zupa krem z kalafiora

Przepis na zupę krem z kalafiora

23 lutego 2023
5 min

Zupa krem z kalafiorów to danie, które coraz chętniej przygotowuje się w polskich domach. Dostępne jest również w wielu restauracjach i na uroczystościach. To nie tylko pyszna, ale i zdrowa potrawa, którą da się zaserwować na kilka sposobów. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora!

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania zupy krem z kalafiora?

Zastanawiasz się, jak zrobić dobry krem z kalafiora? Przepis na to danie będzie udany, kiedy użyje się wysokiej jakości składników. Najlepiej przyrządzać potrawę zimą i wiosną, gdy kalafiory są najsmaczniejsze. Jakie składniki będą potrzebne do ugotowania zupy? Oto one: duży kalafior, cebula, 350 g ziemniaków, oliwa z oliwek, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 200 ml śmietanki 30% lub 36%, sól, pieprz i 2 ząbki czosnku.

 

Przepis na zupę krem z kalafiora – jak przygotować?

Przepisy na zupę krem z kalafiora mają różne proporcje w zależności od tego, na jak bardzo intensywnym smaku Ci zależy. Oto recepta, jak zrobić zupę krem z kalafiora, dla tych którzy lubią zbilansowane posiłki:

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni, używając rozgrzanej oliwy, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rób tak do chwili, aż cebula lekko się zarumieni. Wybierz do tego naczynie, w którym powstanie cała zupa.
  • W międzyczasie dokładnie umyj kalafior i oddziel różyczki od trzonu. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Kawałki surowego kalafiora i ziemniaków dodaj do smażącej się cebuli z czosnkiem.
  • Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Podgrzewaj wszystko, aż warzywa zmiękną. Jeśli uważasz, że bulionu jest za mało, to możesz dolać nieco wody.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do garnka śmietankę i przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i gotuj przez minutę.
  • Podłącz blender, zmiksuj wszystko na gładką masę i gotowe. Możesz dodatkowo na wierzch każdej porcji położyć łyżkę kwaśnej śmietany.

Przepis na zupę krem z kalafiora – idealna na szybki obiad

Teraz już wiesz, jak zrobić krem z kalafiora i jak łatwy jest to proces. Prostota przygotowania sprawia, że krem kalafiorowy stanowi idealną propozycję na szybki obiad. Można go podać na kilka sposobów. Jako dodatek poza śmietaną doskonale sprawdzą się grzanki. W ten sposób można wykorzystać kilkudniowy chleb. Wtedy należy pokroić go na drobne kawałki i podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu.

Poza tym zupa krem dobrze łączy się z groszkiem ptysiowym. Chrupkie dodatki w aksamitnym kremie to nie tylko walory smakowe, ale też urozmaicenie struktury obiadu i sposób na to, aby danie było bardziej sycące. Możesz też podać krem kalafiorowy z chipsami z innych warzyw. Wystarczy pokroić na cienkie plastry, np. ziemniaki czy korzeń pietruszki, a następnie upiec je w piekarniku.

Jeśli jesz mięso, to smacznym dodatkiem do tego dania będzie np. podsmażony boczek pokrojony w małą kostkę lub kawałki piersi z kurczaka. Dla osób lubiących bardzo gęste dania dobrym rozwiązaniem jest zupa krem z kalafiora bez bulionu, ale za to z nieco większą ilością śmietany. Smacznego!

Czytaj również