
Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to jedno z flagowych dań kuchni francuskiej. Chociaż przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne, efekt końcowy jest tego warty – uzyskamy wyjątkowo wyrazisty w smaku, rozpływający się w ustach mięsny gulasz z dodatkiem warzyw.
Składniki potrzebne do przyrządzenia wołowiny po burgundzku są ogólnodostępne, a większość przypraw znajduje się w każdym domu. Poniżej podajemy ich listę:
Wołowina po burgundzku – przepis nie jest skomplikowany, jednak wymaga zarezerwowania odpowiedniego czasu.
Wołowina po burgundzku – z czym ją podawać? W najpopularniejszej wersji danie łączone jest z francuską bagietką lub puree ziemniaczanym i warzywami. Aby przygotować puree, wystarczy dokładnie wymieszać przepuszczone przez prasę ziemniaki z mlekiem, masłem i solą. Doskonale sprawdzą się również ziemniaki w innej formie, na przykład tłuczone lub podane w całości. Jeśli decydujemy się na użycie bagietki, należy wcześniej posmarować ją oliwą z oliwek i podpiec na patelni lub w piekarniku. Do wołowiny po burgundzku pasuje w zasadzie większość warzyw – groszek, fasolka szparagowa czy tarte buraki. Warto urozmaicić danie warzywnym dodatkiem.

Ryż z jabłkami i cynamonem to doskonale znany smak z dzieciństwa, prostota domowej kuchni i ten charakterystyczny zapach, który wypełniał szkolne stołówki. Danie wydaje się banalnie proste do przygoto

Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny