- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na zupę cebulową

Przepis na zupę cebulową
Zupa to danie, które towarzyszy nam od pokoleń. Zupy możemy przyrządzić praktycznie ze wszystkiego, a posiadając dobrej jakości bulion – każda jest w zasięgu naszej ręki. W jesiennym okresie często podawane są zupy, które potrafią skutecznie rozgrzać. Przykładem takiego dania jest np. zupa cebulowa. Przepis jest prosty, a sama zupa smaczna oraz rozgrzewająca. Jak jednak ją przygotować?
Składniki potrzebne do przygotowania zupy cebulowej
Francuska zupa cebulowa z serem i grzankami to idealne danie na jesienne, chłodne dni. Jest to posiłek zdrowy oraz rozgrzewający, co w porze jesiennej ma zbawienne skutki nie tylko dla naszego organizmu, a również dla samopoczucia. Przygotowanie takiego obiadu jest relatywnie proste, stąd nie będzie stanowiło większego wyzwania nawet dla amatorów gotowania. Przepisy na zupę cebulową nie różnią się od siebie diametralnie. Co rusz jednak można natknąć się na autorskie pomysły wykorzystujące przeróżne składniki, które do klasycznej zupy dodawane nie są. Zanim zabierzemy się do gotowania, powinniśmy skompletować wszystkie niezbędne produkty:
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 250 ml białego wina (wytrawnego)
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz
- ulubione zioła
- szczypta cukru
- 1 bagietka
- 150 g sera żółtego (może być parmezan lub mozzarella)
Jeżeli posiadamy wszystkie składniki, możemy zatem zacząć gotowanie naszej zupy.
Przepis na zupę cebulową – jak ją przygotować?
Jak zrobić zupę cebulową, aby była smaczna, zdrowa i rozgrzewająca? Francuska zupa cebulowa przepis jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cebule należy wpierw obrać, a następnie pokroić w piórka. W międzyczasie w dużym garnku rozgrzewamy oliwę oraz masło do połączenia obydwu. Następnym krokiem, będzie dodanie pokrojonej cebuli do garnka. Ustawmy zatem średnią moc palnika, aby skarmelizować naszą cebulę. Jeśli ogień będzie zbyt duży – możemy doprowadzić do jej spalenia, a tego absolutnie nie chcemy. W tym momencie należy dodać również cukier, aby wspomóc proces karmelizacji.
W momencie jak cebula będzie brązowa oraz miękka, dolewamy do niej wino, jednocześnie zwiększając maksymalnie moc naszego palnika. Całość dokładnie mieszamy, pamiętając, aby zeskrobać z dna cebulę, która mogła się przykleić do garnka. Następnie gotujemy przez 3 min i dolewamy bulion. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 25 min oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z czym podawać zupę cebulową?
Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bagietkę kroimy na równe kromki oraz podpiekamy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor z obu stron. Jak grzanki będą gotowe – wystarczy natrzeć je ząbkiem czosnku. Do misek żaroodpornych przelewamy zupę. Na górze układamy grzanki, dodajemy przyprawy np. tymianek oraz ser. Całość zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści i przyrumieni. Gotowe!
Klasyczna zupa cebulowa sprawdzi się zarówno jako przystawka do głównego dania, jak i pełnoprawna zupa, którą można podać na obiad oraz na kolację. Aby ugotować taką zupę nie potrzeba wiele, a smak oraz aromat unoszący się w naszej kuchni jest w stanie zrekompensować czas spędzony na gotowaniu. Zupa cebulowa przepis – to idealna propozycja na każdy jesienny dzień.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można