- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na tadżin

Przepis na tadżin
Kuchnia marokańska pełna jest wybornych smaków i aromatycznych przypraw. W jej ukształtowaniu się bez wątpienia pomogło położenie tego kraju. Znajduje się on na styku kultur arabskiej i berberyjskiej. I właśnie z tej drugiej pochodzi tadżin, czyli tradycyjne naczynie do przyrządzania potraw.
Tadżin – przepis na orientalny obiad
Nazwa potrawy tadżin pochodzi od określenia naczynia, w którym od wieków mięso przyrządzają berberyjscy nomadzi. Tadżin marokański to przedmiot złożony z dwóch części. Podstawą jest płaska gliniana misa. Przykrywa się ją pokrywą z wysokim stożkiem. To właśnie wysokie wieko jest tu najbardziej istotne. Gromadzi się w nim para, która następnie opada z powrotem na składniki potrawy. Dzięki temu gotują się one we własnym sosie. W ten sposób nabierają wyjątkowego aromatu.
Trzeba pamiętać, że gotowanie w tadżinie to swego rodzaju sztuka. Wspaniały smak i zapach potraw wymaga czasu na przygotowanie. Przyrządzanie potraw w tym naczyniu może trwać (w zależności od przepisu) godzinę, dwie, a nawet trzy. Co w tym czasie można przygotować? Tadżin w kuchni marokańskiej służy najczęściej do przyrządzania mięsa drobiowego, wołowego lub jagnięcego. Naczynie to sprawdza się równie dobrze do szykowania ryb. Razem z tym składnikami dusić się może kasza i warzywa. Całość okraszana jest przyprawami takimi jak np. kolendra, kumin i imbir.
Tadżin – lista zakupów
Z racji tego, że w tradycyjnym marokańskim naczyniu przyrządzić można wiele dań, jeden przepis na potrawę z tadżinu nie istnieje. Smacznym, przykładowym posiłkiem z tamtejszej kuchni jest mięso w migdałach. Do jego przygotowania można użyć np. kurczaka lub wołowiny. Oprócz tego do przyrządzenia obiadu potrzebne będą warzywa – cebula, pomidor, ciecierzyca, kabaczek, papryka i śliwki. Dodatkowym składnikiem jest bulion warzywny. Kolendra posłuży do wzbogacenia smaku samego tadżinu. Kumin, cynamon, sól i czarny pieprz są niezbędne do stworzenia marynaty.
Przygotowanie tadżinu należy zacząć od wymieszania przypraw do marynaty i pozostawieniu w niej mięsa na całą noc. Następnym krokiem jest podsmażenie oliwy w naczyniu i smażenie 500 g pokrojonego mięsa na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie do naczynia trzeba dodać 400 g pomidorów i tyle samo gotowanej cieciorki. Oprócz tego potrawę zalewa się 400 ml bulionu. Całość należy przykryć i gotować w tadżinie przez 1,5 godziny. Na koniec do dania dokłada się suszone śliwki, kabaczek i kolejne 400 ml wywaru warzywnego. Tadżin należy gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu. Przed podaniem można go udekorować prażonymi migdałami.
Jak gotować w naczyniu tadżin?
Każdy oryginalny przepis na tadżin nakazuje dusić składniki dania na kracie i rozżarzonych węglach. Nie każdy ma jednak taką możliwość. Marokańskie dania można stawiać również na płycie kuchennej, a nawet piec w piekarniku. Niezależnie od wyboru metody gotowania gliniane naczynia są kruche. Używanie ich na płycie kuchennej wymaga zabezpieczenia tadżinu specjalną metalową podkładką. Nie wolno też wkładać zimnej miski do rozgrzanego piekarnika oraz stawiać gorącej na zimnym blacie.
Przepis na tadżin jest świetnym sposobem na spróbowanie pysznej kuchni marokańskiej. Uniwersalność tego naczynia zachęca do eksperymentowania i tworzenia własnych, niepowtarzalnych potraw. Dzięki niemu wspaniały smak mogą przecież zyskać nie tylko berberyjskie dania.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można