- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na uszka z grzybami

Przepis na uszka z grzybami
Uszka z grzybami to jedna z tych potraw, bez których nie wyobrażasz sobie zapewne Bożego Narodzenia. Tradycyjne danie wigilijne to czasochłonne, ale warte każdej sekundy doświadczenie. Dowiedz się, jak się robi uszka z grzybami i zaserwuj je gościom!
Przepis na uszka z grzybami – co będzie potrzebne?
Zanim dowiesz się, jak zrobić uszka z grzybami, musisz zgromadzić wszystkie potrzebne składniki. Można je podzielić na te potrzebne do wykonania ciasta oraz te do farszu. Do ciasta będziesz potrzebować: 350 g mąki pszennej, 200 ml bardzo ciepłej wody, 25 g masła, łyżkę oliwy i nieco soli. Przepis na farsz do uszek z grzybami wymaga przygotowania 50 g suszonych grzybów, dwóch dużych cebul, łyżki bułki tartej, soli, pieprzu i łyżki oleju. Jeśli znasz się na grzybobraniu, to warto w sezonie nazbierać samodzielnie grzybów w lesie, a następnie zasuszyć je i wykorzystać podczas świątecznych przygotowań. Bez trudu znajdziesz jednak zasuszone grzyby w markecie. Farsz na uszka z grzybami najlepiej przygotować z suszonych podgrzybków i borowików. W niektórych regionach popularne są także uszka z mięsem, które podaje się np. w pierwszy dzień świąt.
Jak prawidłowo przygotować uszka z grzybami?
Wykonanie przepisu na uszka z grzybami warto zacząć od ciasta. Przygotuj większą miskę i wsyp do niej mąkę pszenną. Jeśli masz sitko, to koniecznie przesiewaj mąkę przy wsypywaniu. Następnie dodaj do miski sól oraz olej. W mniejszym naczyniu podgrzej wodę i włóż do niej masło. Wymieszaj roztwór aż do roztopienia się tłuszczu i dolej całość do mąki. Zagniataj ciasto, aż stanie się idealnie gładkie i sprężyste. Możesz robić to ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie zabierz się za przepis na farsz na uszka z grzybami.
Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na dużej patelni. W międzyczasie suszone grzyby wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj je około pół godziny. Po tym dokładnie wypłucz je w zimnej wodzie. Pokrój grzyby bardzo drobno i dodaj na patelnię do cebuli. Dopraw zawartość naczynia solą i pieprzem, a następnie wsyp jeszcze łyżkę bułki tartej. Całość podsmażaj przez około 10 minut. Ciasto podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj pierwszą z nich na stolnicy posypanej mąką. Wyciskaj nieduże kółka (4-5 cm) cienko rozwałkowanego ciasta i nakładaj na każde z nich łyżeczkę farszu. Ciasto składaj w połowę i zlepiaj tak, jakbyś robił pieroga. Na koniec sklej ze sobą dwa końce pierożka i gotowe. Przy lepieniu bądź bardzo precyzyjny, ponieważ podczas gotowania farsz może wypaść, jeśli w cieście będą dziurki.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj uszka do wrzątku i gotuj chwilę, aż do wypłynięcia na wierzch. Gorące uszka wyjmuj na ścierkę i układaj w odstępach do ostudzenia, aby się ze sobą nie posklejały. Można je też polać zimną wodą lub nieco skropić olejem. Dzięki temu podczas przechowywania nie powinny się skleić.
Do czego możemy dodać uszka z grzybami?
Przepis na farsz do uszek z grzybami i ciasto już znasz, ale z czym teraz zjeść te smakołyki? Oczywiście, najlepszym dodatkiem jest barszcz czerwony. Możesz go zrobić samodzielnie na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego, z wykorzystaniem świeżych buraków. Wywar jest dość prosty w przygotowaniu i z pewnością dasz sobie z tym radę. Poza tym uszka można zjeść jeszcze z zupą grzybową. To połączenie godne największych miłośników leśnych smaków. Niektórzy podają je także z rosołem. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można