InPost Fresh

Przepis na sos teriyaki

7 lutego 2023
5 min

Słodko-słony sos rodem z Japonii, który powszechnie wykorzystuje się również jako marynatę, to sos teriyaki. Można go podać zarówno z sushi, jak i rybami czy mięsem. Co więcej, sos wykorzystuje się także jako zalewę. Jaki jest skład sosu teriyaki i jak w prosty sposób przygotować go w domu?

Przepis na sos teriyaki – z czego się go robi?

W zasadzie istnieje tylko kilka składników, które są niezbędne do przyrządzenia sosu teriyaki. Przepis na tę japońską specjalność uwzględnia przede wszystkim sos sojowy, miód, imbir, czosnek oraz brązowy cukier. Oprócz tego do odtworzenia receptury potrzeba również oleju sezamowego oraz octu ryżowego.

Jak smakuje sos teriyaki? Takie połączenie skutkuje charakterystycznym słodko-słonym smakiem. Z tego względu świetnie sprawdza się jako dodatek do sushi, ale nie tylko. Dobrym połączeniem jest również sos teriyaki z kurczakiem, czyli szybkie i pyszne danie kuchni azjatyckiej przyrządzane na patelni. Tradycyjnie podaje się je z ryżem oraz warzywami.

 

Czy sos teriyaki można zrobić w domu?

Sos teriyaki bez problemu kupisz w wielu sklepach z artykułami spożywczymi. Warto jednak przyrządzić go samodzielnie w domu, dzięki czemu otrzymasz świeży dip bądź zalewę o intensywnym smaku charakterystycznym dla sosu teriyaki. Przepis nie jest skomplikowany, a cały proces robienia teriyaki nie powinien zająć Ci więcej niż kilkanaście minut. Ważne, aby do zrobienia dipu wykorzystywać sos sojowy oraz ocet ryżowy wysokiej jakości.

Z czym podawać domowy sos teriyaki? Kurczak to nie jedyny rodzaj mięsa, który dobrze komponuje się z orientalnym słodko-słonym smakiem. Teriyaki równie dobrze możesz dodać do wołowiny czy wieprzowiny. Japońska specjalność świetnie sprawdzi się również jako marynata do mięs, ryb i warzyw.

Ciekawym pomysłem jest grillowany łosoś teriyaki. W tym przypadku należy jednak pamiętać, aby ryba poleżała w orientalnej zalewie przez około godzinę, dzięki czemu dokładnie przejdzie słodko-słonym smakiem. Dodatkowo sos teriyaki będzie odpowiedni do smażenia oraz pieczenia warzyw, np. cukinii, bakłażana, pomidorów, cebuli czy papryki. Dobrze komponuje się także z grzybami.

Jak zrobić sos teriyaki?

Sos teriyaki jest łatwy i szybki w przyrządzeniu, dlatego warto znać przepis na tę japońską specjalność. Jak zrobić sos teriyaki? Będzie Ci do tego potrzebny niewielki rondel, w którym połączysz wszystkie składniki. Gotowanie orientalnego sosu rozpocznij od obrania czosnku. Następnie przeciśnij go przez praskę lub dokładnie utłucz w moździerzu.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie imbiru, który doda całości korzennego aromatu i ostrego smaku. Najlepiej, jeśli wykorzystasz do tego świeży korzeń, który zetrzesz na tarce. Możesz go jednak zastąpić mieloną wersją przyprawy, odmierzając do tego pół łyżeczki. Później należy zająć się zmieszaniem wszystkich składników w rondlu. Do garnka wlej więc około 120 ml sosu sojowego i wodę w tej samej ilości. Do mieszanki dodaj czosnek, imbir, 3 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 2 łyżeczki miodu.

Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Jeśli chcesz, aby sos teriyaki był gęsty, pod koniec gotowania możesz dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej. Oczywiście sos teriyaki możesz modyfikować wedle upodobań. Jeśli preferujesz pikantne potrawy, wzbogać dip niewielką ilością przyprawy chili. Ciekawym pomysłem jest również zastąpienie oleju sezamowego sokiem z limonki, dzięki czemu nadasz całości kwaśnego, cytrusowego posmaku.

Czytaj również