talerz z zupą kalafiorową

Przepis na zupę kalafiorową

5 czerwca 2024
5 min

Tradycyjna zupa kalafiorowa to naprawdę klasyk wśród dań. Zachwyca kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Stanowi doskonałą propozycję dla osób poszukujących ciekawego rozwiązania na rodzinny obiad. Jest sycąca i naprawdę zdrowa. Chcesz poznać nasz sprawdzony przepis? W takim razie zapraszamy do wspólnego gotowania!

 

Składniki na zupę kalafiorową

Jak zrobić zupę kalafiorową? Przepis jest bardzo prosty. Rozpocznij jednak od zgromadzenia wszystkich potrzebnych Ci do tego składników:

  • kalafiora – ważącego 1 kg i świeżego;
  • bulionu warzywnego – około 1,5 litra;
  • warzyw – 2 marchewy, 2 ziemniaki, 1 cebula i 2 ząbki czosnku;
  • śmietany – 100 ml 30% albo 18% (wedle uznania);
  • masła – 2 łyżki;
  • natki pietruszki – dla optycznego urozmaicenia;
  • przypraw – soli i pieprzu.

Opcjonalnie możesz pokusić się o ponadprogramowe kupno tostów na grzanki oraz tartego sera żółtego (ozdobi on wierzch zupy).

Szybkie zakupy z InPost Fresh

Chcesz przyrządzić pyszną zupę kalafiorową, ale nie masz ochoty wychodzić z domu na zakupy? Skorzystaj z InPost Fresh i zamawiaj potrzebne Ci produkty z dostawą pod wybrany adres. To naprawdę proste i wygodne rozwiązanie, które powinno Ci się spodobać.

Przepis na zupę kalafiorową – sposób przygotowania

Składniki przygotowane? Pora wziąć się do roboty. Trzymaj się naszych wskazówek co do przepisu na prostą zupę kalafiorową.

  1. Umyj warzywa. Kalafior podziel na różyczki, a łodygę pokrój w kostkę. Marchewki i ziemniaki obierz oraz zrób z nich talarki. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Następnie rozpuść masło w dużym garnku. Wrzuć tam wszystkie warzywa i podsmaż je, aby stały się miękkie, a nawet lekko złociste. Zrób tak, żeby Ci smakowało – każdy z nas ma akurat w tym zakresie własne upodobania.
  3. Do garnka dodaj kalafior i wlej uprzednio przygotowany bulion. Wsyp przyprawy i doprowadź zupę do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
  4. To nie koniec. Teraz przelej całość do blendera i zmiksuj na gładką masę. Zblendowaną zupę ponownie zagotuj i dodaj śmietanę. Pozostaje Ci jedynie poczekać, aż wystygnie i przelać ją do talerzy. Smacznego!

Jak urozmaicić zupę kalafiorową?

Chcesz urozmaicić kalafiorową? Przepis możesz dowolnie modyfikować. Nie bój się! I tak na pewno wyjdzie Ci przepyszna.

Przykładowo zupę kalafiorową z ziemniakami można uczynić sycącą poprzez dodanie białka. Odpowiednie będą kawałki kurczaka, boczku, a nawet kiełbasy. Jesteś wege? Skuś się na dodatek ciecierzycy, soczewicy lub zwykłego tofu.

Lubisz chrupać? My też! Osobiście łączymy kalafiorową z grzankami i prażonymi pestkami dyni, a czasami zdarzy nam się nawet wrzucić garść orzechów włoskich lub migdałów. Uwielbiamy to połączenie.

Jeżeli lubisz pikantne potrawy, to dodaj do zupy trochę ostrej papryczki chili, pieprzu cayenne lub sosu Tabasco. Pikantny akcent doskonale przełamie delikatny smak kalafiora i doda zupie charakteru.

Przed gotowaniem zaopatrz się jednak w kluczowe składniki. Odwiedź InPost Fresh, kup potrzebne produkty i zabieraj się za gotowanie!

Czytaj również