoskich pierożków, cieszy się przede wszystkim farsz, przyrządzany ze szpinaku, z dodatkiem włoskiego sera ricotty. Farsz możesz uzupełnić pieprzem oraz świeżą bazylią. Nadzienie mięsne natomiast, z pewnością przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie raczej bardziej znane smaki, w przeciwieństwie do tych tradycyjnie włoskich. Te z kolei, będą doskonale komponować się z czosnkiem lub podsmażaną cebulką.
Jeśli przepis na pierożki ravioli mamy już za sobą, pora przejść do propozycji podania tych włoskich, znanych we wszystkich zakątkach świata pierożków. Będą one zarówno w perfekcyjny sposób uzupełniać dania obiadowe i przystawki, mogąc stanowić niecodzienny substytut makaronu, ale jednocześnie być podawane jako samodzielny posiłek. Przygotowując sos do ravioli, należy zwrócić uwagę na to, aby swoją intensywnością nie przyćmił on aromatu samych pierożków. Wyśmienitym rozwiązaniem w tym przypadku stanie się delikatny, jednak wyrazisty sos pomidorowy z czosnkiem, doprawiony świeżymi liśćmi bazylii. Dobrą opcją może stać się też sos kremowy, na przykład ten z dodatkiem sera. Jeśli chodzi natomiast o sposób obróbki termicznej, ravioli mogą być nie tylko ugotowane, ale też podsmażone na patelni.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można