makarony do spaghetti

Przepis na spaghetti

16 grudnia 2022
5 min

Można się zastanawiać – jak się robi spaghetti? Przygotowanie tego dania nie jest trudne – wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby powstało pyszne spaghetti bolognese. Przepis umożliwia wykonanie dania zarówno w oryginale, jak i w wersji bezmięsnej. Zapraszamy na obiad!

 

Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti z mięsem

Jednym z łatwiejszych do przygotowania dań jest spaghetti. Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano, zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • parmezan
  • świeża bazylia
  • pół opakowania makaronu spaghetti lub tagliatelle

Z takiej ilości składników powstaną 4 porcje aromatycznego spaghetti bolognese.

Przepis na spaghetti w wersji wege

Wiele osób na diecie roślinnej rezygnuje ze spaghetti bolognese. Przepis zwykle zakłada użycie mięsa wołowego lub wieprzowego – nie każdy chętnie zamienia te składniki na pochodzenia roślinnego. Warto jednak spróbować takiego spaghetti bolognese. Prosty przepis sprawi, że każdy zapragnie dokładki! Wegetariański sos do spaghetti bolognese będzie różnić się dwoma składnikami. Mięso można zastąpić tofu lub ciecierzycą, a bulion z kurczaka warzywnym. Wszystkie inne składniki, tak samo jak proces przygotowania przepisu, pozostaje bez zmian.

Jak przygotować sos do spaghetti?

Można się zastanawiać, jak zrobić dobry sos do spaghetti bolognese. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Przedstawiamy przepis na dobre spaghetti!

Oliwę z oliwek wlej na patelnię, a następnie dorzuć do niej 3 ząbki czosnku, oregano, tartą marchewkę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Niech cała mieszanka smaży się na niewielkim ogniu – uwolni to aromat czosnku i ziół. W tym czasie przygotuj mięso lub tofu. Mięso przełóż do miski i dopraw ziołami, a następnie przenieś na patelnię z mieszanką warzyw i przypraw. Całość mieszaj, tak aby mięso nie skleiło się ze sobą.

Etapy przyrządzania potrawy w wersji wegetariańskiej wiele się od siebie nie różnią. Tofu odsącz i ugniataj za pomocą widelca, aż będzie sypkie. Do środka dodaj niewielką ilość oregano, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu i mieszaj, dopóki składniki się nie połączą. Następnie przełóż na nagrzaną patelnię i smaż, cały czas mieszając, aż się zarumieni.

Pomidory w puszce przełóż do miski i ugnieć widelcem. Dodaj oregano, pieprz oraz sól, a następnie wylej mieszankę na patelnię. Pomidory połącz z mięsem lub tofu i gotuj, aż całość zacznie parować. W tym momencie możesz dodać wybrany przez siebie bulion i dalej gotować.

W międzyczasie zagotuj wodę na makaron i ugotuj go. Zaleca się użycie rodzaju spaghetti, jednak tagliatelle też będzie odpowiedni. Pamiętaj o tym, żeby ugotować makaron al dente i pozostawić niewielką ilość wody – przyda się do sosu. Kiedy sos będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dolej pozostawioną wcześniej wodę z makaronu. Całość wymieszaj. Na talerze wyłóż makaron, polej sosem i udekoruj do smaku parmezanem wraz ze świeżą bazylią – smacznego!

Czytaj również