InPost Fresh

Przepis na risotto

10 lutego 2023
5 min

Risotto jest jednym z najpopularniejszych dań włoskich, które na pierwszy rzut oka wydaje się banalnie proste w przygotowaniu. Prawda wygląda jednak nieco inaczej. Do przyrządzenia tej potrawy trzeba odpowiednich składników wysokiej jakości, jak również sporo cierpliwości i jeszcze więcej uwagi. Dzięki temu wpisowi dowiesz się, jak przyrządzić risotto, które zachwyci wszystkich Twoich znajomych.

Przepis na risotto – jak je najlepiej przygotować?

Doskonałe danie na bazie ryżu powinno być kremowe, ale jednocześnie nie może się rozgotować. Przede wszystkim cały proces musisz zacząć od przygotowania składników, do których wrócimy jeszcze później. Gdy już rozpoczniesz rozgrzewanie stosownej oliwy, nie będzie czasu na krojenie warzyw lub szperanie po szafkach w poszukiwaniu soli. Zapamiętaj też, że pierwszym etapem przygotowywania każdej wersji risotta jest zeszklenie cebuli, a następnie delikatne podsmażenie suchych ziaren ryżu. Później pozostaje już tylko cierpliwe dolewanie bulionu i wina oraz mieszanie risotto. Przepis klasyczny warto zakończyć dodaniem masła, parmezanu oraz innych składników, które dopełnią kompozycję. Niektórzy włoscy szefowie kuchni zalecają także wzbogacenie ryżowego dzieła łyżką sera mascarpone, jednak to dosyć nowatorska metoda, która nie wpisuje się w tradycyjne receptury.

 

Jakich składników warto użyć do zrobienia risotto?

W gotowaniu risotto składniki odgrywają kluczową rolę. Najważniejszy jest odpowiedni rodzaj ryżu o charakterystycznych, okrągłych ziarnach, ale niemniej istotne będzie dobre, białe wino, masło wysokiej jakości czy świeże warzywa. Wykonując pierwszy raz risotto, przepis podstawowy bez mięsa lub owoców morza będzie najlepszym wyborem, ale gdy dojdziesz do wprawy, możesz dowolnie modyfikować potrawę. Często wybieranym dodatkiem w przypadku risotto jest mięso o delikatnym smaku, szparagi lub krewetki, jednak wyraziste sery również będą tu doskonale pasować, a frutti di mare możesz zastąpić także kurczakiem. W czasie przygotowań musisz też pamiętać, by wcześniej ugotować aromatyczny bulion. Wersja z kostki lub ze słoika raczej nie jest w tym przypadku dobrym pomysłem, ponieważ sztuczna mieszanka zdominuje wytworny smak wina i subtelną nutę masła.

O czym należy pamiętać podczas przygotowania risotto?

Dobry pomysł na risotto to połowa sukcesu, ale druga połowa to doskonała technika. Risotta nie można zostawić na pastwę losu, zalewając bulionem ryż. Wywar warzywny bądź mięsny należy dodawać powoli, a kolejne chochle można wlać, dopiero gdy cały płyn wchłoną ziarna. Zawsze pamiętaj, by przed dodaniem ryżu do garnka, zeszklić cebulę. Nie używaj też zbyt mocnych przypraw. Tu główną gwiazdą jest mieszanka ryżu, masła oraz wina sprawnie spajana w całość bulionem i parmezanem. Jeśli będziesz trzymać się wszystkich wskazówek, możesz być pewny, że przyrządzisz danie, którego smaku nie zapomnisz przez długi czas. Aksamitna konsystencja, wytrawna nuta winogronowego trunku, jak również wywarzone dodatki stworzą perfekcyjną kompozycję będącą prawdziwą włoską klasyką.

Czytaj również