zielone curry

Przepis na zielone curry

28 grudnia 2022
5 min

Curry jest azjatyckim specjałem, ale również w krajach europejskich zyskuje coraz większą popularność. Dla osób, które nie przepadają za wyraziście ostrym, klasycznym curry – przepis na zielone, tajskie curry będzie idealnym rozwiązaniem. Łączy ono bowiem w sobie pikantne nuty (ponieważ to nadal curry, a ono z zasady jest ostrą potrawą), ze słodko-kwaśnym posmakiem orientalnych dodatków.

 

Przepis na zielone curry — składniki niezbędne do przygotowania

Nie ma więc co przedłużać, tylko brać się za przygotowania zielonego curry. Ale jeszcze przed podaniem przepisu, kilka informacji, które z pewnością przydadzą się każdemu kucharzowi.

Trudność dania: łatwe

Koszt: średni

Czas przygotowania: ok. 30-40 min.

Mając już tę wiedzę, można przejść do kluczowej części, czyli jak przedstawia się przepis na zielone curry.

Składniki do zielonego curry

Aby ułatwić sobie gotowanie, należy zawczasu przygotować sobie pod ręką wszelkie potrzebne składniki. Dzięki temu nie traci się czasu na ich szukanie w trakcie gotowania lub co gorsza, nie trzeba po nie biec w ostatniej chwili do sklepu. Tak więc do przygotowania zielonego curry z kurczakiem niezbędne są:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 szalotki,
  • 3 niewielkie ząbki czosnku,
  • ok. 4 cm galangalu (można zamienić na imbir),
  • 2 sztuki trawy cytrynowej,
  • łyżka zielonej pasty curry,
  • łyżeczka cukru palmowego,
  • sok z połowy limonki,
  • liście limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki),
  • 1 litr mleka kokosowego,
  • ok. 200 ml bulionu,
  • sos rybny.

Tak właśnie przedstawia się lista składników. Oczywiście można ją dowolnie modyfikować, ale na pierwszy raz, lepiej zacząć od podstawowej wersji zielonego curry z oryginalnego przepisu. Wtedy łatwiej ustalić, co można zmienić lub ulepszyć, aby danie jeszcze lepiej wpasowało się w gusta smakowe domowników lub gości.

Jak zrobić zielone curry?

W pierwszej kolejności należy zacząć od pokrojenia składników, aby wszystko było gotowe na tajskie zielone curry – przepis mówi, że wystarczyło jedynie wrzucić do garnka składniki w odpowiedniej kolejności. Marchewkę więc trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Mogą to być zarówno zwykłe plasterki, jak i trójkątne cząstki w bardziej azjatyckim stylu. Szalotkę oraz czosnek powinno się drobno posiekać. Z kolei galangal pokroić na niewielkie plasterki. W następnej kolejności należy przygotować trawę cytrynową. Trzeba ją nieco zgnieść choćby przy pomocy noża, a następnie poprzekrawać na mniejsze kawałki. Dzięki temu można wydobyć pełnię jej smaku, który jeszcze bardziej wzbogaci przygotowywane zielone curry. Ostatnim elementem, który wymaga krojenia, są oczywiście filety z kurczaka. Należy ostrożnie odcinać, jak najcieńsze, małe fragmenty, które szybko będą gotowe w gotującym się sosie.

Teraz kiedy większość składników jest już gotowa, wystarczy je w odpowiedniej kolejności podduszać w garnku. Na dno wlać należy trochę oleju lub oliwy i na tym podsmażyć najtwardszy element dania, to jest marchewkę. Po kilku minutach można dorzucić cukier wraz z trawą cytrynową, szalotką oraz kawałkami galangalu. Składniki podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż nabiorą brązowego odcienia.

Wtedy dolać należy mleko, bulion, sok i liście limonki oraz pastę curry. Po kolejnych dziesięciu minutach, kiedy sos zacznie mocniej buzować, można pojedynczo wrzucać kawałki kurczaka. Będzie on gotowy po paru minutach. Na koniec trzeba doprawić sosem rybnym do smaku i zielone curry z warzywami jest już gotowe!

Zielone curry — co warto dodać?

Zielone curry można podać z ugotowanym ryżem basmati lub dowolnym innym. Dodatkowo do przepisu można dołączyć również inne warzywa. Dobrze pasować będą chociażby kawałki papryki, selera naciowego czy pietruszki. Z kolei samo mięso z kurczaka można zastąpić wieprzowiną czy nawet owocami morza, takimi jak choćby krewetki. Jak więc widać, ten przepis jest wyłącznie podstawą. Śmiało można go dostosowywać do własnych potrzeb lub gustów smakowych. Jedno jest pewne. Zielone curry to pyszna potrawa prosto z Tajlandii, której warto choć raz w życiu skosztować!

Czytaj również