garnek z gotującym się rosołem

Przepis na rosół

3 października 2022
5 min

Czy cokolwiek smakuje tak dobrze, jak niedzielny rosół wykonany przez mamę czy babcię? Nic nie stoi na przeszkodzie, by nauczyć się przygotowywać aromatyczny bulion samodzielnie. Jeśli chcesz poznać przepis na rosół, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Rosół drobiowy – przepis, składniki i wykonanie krok po kroku – to wszystko znajdziesz poniżej!

Przepis na rosół – jakie składniki są potrzebne?

Rosół w polskich domach jada się niemal w każdą niedzielę. Mimo że zupa ta jest bardzo popularna, jej przygotowanie nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Należy wiedzieć, co dodać, aby rosół wyszedł naprawdę smaczny, a przede wszystkim, jak i ile czasu go gotować. Oto podstawowe składniki na rosół: mięso (głównie drób – najczęściej cały kurczak, ewentualnie nieco wołowiny), warzywa (marchewka, seler, korzeń i natka pietruszki, cebula, por, niekiedy liść kapusty), przyprawy (liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, ewentualnie łyżka gęstego bulionu z dobrym składem ze słoika), woda. Do podania przyda się także ulubiony makaron, najczęściej jajeczny w kształcie nitek.

 

Jak przygotować rosół?

Gdy masz już wszystkie składniki do rosołu, czas dowiedzieć się, jak ugotować rosół z kurczaka. Oto instrukcja krok po kroku:

  • Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą i umieść w sporym garnku. Zalej wodą i zagotuj;
  • Na powierzchni wody pojawią się tzw. szumowiny – zbierz je łyżką;
  • Gotuj na niewielkim ogniu mięso w wodzie przez około godzinę, a następnie dodaj surowe, obrane warzywa;
  • Przed wrzuceniem do wywaru cebuli dokładnie opiecz ją nad palnikiem, aż zrobi się czarna. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, możesz przypiec cebulę na suchej patelni (nie trzeba jej obierać);
  • Gdy wywar z warzywami się zagotuje i będzie się gotował około godziny, należy dodać według własnych upodobań wszystkie przyprawy i gotować kilka kolejnych godzin na bardzo niewielkim ogniu pod przykryciem;
  • Po kilku godzinach gotowania wszystkie warzywa będą miękkie, a rosół będzie można podać z makaronem i dodatkiem natki pietruszki. Rosół domowy smakuje doskonale z makaronem wykonanym własnoręcznie.

Jakie mięso wybrać na rosół?

Przepis na rosół z kurczaka to najpopularniejszy sposób przygotowania tej zupy. Często spotyka się także wywary z gęsi, kaczki, indyka czy wołowiny. Niektórzy dodają do rosołu nieco podrobów, nie ma na to właściwie żadnej sztywnej zasady. Aby domowy rosół smakował jak najlepiej, mięso powinno zawierać sporo tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Niejeden przepis na dobry rosół skłania do mieszania ze sobą różnych rodzajów mięsa.

Wiesz już, jak zrobić rosół z kurczaka i że kluczową kwestią jest jego powolne i długie gotowanie, które pozwala wszystkim składnikom oddać jak najwięcej esencji smakowej. Jeśli masz na to czas, zachęcamy do wykonania własnego makaronu. Co ciekawe, coraz większą popularnością cieszą się rosoły wegetariańskie, które można wykonać zupełnie bez mięsa. W rosole pływają wtedy tzw. oka z tłuszczu roślinnego.

Czytaj również