tortilla z kurczakiem

Przepis na tortillę z kurczakiem

19 września 2024
5 min

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek? Tortilla z kurczakiem to idealne danie na każdą okazję – sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację czy w ramach pożywnego lunchu w pracy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować ten przysmak!

 

Co jest potrzebne do przygotowania tortilli z kurczakiem?

Przepis na tortillę z kurczakiem jest wyjątkowo prosty i szybki, a przy tym wrapy wychodzą pyszne i sycące. Zanim przystąpisz do gotowania, upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki. Jeśli nie, bez problemu zamówisz je w InPost Fresh, a nasz kurier dostarczy zakupy pod wskazany adres lub do wybranego automatu Paczkomat®.

Jak zrobić tortillę, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy? Do przygotowania 5 porcji niezbędne są:

  • gotowe placki pszenne lub orkiszowe (5 sztuk);
  • filet z kurczaka (500 g);
  • dowolnie wybrany mix sałat (1 duże opakowanie);
  • garść pomidorów koktajlowych;
  • ogórki (3 sztuki);
  • papryka (2 sztuki);
  • kukurydza (1 mała puszka)
  • oliwa.

Oprócz tego do przyrządzenia panierki do kurczaka przygotuj:

  • sól i pieprz;
  • ostrą paprykę;
  • czosnek granulowany;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • bułkę tartą.

Jak zrobić tortillę z kurczakiem?

Przygotowanie wrapów z kurczakiem rozpocznij od umycia i osuszenia mięsa. Później pokrój filety na grubsze paski i dopraw je solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Następnie dodaj do całości odrobinę oliwy i odstaw kurczaka do lodówki.

Teraz możesz zabrać się za przygotowanie warzyw. Pomidory, ogórki oraz paprykę pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z mixem sałat i kukurydzą, a całość dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano.

Najlepszy przepis na tortillę to ten z chrupiącym kurczakiem, dlatego, gdy warzywa są już gotowe, wyjmij filety z lodówki i przygotuj panierkę. W tym celu w osobnych naczyniach przygotuj mąkę, roztrzepane jajko z dodatkiem soli, pieprzu i ostrej papryki oraz bułkę tartą wymieszaną ze szczyptą granulowanego czosnku.

Później pozostaje już tylko zanurzać kurczaka kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie przygotować patelnię i usmażyć filety na oliwie. Na końcu warto odsączyć je z tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

Ostatni krok to podgrzanie placków oraz dodanie warzyw, chrupiącego kurczaka i ulubionego sosu. W tym przypadku opcji jest naprawdę wiele. Sprawdzi się zarówno majonezowy, czosnkowy, jak i słodko-pikantny dip z dodatkiem chili. Na końcu ostrożnie zwiń placek z zawartością i pyszna tortilla z kurczakiem na ciepło gotowa!

Wrapy z kurczakiem – najlepsze pomysły na sosy

Jak już wspomnieliśmy, tortilla na ciepło z kurczakiem świetnie smakuje w towarzystwie różnych sosów. Naszą propozycją jest delikatny, majonezowo-ziołowy dip. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne:

  • jogurt grecki (170 g);
  • majonez (2 łyżki);
  • musztarda (1 łyżeczka);
  • sok z cytryny;
  • przyprawy: suszone oregano, sól i pieprz.

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, a na końcu dodać odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Ciekawym pomysłem na tortillę jest także wersja ze słodko-pikantnym sosem z chili. Przygotowuje się go z 3 papryczek, drobno posiekanego ząbka czosnku, małego kawałka imbiru (należy go zetrzeć) i 60 ml octu ryżowego. Do całości dodaje się 3 łyżeczki brązowego cukru oraz szczyptę soli, a następnie gotuje na małym ogniu przez około 4 minuty.

Kup niezbędne składniki w InPost Fresh, wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego w swojej kuchni!

Czytaj również