- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na sushi

Przepis na sushi
Przepis na sushi nie musi być skomplikowany. Wszechstronna potrawa, która jest idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto lubi eksperymentować ze smakami? Sushi! Jakie dodatki będą najlepsze i z czym je łączyć? Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić je w domu, to zapoznaj się z naszym artykułem!
Przepis na sushi – co jest potrzebne do przygotowania sushi?
Składniki do sushi:
- 300 gramów okrągłego ryżu do sushi;
- nori – jedno opakowanie;
- 100 ml octu ryżowego;
- 60 ml wody;
- 100 gramów cukru;
- łyżeczka soli;
- łosoś – filet;
- krewetki – kilka dużych;
- kawałek tuńczyka;
- surimi;
- awokado;
- ogórek zielony;
- rzodkiew marynowana;
- majonez;
- sos sojowy;
- wasabi;
- imbir.
Domowe sushi może być dla wielu nie lada wyzwaniem. Nie ma się co oszukiwać – pierwsze próby zrolowania ryżu z dodatkami mogą skończyć się dużym bałaganem. Przygotowanie maki dobrze zacząć od zaopatrzenia się w odpowiednie narzędzia, które znacznie usprawnią cały proces. W pierwszej kolejności warto zainwestować w matę bambusową oraz łopatkę do ryżu. Jest to narzędzie, które znacząco ułatwi rozkładanie jasnych ziaren po nori. Do tego pałeczki bambusowe do jedzenia. Pomysły na sushi mogą być zróżnicowane i zawierać składniki z wielu zakątków świata. Najważniejsze jest, aby wybrać najlepszy dla siebie przepis na sushi w domu.
Jak przygotować sushi?
Nad tym, jak przygotować sushi nie trzeba się długo zastanawiać. Chwila pracy, odrobina cierpliwości i luksusowa kolacja gotowa. Składniki na sushi są dość uniwersalne, bo można do niego dodać ciekawe kombinacje ryby z warzywami, a nawet omlet czy różnego rodzaju sosy.
Odpowiednią ilość ryżu wsyp do garnka i przepłucz wodą tak, aby nie była już w mlecznym kolorze. Zalej ryż tak, by powierzchnia wody przykryła go 2-centymetrową warstwą. Całość gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto pamiętać o tym, że do sushi używa się kilku odmian ryżu, które mogą mieć inne zalecenia co do gotowania. W międzyczasie można zrobić zaprawę. Wodę, ocet ryżowy i cukier wymieszaj ze sobą. Kiedy ryż się ugotuje, przełóż go do płaskiego naczynia i polej wcześniej przygotowaną mieszanką. Łącząc te dwa składniki, pamiętaj o tym, żeby potraktować białą masę jak pianę na bezę. Delikatnie unoś całość do góry, aby z każdym ruchem stawała się coraz bardziej puszysta.
W czasie, kiedy ryż będzie się studził, możesz przygotować ryby, warzywa lub ewentualne inne dodatki. Jeśli robisz tradycyjne rolki, to najwygodniej będzie pokroić wszystkie produkty do środka w paski. Co do sushi, to nie ma co czekać – kiedy pokroisz składniki, zacznij przygotowywać rolkę.
Na płaskiej powierzchni ułóż matę bambusową, a na niej płat nori połyskującą stroną do dołu. Obok siebie postaw miseczkę z wodą – przyda się, by ryż nie kleił Ci się do palców. Ryż połóż na płacie z wodorostów i rozłóż tak, żeby dość cienka warstwa pokryła ¾ nori. Następnie w zależności od tego, w jaki sposób lubisz jeść sushi, możesz dodać różne dodatki, które tylko poprawią smak całości. Mowa tu m.in. o serku śmietankowym, który można ułożyć na ryżu, odrobinie wasabi lub majonezie.
Co dodać do sushi? Co tylko chcesz! Składniki w tym daniu mogą być całkowicie dopasowane do Twojego gustu. Paski warzyw i ryby układaj na samym środku nori z ryżem. Najlepiej, jeśli nie będą szeroko rozłożone, bo wtedy nadzienie może się nie zmieścić i wypadać z rolki. Warto wspomnieć o tym, że jeśli masz produkty takie, jak ogórek świeży to lepiej będzie wyciąć z niego gniazdo nasienne.
Kiedy już ułożysz pożądaną ilość składników na ryżu, możesz zacząć rolować sushi. Upewnij się, że mocno trzymasz całą rolkę i ciasno ją zawijasz. Jest to klucz do tego, żeby później nic z niej nie wypadło. Kiedy zostanie Ci już tylko kawałek samego nori, delikatnie zwilż go wodą i zwiń całość do końca. Składniki wewnątrz rolki powinny być równomiernie rozłożone, co zobaczysz po strukturze nori. Po tym możesz zacząć kroić danie w odpowiednie dla Ciebie plastry.
Ze wszystkich wspomnianych składników można zrobić nigiri – formowane ręcznie prostokąty z ryżu z dodatkiem ryb. Nie zabraknie Ci też dodatków do futomaki.
Co może znaleźć się w sushi i jak je dekorować?
Składniki na sushi mogą być niezwykle wyszukane, ale sporo z nich bez problemu znajdziesz w lodówce. Wśród dodatków do tego dania można znaleźć wszystko, co będzie dobrze smakować z ryżem i nori. Istnieją też rodzaje tego przysmaku, które nie wymagają użycia płatów wodorostów. Jakie składniki do sushi są najczęściej wybierane?
Z czym domowe sushi będzie najlepsze? Rolki najczęściej wypełniane są takimi warzywami, które będą wyjątkowo chrupiące i wyraziste w smaku. Dlatego też niezwykle popularna jest marynowana rzepa, która ma charakterystyczny, nieco ostry smak. Dla przełamania wytrawnych dodatków możesz dodać paski japońskiego omleta tamago. Zwykle jest on nieco słodszy niż placki, które zwykliśmy jeść w polskich domach.
Świetnym dodatkiem będzie również sałatka. Do niej potrzebne będą kiełki fasoli mung, starta marchew, cienko pokrojony ogórek, łyżka octu ryżowego i oleju sezamowego. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Gotowe!
Już wiesz, jak wszechstronne jest sushi. Jakie dodatki do dekoracji będą najlepsze? To, co zwykle używa się do sushi to kawior, różyczki z ogórka, sałata oraz inne warzywa użyte w rolkach. Gotowe plastry możesz posypać czarnym sezamem. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można