- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na tacos

Przepis na tacos
Tacos to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Przekąska jest szybka w przygotowaniu, ponieważ bazuje głównie na świeżych składnikach. Jak zrobić oryginalne tacos? Przepis zaskoczy Cię swoją prostotą!
Jak przygotować tacos? Oryginalny przepis
Jak zrobić tacos? Przepis nie jest skomplikowany! W końcu tacos to rodzaj przystawki lub przekąski, a nie pełne danie obiadowe. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ składają się tylko z kilku składników. Głównym z nich jest oczywiście tortilla, którą wypełnia się farszem.
Placek do tacos powinien być wykonany z mąki pszennej lub kukurydzianej. W sklepach można dostać zarówno zwykłe tortille, jak i specjalnie zwinięte muszelki do tacos. W przypadku tych pierwszych przed nałożeniem nadzienia do placka należy go lekko podsmażyć lub podgrzać w piekarniku. Warto przy tym lekko zgiąć ciasto na pół, aby przypiekło się w formie dopasowanej do nadziewania.
Do gotowej tortilli wystarczy nałożyć przygotowane nadzienie. Zazwyczaj w jego skład wchodzą świeże warzywa oraz mięso. Tylko ten drugi składnik wymaga obróbki termicznej, a więc przygotowanie farszu jest szybkie i bezproblemowe. Na koniec nadziane tacos można skropić sokiem z limonki.
Jaki farsz zrobić do tacos?
Nie istnieje jeden przepis na meksykańskie tacos, ponieważ te oryginalne placki z farszem można przygotować na wiele sposobów. Jednak wśród wszystkich wersji dania można wyróżnić jedną recepturę, która uznawana jest za tradycyjną.
Klasyczny przepis na farsz do tacos składa się z kilku składników. Zalicza się do nich podsmażone mięso wołowe, cebulę, czosnek, pomidory, a także dodatki charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej – czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Całość powinna zostać doprawiona przy pomocy bazylii, oregano, kolendry, chilli, soli i pieprzu.
Farsz do tacos można też przygotować z innym mięsem, np. z kurczaka. Warzywna część nadzienia również może być modyfikowana. Meksykańskie tortille będą świetnie smakowały z awokado, pomidorową salsą czy zielonym ogórkiem.
Składniki na tortillę do tacos – przepis
Warto pamiętać, że tortilli do tacos nie trzeba kupować – można je przygotować także własnoręcznie. Aby wyrobić ciasto na meksykańskie placki, należy zmieszać mąkę kukurydzianą i pszenną, a także dodać masło, sól oraz mleko lub wodę.
Zagniecione ciasto odstaw na pół godziny. Następnie podziel je na mniejsze porcje i rozwałkuj na placki. Smaż je na rozgrzanej patelni. Gorące tortille trzeba jeszcze uformować w muszelki. W tym celu można zawiesić je na ruszcie w piekarniku i piec przez kilka minut.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można