InPost Fresh

Przepis na spaghetti carbonara

8 lutego 2023
5 min

Kuchnia włoska stanowi jedną z najpopularniejszych na świecie metod gotowania. Należy ona do zbioru sposobów odżywiania nazywanych dietą śródziemnomorską, która z kolei znajduje się w pierwszej trójce najzdrowszych, wg WHO, diet. Trudno więc się dziwić, że większość potraw pochodzących z obszaru Morza Śródziemnego weszła na stałe do menu również w polskich domach.

Przepis na spaghetti carbonara – włoska prostota w klasycznym wydaniu

Spaghetti carbonara – przepis oryginalny różni się często od tego, jaki stosowany jest w polskich domach, a nawet fast foodach. Różnica polega na zastosowaniu innych niż spaghetti czy bucatini gatunków makaronu, ograniczeniu użycia jajek wyłącznie do żółtek oraz dodanie składnika, jakim jest śmietana. Przepis jest mocno restrykcyjny i tylko jego wierne zastosowanie może skutkować smakiem i konsystencją zadowalającą podniebienie. Innym bardzo częstym błędem jest stosowanie nazewnictwa rozdzielającego makaron i sos na dwa odrębne składniki potrawy. Tymczasem w tym właśnie przypadku stanowią one nierołączną całość.

Co będzie potrzebne do przygotowania makaronu carbonara?

Popularność tego przepisu sprawia, że carbonarę traktuje się trochę jak danie jednogarnkowe, danie błyskawiczne, do wykonania zawsze wtedy, gdy brak czasu nie pozwala na pełne gotowanie. Prosty przepis spaghetti carbonara jest niezwykle szybki i jak w przypadku wielu potraw z makaronu przygotowanie spaghetti trwa dokładnie tyle, ile proces gotowania makaronu.

Spaghetti carbonara – składniki:

  • makaron typu spaghetti lub bugattini
  • boczek, np. typu włoskiego, czyli pancetta
  • jajka całe lub tylko żółtka
  • sporo parmezanu
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
 

Jak w kilku krokach przygotować spaghetti carbonara?

Przygotowanie potrawy zaczyna się od ugotowania najpierw wody, a potem makaronu. Równolegle można zacząć gotować sos carbonara. Gotowanie zaczynamy od przygotowania patelni, wlania do niej ok. 1/4 filiżanki oliwy z oliwek i dodania 2 lekko zgniecionych ząbków czosnku oraz pokrojonego w kostkę boczku. Wszystko smaży się na małym ogniu aż do czasu, gdy boczek nabierze złocistej barwy, ale jeszcze nie stanie się chrupki. W tym momencie należy zdjąć patelnię z ognia i wyjąć z niej czosnek.

W osobnej miseczce należy rozbić całe jajka, dodać do nich sól oraz parmezan, następnie wszystko razem dokładnie roztrzepać. Makaron carbonara przepis w wersji innej niż włoska dopuszcza dodanie do mieszaniny śmietany, w wersji rzymskiej dopuszcza również dodanie owczego sera, który z pewnością wzmocni smak potrawy. W tym momencie można jajka odstawić, następnie odcedzić makaron i przełożyć go do półmiska. Teraz trzeba działać bardzo szybko i przelać jajeczną mieszaninę do makaronu, następnie bardzo energicznie składniki wymieszać. To kluczowy moment przygotowania potrawy, zbyt wolne działanie może spowodować, że na potrawie powstanie jajecznica.

Teraz można wrócić do boczku i smażyć go jeszcze przez jedną minutę na dużym ogniu. Następnie gorącą oliwę z patelni wraz z boczkiem należy dodać do makaronu i sosu, a następnie ponownie wymieszać. Na koniec dodaje się na wierzch ser, pieprz i można przystąpić do jedzenia posiłku. Najważniejszą zasadą, o której należy pamiętać, przygotowując się do rozwiązania kwestii, jak zrobić spaghetti carbonara, jest konieczność uzyskania jajecznego sosu, który idealnie wmiesza się w potrawę. To on oraz boczek nadają smak daniu. Warto więc poświęcić trochę czasu na znalezienie świeżych, pachnących i z pewnego źródła jajek.

Czytaj również