- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na surówkę z młodej kapusty

Przepis na surówkę z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to smaczny i zdrowy, a jednocześnie bardzo prosty dodatek do obiadu oraz innych dań. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika świeżych i chrupiących warzyw. Żeby ją wykonać, wystarczy tylko kilka podstawowych składników dostępnych w InPost Fresh. Co jest potrzebne?
Co jest potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty?
Do przygotowania pysznej surówki z kapusty białej potrzebne będzie tylko kilka prostych składników. W InPost Fresh znajdziesz wszystko, co jest konieczne do jej przyrządzenia. Podstawa tego przepisu to oczywiście młoda kapusta. Jest ona bardziej delikatna i chrupiąca niż późniejsze odmiany, a dodatkowo bogata w witaminę C oraz błonnik, który wspomaga trawienie.
Do takiego dania warto dodać też marchewkę, która nada mu słodyczy i pięknego koloru. Najlepiej zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Stanowi ona doskonałe źródło korzystnie wpływającego na wzrok i skórę beta-karotenu. Można użyć także nadającej intensywniejszego smaku cebuli. Zarówno biała, jak i czerwona, w zależności od preferencji zawiera naturalne przeciwutleniacze i działa bakteriobójczo.
Świetnym dodatkiem podkreślającym smak surówki jest świeży koperek. Wspiera on trawienie i działa przeciwzapalnie. Sok z cytryny z kolei nadaje kwaskowości i orzeźwia smak, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C, może działać pozytywnie na odporność.
Olej roślinny czy majonez to dodatki, których ilość należy dopasować w zależności od tego, czy preferuje się lżejszą, czy bardziej kremową wersję. Do doprawienia surówki ze świeżej kapusty według własnych upodobań wystarczy sól i pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Surówka z młodej kapusty do obiadu jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko wybrać odpowiednie składniki. Może to być sama kapusta, np. z dodatkiem soku z cytryny, majonezu czy oliwy oraz przypraw. Wiele osób preferuje jednak surówkę z kapusty i marchewki. Wówczas potrzebne będzie również to drugie warzywo.
Przepis na surówkę jest bardzo prosty. Należy tylko drobno poszatkować młodą kapustę, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Następnie wszystkie warzywa wymieszać w dużej misce i dodać do nich sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany koperek.
Żeby danie było bardziej wyraziste i smaczniejsze, można sięgnąć po łyżkę oleju roślinnego czy majonezu, w zależności od preferencji, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Gotową surówkę najlepiej odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby nabrała głębszego smaku. Warto też nieco eksperymentować, dodając do niej jabłko, chrzan, jogurt naturalny, orzechy włoskie czy pestki słonecznika.
Surówka z młodej kapusty – świetny dodatek do obiadu
Surówka ze świeżej kapusty to idealny dodatek do obiadu, który pasuje do wielu dań. Doskonale komponuje się z kotletami schabowymi, pieczonym kurczakiem, rybą czy grillowanymi warzywami. Jej lekkość i chrupkość świetnie równoważą bardziej sycące potrawy. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu sprawdzi się ona zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych obiadów czy spotkań ze znajomymi.
Regularne spożywanie surówek z kapusty i marchewki może pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji organizmu. Takie danie da się przygotować na wiele sposobów, np. w wersji azjatyckiej, dodając odrobinę sosu sojowego, sezamu i startego imbiru, a w stylu śródziemnomorskim, skrapiając oliwą z oliwek, wrzucając oliwki i oregano. Będzie pyszna też na słodko z pokrojonymi rodzynkami i żurawiną oraz odrobiną miodu.
Surówka z kapusty jest smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. W InPost Fresh znajdziesz wszystkie składniki niezbędne do jej wykonania i możesz je kupić bez wychodzenia z domu.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można