Tacos z mięsem i warzywami

Przepis na tacos

11 stycznia 2023
5 min

Tacos to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Przekąska jest szybka w przygotowaniu, ponieważ bazuje głównie na świeżych składnikach. Jak zrobić oryginalne tacos? Przepis zaskoczy Cię swoją prostotą!

 

Jak przygotować tacos? Oryginalny przepis

Jak zrobić tacos? Przepis nie jest skomplikowany! W końcu tacos to rodzaj przystawki lub przekąski, a nie pełne danie obiadowe. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ składają się tylko z kilku składników. Głównym z nich jest oczywiście tortilla, którą wypełnia się farszem.

Placek do tacos powinien być wykonany z mąki pszennej lub kukurydzianej. W sklepach można dostać zarówno zwykłe tortille, jak i specjalnie zwinięte muszelki do tacos. W przypadku tych pierwszych przed nałożeniem nadzienia do placka należy go lekko podsmażyć lub podgrzać w piekarniku. Warto przy tym lekko zgiąć ciasto na pół, aby przypiekło się w formie dopasowanej do nadziewania.

Do gotowej tortilli wystarczy nałożyć przygotowane nadzienie. Zazwyczaj w jego skład wchodzą świeże warzywa oraz mięso. Tylko ten drugi składnik wymaga obróbki termicznej, a więc przygotowanie farszu jest szybkie i bezproblemowe. Na koniec nadziane tacos można skropić sokiem z limonki.

Jaki farsz zrobić do tacos?

Nie istnieje jeden przepis na meksykańskie tacos, ponieważ te oryginalne placki z farszem można przygotować na wiele sposobów. Jednak wśród wszystkich wersji dania można wyróżnić jedną recepturę, która uznawana jest za tradycyjną.

Klasyczny przepis na farsz do tacos składa się z kilku składników. Zalicza się do nich podsmażone mięso wołowe, cebulę, czosnek, pomidory, a także dodatki charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej – czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Całość powinna zostać doprawiona przy pomocy bazylii, oregano, kolendry, chilli, soli i pieprzu.

Farsz do tacos można też przygotować z innym mięsem, np. z kurczaka. Warzywna część nadzienia również może być modyfikowana. Meksykańskie tortille będą świetnie smakowały z awokado, pomidorową salsą czy zielonym ogórkiem.

Składniki na tortillę do tacos – przepis

Warto pamiętać, że tortilli do tacos nie trzeba kupować – można je przygotować także własnoręcznie. Aby wyrobić ciasto na meksykańskie placki, należy zmieszać mąkę kukurydzianą i pszenną, a także dodać masło, sól oraz mleko lub wodę.

Zagniecione ciasto odstaw na pół godziny. Następnie podziel je na mniejsze porcje i rozwałkuj na placki. Smaż je na rozgrzanej patelni. Gorące tortille trzeba jeszcze uformować w muszelki. W tym celu można zawiesić je na ruszcie w piekarniku i piec przez kilka minut.

Czytaj również