zupa dyniowa

Przepis na zupę dyniową

30 września 2024
5 min

Zupa dyniowa to bardzo sycący, prosty w przygotowaniu posiłek, który świetnie sprawdzi się na jesienny obiad. Dodatkowo zupę krem można modyfikować według własnych upodobań, odkrywając jej nowe warianty. Przepis na dyniową zupę krem – jak przyrządzić pyszny posiłek?

Przepis na zupę dyniową – pyszna potrawa na jesienny obiad

Jesień to okres, kiedy w sklepach spożywczych królują dynie. Z tego warzywa można przyrządzić wiele posiłków, w tym aksamitną zupę, która stanowi świetną propozycję na sycący obiad. Najprostsza zupa dyniowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją, np. z prażonymi pestkami tego warzywa, orzechami nerkowca, chrupiącymi grzankami czosnkowymi bądź groszkiem ptysiowym. Co więcej, podstawowy przepis na krem z dyni warto urozmaicić o dodatkowe składniki np. świeżo starty imbir oraz sok z cytryny, które nadadzą potrawie wyrazistego smaku.

 

Jakich składników potrzeba na dyniową zupę krem?

Aby przygotować krem z dyni, potrzebne jest kilka podstawowych składników.

  • mała dynia np. Hokkaido,
  • 250 g ziemniaków,
  • 1 cebula (biała oraz czerwona),
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 marchew,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,  
  • oregano,
  • 25 g masła,
  • 100 ml śmietanki 30% do zup lub 1 szklanka mleka,
  • 1.5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • oliwa,
  • sok z cytryny (opcjonalnie),
  • pestki dyni/ nasiona słonecznika (do dekoracji).

W jaki sposób przygotować krem z dyni?

Przygotowywanie posiłku według przepisu na zupę krem z dyni należy rozpocząć od dokładnego umycia i obrania warzywa ze skórki. Następnie z dyni trzeba usunąć nasiona. Warto je zostawić, ponieważ ususzone mogą przydać się jako dodatek do zupy. Kolejnym krokiem jest pokrojenie miąższu z dyni w kostkę. Najlepiej już na samym początku obrać i pokroić pozostałe warzywa, co znacznie ułatwi późniejsze gotowanie.

Do przyrządzenia pysznej zupy dyniowej niezbędny będzie duży garnek. Najpierw należy przysmażyć w nim cebulę na maśle, do której po upłynięciu kilku minut dorzuca się także czosnek. Kolejnym krokiem jest dodanie do całości pokrojonych ziemniaków, marchwi oraz dyni i przysmażenie warzyw z dodatkiem przypraw. Po kilku minutach smażenia całość należy zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie do całości można dorzucić również pomidory.

Następnie zupę krem trzeba zdjąć z ognia i odczekać, aż trochę ostygnie i wtedy przejść do jej zblendowania. Pod koniec warto spróbować potrawy i w razie potrzeby ponownie ją doprawić oraz dodać soku z cytryny, który nada zupie wyrazistości. Ostatnim elementem przepisu na zupę z dyni jest delikatne zabielenie kremu śmietanką lub mlekiem i przysmażenie suszonych pestek dyni na patelni przy użyciu odrobiny oliwy. Przed podaniem ciepły posiłek można przyozdobić natką pietruszki.

Dodatki do zupy dyniowej – jak wzbogacić smak i teksturę

Zupa dyniowa sama w sobie jest delikatna, kremowa i łagodna w smaku, co sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, które mogą wzbogacić jej charakter. Najbardziej klasycznym dodatkiem jest łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego na wierzch wraz z pestkami dyni lub nasionami słonecznika. Innym ciekawym pomysłem są grzanki czosnkowe lub chlebowe, które można łatwo przygotować z pieczywa pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem prażonych migdałów, świeżych ziół (jak tymianek lub kolendra) czy też odrobiny oleju dyniowego, który podkreśla orzechowy posmak dyni. Eksperymentuj i znajdź dla siebie idealne połączenie!

Czytaj również