talerz z żeberkami i sosem

Przepis na żeberka

9 stycznia 2023
5 min

Szukasz idealnego przepisu na żeberka? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Żeberka to jedno z najbardziej soczystych mięs, które można przyrządzić na wiele sposobów. Zarówno duszone, jak i pieczone czy grillowane, smakują po prostu wybornie. Są doskonałym pomysłem na obiad, spotkania w gronie znajomych czy większe uroczystości. Można je podać w wykwintny sposób, a także jako danie podczas grilla. Poznaj przepis na żeberka, który nigdy nie zawodzi!

 

Przepis na żeberka – co jest potrzebne?

Masz ochotę na żeberka na obiad? Przepisy, które możesz znaleźć w sieci, są przeróżne. Jak z całego mnóstwa receptur wybrać najlepsze? Przedstawiamy przepis na pyszne żeberka, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania?

Kilogram żeberek, papryka, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, łyżka musztardy, 3 łyżki miodu, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oleju, pół szklanki wody i przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek). Przepis na żeberka nie jest skomplikowany, ale najlepiej zacząć go przygotowywać dzień przed planowanym obiadem. Żeberka, podobnie jak inne mięsa, potrzebują czasu, aby dokładnie przejść smakiem przypraw.

Jak zrobić żeberka?

Kiedy masz już wszystkie składniki, czas poznać cały przepis na mięciutkie żeberka. Oto instrukcja, jak zrobić dobre żeberka krok po kroku:

  • Surowe żeberka pokrój na takie kawałki, jakie najwygodniej będzie Ci jeść;
  • Pokrój cebulę i paprykę w pióra. Obierz czosnek i przetrzyj go przez praskę;
  • Żeberka umieść w misce i dodaj do nich czosnek, musztardę, miód, sos sojowy, olej, wszystkie przyprawy i pokrojone warzywa;
  • Dokładnie obtocz wszystkie żeberka w przyprawach i przykryj miskę folią spożywczą;
  • Umieść żeberka w marynacie w lodówce – najlepiej na całą noc lub nawet nieco dłużej;
  • Po wyjęciu żeberek z lodówki umieść je w płaskim rondelku z przykrywką. Dno naczynia możesz posmarować nieco oliwą z oliwek lub olejem;
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni;
  • Włóż żeberka z warzywami do nagrzanego pieca na około 1,5 godziny. W połowie pieczenia wlej do naczynia przygotowaną wcześniej wodę;
  • Wyjmij żeberka wtedy, gdy na ich wierzchu ujrzysz przypieczoną skorupkę. Wtedy możesz mieć pewność, że żeberka na obiad są idealnie upieczone i soczyste.

Sposoby na nietypowe żeberka – w piwie, w coli

Przepisy na żeberka są bardzo zróżnicowane. Wiele z nich opiera się nie tylko na klasycznych składnikach, ale i mniej typowych dodatkach. Bardzo popularne są np. żeberka w piwie lub coli. Jak przyrządzić żeberka z takimi napojami? Jeśli chodzi o piwo, najczęściej przygotowuje się mięso w taki sposób, że dusi się je na podgrzanym wcześniej alkoholu. Jest to przepis przeznaczony zdecydowanie dla dorosłych smakoszy.

Pyszne żeberka z colą można przyrządzić podobnie do przepisu przedstawionego powyżej, czyli poprzez dodanie napoju do marynaty, a następnie upieczenie mięsa. Takimi soczystymi kąskami chętnie zajadają się nawet najmłodsi. Żeberka warto zestawić z bukietem surówek i pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Świetnie komponują się również z różnymi sosami, np. barbeque. Smacznego!

Czytaj również