InPost Fresh

Przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

3 stycznia 2023
5 min

Przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym to danie, którego podstawą jest dobra wołowina. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak przyrządzić strogonowa i jakie przyprawy do strogonowa najlepiej dodać. Znajdziesz tu także podpowiedź, jak powinna być podana potrawa strogonow i z czym najlepiej smakuje.

Przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym – składniki

Przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym należy rozpocząć od zgromadzenia wszystkich potrzebnych składników, a oto one: około kilograma mięsa wołowego, 400 gramów pieczarek, pół litra bulionu, pasta harissa i/lub koncentrat pomidorowy, duża cebula biała, papryka, kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju, ogórki kiszone, łyżka mąki i przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, papryka wędzona, ewentualnie chilli. Pamiętaj, aby składniki na strogonowa były wysokiej jakości. Zaopatrz się w soczyste mięso, ekologiczne warzywa, pieczarki i najlepiej domowy bulion oraz ogórki kiszone.

 

Sposób przygotowania strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Jak się robi strogonowa? Przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym jest bardzo prosty. Oto instrukcja krok po kroku na szybką wersję tego dania (jeśli masz czas, możesz dzień wcześniej pokroić mięso w paseczki, zamarynować je w oliwie i przyprawach, by spędziło noc w lodówce):

  • Pokrój cebulę w piórka i rozgrzej olej lub oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć cebulę na rozgrzany tłuszcz i smaż do zarumienienia;
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smaż, aż papryka będzie miękka, a pieczarki się skurczą;
  • W międzyczasie pokrój mięso w podłużne, małe kawałki i rozgrzej olej w rondlu lub garnku. Jeśli marynowałeś mięso dzień wcześniej, wyjmij je z lodówki i lekko oprósz mąką. Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju;
  • Gdy mięso się podsmaży, zalej je bulionem, dodaj przyprawy i przecier pomidorowy lub harissę. Po kilkunastu minutach dodaj podsmażoną cebulę, paprykę i pieczarki i duś jeszcze przez kilkanaście minut wszystko razem;
  • Gdy w naczyniu duszą się wszystkie składniki, pokrój kilka ogórków kiszonych w plasterki. Dorzuć je do garnka pod koniec gotowania;
  • Wymieszaj wszystko razem i gotowe – obiad gotowy, można podawać!

Jak podawać strogonowa z pieczarkami i ogórkiem?

Strogonow – domowy przepis jest bardzo prosty do wykonania. Gdy potrawa jest już gotowa, można ją podać na kilka sposobów. Pierwszy z nich to podanie ze świeżym pieczywem, najlepiej własnego wypieku. Ważne, aby było chrupiące! Poza tym do strogonowa można zaserwować ziemniaki pieczone lub purée ziemniaczane czy różnego rodzaju kasze. Najwygodniej podać to w dużej miseczce czy głębokim talerzu obok siebie lub w dwóch osobnych, mniejszych miseczkach. Znasz już przepis na strogonowa i wiesz jak go podać. Pamiętaj, aby wybierać jakościowe składniki i dopilnować, aby mięso odpowiednio się przysmażyło. Wszystkie warzywa muszą być miękkie i powinny rozpływać się w ustach. Smacznego!

Czytaj również