- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Zapiekanka ziemniaczana to popularne w Polsce danie, szczególnie na wschodzie kraju. Przywędrowało ono z Białorusi, gdzie stanowi niemal przysmak narodowy. Wystarczy kilka składników, aby rozkoszować się jej smakiem. Poznaj prosty przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną!
Produkty potrzebne na zrobienie zapiekanki ziemniaczanej
Przepisy na zapiekankę ziemniaczaną w klasycznej odsłonie bazują na kilku składnikach: ziemiankach, cebuli i boczku. Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 250 g cebuli;
- 200 g boczku wędzonego lub innego mięsa;
- 50 g sera żółtego;
- 40 g kaszy gryczanej;
- 100 ml śmietany kremówki;
- 2 jajka.
Poza tym do wykonania zapiekanki ziemniaczanej niezbędne będą przyprawy:
- łyżeczka gałki muszkatołowej;
- łyżeczka słodkiej papryki;
- łyżeczka majeranku;
- sól i pieprz.
Przygotować należy także olej do smażenia.
W jaki sposób przygotować zapiekankę ziemniaczaną?
Ziemniaki należy dokładnie umyć, obrać (jeśli to konieczne) i przełożyć do dużego garnka. Następnie wlać do niego zimną wodę i wsypać łyżkę soli. Palnik ustawić na wysoką moc i podgrzewać pod przykryciem do momentu zagotowania. Wtedy należy zmniejszyć ogień i gotować maksymalnie kolejne 15 minut. Po tym czasie należy zdjąć je z ognia i odcedzić, a następnie obrać ze skórki (jeśli nie zrobiono tego wcześniej).
Równocześnie należy ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie trzeba przygotować cebulę i boczek oraz pokroić je w drobną kostkę. Na zimną patelnię należy przełożyć bekon i zacząć go podsmażać. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, warto dodać jeszcze odrobinę oleju roślinnego i zacząć smażyć na nim cebulę. Po chwili należy dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Na koniec boczek powinien być zarumieniony, a cebula zeszklona.
Kolejny krok to przygotowanie naczynia żaroodpornego. Należy wysmarować je od środka odrobiną tłuszczu, a następnie zacząć układać w nim wystudzone, ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki. Po wyłożeniu nimi spodu należy nałożyć połowę farszu i przykryć go warstwą sera. Następnie czynność należy powtórzyć i ułożyć kolejną warstwę prostej zapiekanki ziemniaczanej, a na koniec przykryć ją startym serem. W misce należy dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami, a następnie dokładnie rozlać po całej zapiekance. Zapiekankę z ziemniaków piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut, bez przykrycia.
Zapiekanka ziemniaczana – z czym ją podawać?
Do najlepszej zapiekanki ziemniaczanej jako dodatek wystarczy odrobina śmietany i szczypiorek. Danie można podawać samodzielnie, tak, jak robi się to na Podlasiu lub w towarzystwie kiszonej kapusty czy ogórków. Niezawodnym sosem do zapiekanki ziemniaczanej będzie taki wykonany z grzybów leśnych, np. borowików lub kurek. Świetnym uzupełnieniem będą także świeże sałatki, np. z rukoli, pomidorów i ogórków, które dodadzą lekkości i orzeźwienia.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można