- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym

Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym
Lubisz szparagi? Zdecydowanie warto! Są smaczne i zdrowe. Ich regularne spożywanie może nawet przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu w Twoim organizmie. Wszystko dlatego, że zawierają one duże ilości błonnika. Szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie tych warzyw? W takim razie koniecznie sprawdź nasz przepis na szparagi z jajkiem.
Szparagi z jajkiem sadzonym – składniki
Masz ochotę na śniadanie z warzywami? Możesz zdecydować się na przygotowanie posiłku właśnie z ich wykorzystaniem. Zrób szparagi z jajkiem sadzonym. Dzięki temu zaczniesz dzień w zdrowy sposób. Uwierz nam na słowo, że warto.
Będziesz potrzebować:
- zielonych szparagów – wystarczy jeden pęczek;
- jaj kurzych – sam wybierz odpowiednią ilość;
- masła – albo innego tłuszczu (np. oliwy);
- chleba – może być także inne pieczywo.
Nie ma sezonu na szparagi? To żaden problem. Wymień świeże warzywa na zielone kiszone lub białe w zalewie – oba te produkty kupisz w InPost Fresh. Złóż zamówienie, a my dostarczymy Twoje zakupy do maszyny Paczkomat® lub pod wskazany przez Ciebie adres. Zrobisz pyszne śniadanie bez potrzeby fizycznego wychodzenia do sklepu. Postaw na wygodę.
Jak zrobić szparagi z jajkiem sadzonym?
Poznaj sprawdzony sposób na sadzone ze szparagami. Danie wykonasz maksymalnie w 10 minut. Musisz przygotować płaską patelnię i głęboki garnek. Przyda Ci się także akcesorium do mieszania. Odpowiednia będzie np. drewniana łyżka.
Musisz zacząć od poprawnego przygotowania szparagów. Oznacza to konieczność pozbycia się nożem wszystkich twardych kawałków warzywa. Nie pomiń żadnych fragmentów górnych i dolnych. To ważne, ponieważ są one niesmaczne i trudne do właściwego pogryzienia.
Następny krok to ugotowanie szparagów w wodzie. Będą gotowe do wynurzenia po ok. 5 minutach. Chcesz wzmocnić ich smak? Pomoże w tym odrobina soli. Na tym etapie możesz także dodać trochę mielonego pieprzu lub innych ulubionych przypraw.
Roztop masło na patelni. Na wierzch połóż gotowane szparagi. Podsmaż do lekkiego zarumienienia. Nie możesz przedobrzyć – wystarczy minuta albo dwie. Potem dorzuć do tego uprzednio rozbite jaja. Pozostanie jedynie czekać do całkowitego ścięcia znajdujących się w nich białek. Gotowe. Smacznego! Udało Ci się przyrządzić pyszne smażone szparagi z jajkiem.
Chcesz urozmaicić swoje danie? Masz ochotę przekąsić śniadanie na bogato? Zrób szparagi i jajka polane sokiem cytrynowym oraz posypane tartym serem żółtym. Przygotuj też grzanki w piekarniku. Nada się do tego zwłaszcza pieczywo czosnkowe lub ziołowe.
Jajko sadzone ze szparagami – na śniadanie, obiad i kolację
Szparagi zielone z jajkiem możesz zjeść zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę. To danie zawierające duże ilości protein oraz zdrowych tłuszczy i węglowodanów. Taki posiłek będzie odpowiedni nie tylko na poranne godziny, ale również te popołudniowe i wieczorne, ponieważ jajko sadzone ze szparagami nie obciąży Twojego żołądka.
Zdecydowałeś się zrobić szparagi zielone z jajkiem sadzonym na obiad? W takim razie musisz koniecznie spróbować połączenia z purée ziemniaczanym. Możesz użyć także batatów zamiast zwykłych ziemniaków. Takie wykwintne danie zadowoli wszystkich domowników.
Teraz wiesz już, jak zrobić szparagi z jajkiem. Sprawdź nasze pozostałe przepisy. Zapisz sobie na przyszłość nasze ciekawe pomysły na śniadania, obiady i kolacje. Być może jajka ze szparagami to tylko początek Twojej przygody w świecie kulinarnym.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można