zapiekanka ziemniaczana

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

1 października 2024
5 min

Zapiekanka ziemniaczana to popularne w Polsce danie, szczególnie na wschodzie kraju. Przywędrowało ono z Białorusi, gdzie stanowi niemal przysmak narodowy. Wystarczy kilka składników, aby rozkoszować się jej smakiem. Poznaj prosty przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną!

 

Produkty potrzebne na zrobienie zapiekanki ziemniaczanej

Przepisy na zapiekankę ziemniaczaną w klasycznej odsłonie bazują na kilku składnikach: ziemiankach, cebuli i boczku. Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 250 g cebuli;
  • 200 g boczku wędzonego lub innego mięsa;
  • 50 g sera żółtego;
  • 40 g kaszy gryczanej;
  • 100 ml śmietany kremówki;
  • 2 jajka.

Poza tym do wykonania zapiekanki ziemniaczanej niezbędne będą przyprawy:

  • łyżeczka gałki muszkatołowej;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • łyżeczka majeranku;
  • sól i pieprz.

Przygotować należy także olej do smażenia.

W jaki sposób przygotować zapiekankę ziemniaczaną?

Ziemniaki należy dokładnie umyć, obrać (jeśli to konieczne) i przełożyć do dużego garnka. Następnie wlać do niego zimną wodę i wsypać łyżkę soli. Palnik ustawić na wysoką moc i podgrzewać pod przykryciem do momentu zagotowania. Wtedy należy zmniejszyć ogień i gotować maksymalnie kolejne 15 minut. Po tym czasie należy zdjąć je z ognia i odcedzić, a następnie obrać ze skórki (jeśli nie zrobiono tego wcześniej).

Równocześnie należy ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie trzeba przygotować cebulę i boczek oraz pokroić je w drobną kostkę. Na zimną patelnię należy przełożyć bekon i zacząć go podsmażać. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, warto dodać jeszcze odrobinę oleju roślinnego i zacząć smażyć na nim cebulę. Po chwili należy dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Na koniec boczek powinien być zarumieniony, a cebula zeszklona.

Kolejny krok to przygotowanie naczynia żaroodpornego. Należy wysmarować je od środka odrobiną tłuszczu, a następnie zacząć układać w nim wystudzone, ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki. Po wyłożeniu nimi spodu należy nałożyć połowę farszu i przykryć go warstwą sera. Następnie czynność należy powtórzyć i ułożyć kolejną warstwę prostej zapiekanki ziemniaczanej, a na koniec przykryć ją startym serem. W misce należy dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami, a następnie dokładnie rozlać po całej zapiekance. Zapiekankę z ziemniaków piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut, bez przykrycia.

Zapiekanka ziemniaczana – z czym ją podawać?

Do najlepszej zapiekanki ziemniaczanej jako dodatek wystarczy odrobina śmietany i szczypiorek. Danie można podawać samodzielnie, tak, jak robi się to na Podlasiu lub w towarzystwie kiszonej kapusty czy ogórków. Niezawodnym sosem do zapiekanki ziemniaczanej będzie taki wykonany z grzybów leśnych, np. borowików lub kurek. Świetnym uzupełnieniem będą także świeże sałatki, np. z rukoli, pomidorów i ogórków, które dodadzą lekkości i orzeźwienia. 

Czytaj również