Zupa grzybowa to idealna propozycja na chłodne jesienne dni. Posiłek jest aromatyczny i sycący, dlatego świetnie sprawdzi się w ramach rozgrzewającego obiadu. Zupa grzybowa – przepis. Jak ugotować zupę grzybową i z czym ją podawać?
Tradycyjna zupa grzybowa to posiłek, po który Polacy sięgają w okresie wigilijnym, ale nie tylko. Sprawdzi się również jako obiad na co dzień – w szczególności, gdy szukasz czegoś sycącego i rozgrzewającego.
Składniki:
Realizację przepisu na zupę grzybową rozpocznij od przygotowania dużego garnka, deski do krojenia oraz ostrego noża. Jeśli robisz zupę z suszonych grzybów, wcześniej musisz je namoczyć. W tym celu należy zalać grzyby 600 ml przefiltrowanej, zimnej wody i odstawić je na noc. Następnie trzeba pokroić wszystkie warzywa, czyli cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę oraz grzyby.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę wymieszaną z masłem klarowanym i rozpocznij smażenie od cebuli. Gdy ta lekko się zarumieni, dodaj czosnek oraz grzyby (te suszone dodaje się bez wody) i smaż przez 15-20 minut. W międzyczasie przypraw całość solą oraz pieprzem, a na końcu dodaj posiekany koperek. Kolejnym krokiem jest zagotowanie bulionu oraz dodanie pokrojonych ziemniaków i marchewki. Tak przygotowany wywar należy gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Później do garnka przesypuje się usmażone grzyby i warzywa. Wówczas można również ponownie doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz dodać majeranek. Na końcu pozostaje już tylko zabielić zupę grzybową przy użyciu śmietanki. W razie potrzeby można również dodać do całości odrobinę soku z cytryny. Smacznego!
Zupę grzybową możesz również serwować wraz z makaronem. Świetnym pomysłem jest jego samodzielne przygotowanie. Będzie Ci do tego potrzebne tylko kilka składników, a mianowicie: mąka pszenna (500 g), jajka (5 sztuk) oraz sól (1 łyżeczka). Całość należy ze sobą dokładnie wymieszać i uformować zwarte ciasto. Kolejnym krokiem jest podzielenie masy na kilka części i ich rozwałkowanie (ma mieć grubość około 2 mm). Tak przygotowane ciasto kroi się na cienkie paski i gotuje w osolonej wodzie.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można